Edoo: Anglicky po telefonu

Vydáno dne 26.02.2015

Recenze výukové metody Edoo, která slibuje, že Vás naučí mluvit anglicky.




Upozornění: Od 30. ledna 2017 je firma Edoo jedním z oficiálních sponzorů stránek Help for English. Recenze produktu níže byla psána v roce 2015, kdy žádná vazba mezi Help for English a Edoo neexistovala.


Edoo: Anglicky po telefonu

Před časem jsem se dozvěděl o zbrusu nové metodě, která prý zaručeně pomůže studentům odstranit problémy s mluvenou angličtinu, zbavit se strachu a ostychu z mluvení. Možná jste jako já alergičtí na spojení slov ‘zbrusu nová metoda’. Osobně jsem k podobným věcem velmi skeptický, obzvláště když vidím cenu, za jakou je produkt či služba k dispozici.

Když jsme ale zjistil, v čem že tato metoda spočívá, byl jsem poměrně překvapen. Čím více jsem si o Edoo přečetl, tím více jsem si začínal říkat – proč mě tohle také nenapadlo?

O nových a převratných metodách jsem se již v minulosti několikrát zmiňoval, především v negativním smyslu. Po zkušenostech jsem se rozhodl, že když o něčem takovém napíšu, bude to pouze v případě, že se mi produkt bude líbit. Proto dnes píšu o Edoo.

Podívejte se nejdříve na to, co na své hlavní stránce systém Edoo slibuje:

Vypadá to určitě zajímavě, že?

Jak Edoo funguje?

Zapíšete se do kurzu vlastně jako kdekoliv jinde a zvolíte si úroveň (na základě rozřazovacího testu). Místo toho, abyste ale do kurzu docházeli, budou Vám lektoři telefonovat – každý (pracovní) den absolvujete jeden krátký (pětiminutový) hovor v angličtině. Volají Vám střídavě různí lektoři, rodilí i nerodilí mluvčí. Hovor ale nebude výkladem lektora – žádný gramatický rychlokurz. V minilekci budete mluvit především vy. Lektor bude vždy mít připravené nějaké téma, o kterém si s ním budete povídat. Může to být např. oblíbená hudba, zajímavá místa ve Vašem městě, sport, příroda apod., pokaždé něco jiného. Na ty nejzásadnější chyby Vás upozorní hned, ale obecně chybky shrne až v e-mailu, který po každé minilekci obdržíte. Tam také naleznete přehled důležitých, nových či méně známých slovíček, na které jste v hovoru narazili. Navíc dostanete odkaz na online cvičení, kde si tato slovíčka můžete procvičit, a na tzv. gramatickou kartu, kde je vysvětlena gramatika, která se tématu minilekce týká nebo která Vám dělala problémy. Dále je součástí i denní test na opakování slovní zásoby a gramatiky. Denní test je na cca 3 – 4 minuty a je inteligentní – pamatuje si slovní zásobu kterou student zvládl a tu mu již k opakování nenabízí, naopak slovíčka či gramatika, ve kterých student udělal chybu, jsou nadále v následujících dnech nabízeny.

Telefonát můžete čekat vždy v nějakém smluveném intervalu (vyberete si, jaké rozmezí hodin se Vám hodí) ale vlastně nikdy nevíte, kdy přesně telefon zazvoní. Pět minut času není zase tolik a většinou si můžete dovolit takový hovor ‘vyřídit’, i když máte třeba na práci něco jiného. Pokud by se Vám lektor nedovolal, zkouší to po nějakém čase ještě dvakrát. O svoji hodinu tak jistě nepřijdete.

Tento systém se mi velmi líbí. Mnoho studentů zápasí s tím, že nemá s kým mluvit, že občas ve škole či v kurzu řekne pár vět, ale to je vše. Mnoho studentů se děsí, co by dělali, kdyby je třeba na ulici někdo anglicky oslovil a něco by potřeboval. Někteří mají stres obzvláště z toho, že jim v práci zazvoní telefon a na druhém konci bude nějaký Angličan či Američan a oni s ním budou muset něco řešit. Metoda Edoo je svým pojetím na toto zcela ideální.

Líbí se mi zde i to, že nezůstává pouze u dovednosti mluvení. Takových metod, které hlásaly, že gramatika apod. není potřeba, že hlavní je mluvit a mluvit a mluvit, tu už bylo mnoho. I Edoo je samozřejmě zaměřeno na mluvení, ale nezanedbává ani jazykové prostředky jako mluvnice, slovní zásoba apod. Neplýtvá ale drahocenným časem, který můžete využít k mluvení, a gramatiku a slovní zásobu Vám dodá v onom zmíněném e-mailu po dokončení lekce. To už si můžete projít ve svém vlastním tempu ve svém vlastním čase.

Kurz můžete začít kdykoliv (kterékoliv pondělí) v průběhu roku, nemusíte tedy čekat na začátek semestru apod.

