Slova končící na -WARE a -WEAR

Vydáno dne 16.05.2016

Koncové WARE a WEAR je v angličtině poměrně časté. Vyslovuje se stejně, ale používá se jinak. Dnes si můžete opět rozšířit svoji slovní zásobu.



Slova končící na -WARE a -WEAR

V některých zdrojích se uvádí, že -ware a -wear jsou přípony. Slova, která takto končí jsou však přesněji složená slova (compounds). Slova warewear totiž mohou stát samostatně jako podstatná jména.

Pro studenty může být ovšem matoucí už třeba jen to, že koncové ware a wear se vyslovuje naprosto stejně – v britské angličtině /weə/ a v americké /wer/.

-ware

Koncové -ware /weə/ se používá při popisu skupiny věcí, které mají něco společného. Například věci vyrobené z nějakého materiálu, nebo věci, které se používají na specifickém místě. Nejčastěji se pak jedná o předměty, které najdete v domácnosti a souvisí hlavně s vařením a stolováním.

Na tato slovíčka narazíte hlavně při nakupování, protože hromadně označují velké množství nádobí či pomůcek. Tato složená slova mají jako základ dnes již méně používané podstatné jméno wares /weəz/ = zboží (často prodávané jinde než v klasických obchodech).

glassware/'glɑ:sweə­/= nádobí ze skla
cookware/'kʊkweə/ = nádobí na vaření
bakeware/'beɪkweə = nádobí na pečení
ovenware/'ʌvnweə/ = varné nádobí
kitchenware/'kɪtʃənwe­ə/ = kuchyňské nádobí
tableware/'teɪblweə­/ = stolní nádobí, servis
silverware/'sɪlvəweə­/ = příbory (am.)
flatware/'flætweə = příbory (am.)
picnicware = nádobí na piknik
partyware = nádobí na jedno použití

Zdaleka ne všechna slovíčka končící na -ware jsou ovšem předměty z kuchyně či jídelny. Například giftware označuje dárky (výrobky určené převážně k prodeji jako dárky či suvenýry). Slovo labware například označuje laboratorní pomůcky. Slovo hardware označuje výrobky ze železa (nebo technické