Zaměření kurzů

Kromě klasického kurzu zaměřeného na obecnou angličtinu jsou k dispozici i speciální kurzy věnující se obchodní angličtině, přípravě na zkoušky KET, PET, FCE a některá témata z oblasti profesního jazyka (marketing, HR apod.)

Nevýhody?

Nevýhody se hledají těžko. Autoři této služby netvrdí, že naučí studenta všemu, co musí člověk na zvolené úrovni umět. Vůbec tu např. není pokryta dovednost psát, číst apod. Student, který by se chtěl dostat např. na úroveň zkoušek FCE nebo CAE by tedy určitě musel studovat i jinak a Edoo používat jako doplněk. Produkt je ale určen právě pro ty, kdo potřebují pomoci s mluvením, kdo se chtějí zbavit strachu z mluvení. Této funkci Edoo asi lze opravdu těžko něco vytknout.

Někteří namítají, že 5 minut je velmi málo, protože za tak krátkou dobu se toho opravdu nestihne tolik probrat. To je možná pravda, ale Edoo je tu právě pro ty, kdo třeba nemají tolik času. Dojíždět či docházet do kurzu je pro mnohé z nás logisticky velmi náročné. Edoo nikoliv. Navíc – kolik čistého času opravdu mluvíte v klasickém kurzu? Možná jste ve třídě hodinu a půl s dalšími deseti účastníky. Tu a tam řeknete větu, tu a tam něco přečtete, někdy mluvíte delší dobu ve skupince či ve dvojici. Ve špatně vedeném kurzu účastník ani těch pět minut celkem nemluví. S Edoo budete mít 25 minut čistého času mluvení každý týden. K tomu získáte cílenou zpětnou vazbu lektora, která se zaměří právě na Vaše chyby, právě na slova, která Vy potřebujete, právě na gramatiku, která Vám dělá potíže. Když k tomu přičtete doplňkové testy a odkaz na samostudium ve formě gramatických karet, budete mít téměř plnohodnotný kurz.

Teď ale přijde to méně příjemné – cena kurzu. Edoo není levná záležitost. Za měsíční kurz (který slouží spíše k tomu, aby si člověk angličtinu připomněl) zaplatíte 1999 Kč. Za čtvrtletní kurzovné něco přes 5000 Kč (1799 měsíčně). Půl roku telefonátů Vás přijde na cca 9500 Kč (1599 měsíčně). Kompletní ceník naleznete stránkách Edoo zde.

Pokud částku rozpočítáme na týdny, bude to necelých 500 Kč týdně. Pokud bychom ji chtěli rozpočítat na pětiminutovky, zjistíme, že jedna pětiminutovka Vás vyjde na cca 60 Kč. Musíme ale pamatovat na to, že se nejedná jen o čistý čas mluvení, ale také o následnou zpětnou vazbu a cvičení k tomu.

Vidíte, že Edoo asi opravdu není pro každého. Za 500 Kč si můžeme zaplatit např. soukromého lektora na jednu až dvě hodiny týdně, kde budeme mluvit pravděpodobně daleko déle. Jak jsem ale řekl, takové řešení nemusí být časově či logisticky přístupné každému.

Závěrem

Kurzy Edoo jsou zaměřeny na mluvenou angličtinu. Založeny jsou na tom, že pět minut kvalitního času denně stačí na to, aby člověk zlepšoval své mluvní dovednosti a nebál se něco říci anglicky. Měl jsem možnost nahlédnout do metodiky Edoo (která je zpracována opravdu precizně, důkladně a systematicky) a dokonce jsem nechal Edoo vyzkoušet několika svými studenty. Zasílané materiály jsou taktéž kvalitně a pěkně vytvořené.

Zápornou stránkou Edoo je nepochybně jeho cena. Přihlédneme-li ale k tomu, co za zaplacenou částku získáte, není to suma až tak zcela neadekvátní.

Edoo nepokrývá všechny řečové dovednosti a jazykové prostředky (ani to ale netvrdí). Proto lze některým studentům doporučit doplňovat výuku Edoo ještě dalšími aktivitami (např. něčím zaměřeným na čtení s porozuměním, psaní apod.)

Zaujalo Vás Edoo? Podívejte se přímo na jejich stránky www.edoo.cz, prostudujte a vyzkoušejte. Věřím, že s Edoo zaznamenáte slíbené pokroky.

Dárkové pokazy

Podařilo se mi od firmy Edoo získat dárkové čtrnáctidenní vouchery pro ty, kdo by si chtěli Edoo vyzkoušet zdarma. Sledujte prosím náš Facebook, kde o možnosti jejich získání budeme v nejbližší době informovat.


Upozornění: Od 30. ledna 2017 je firma Edoo jedním z oficiálních sponzorů stránek Help for English. Recenze produktu výše byla psána v roce 2015, kdy žádná vazba mezi Help for English a Edoo neexistovala.


Přepis bublinkové nápovědy: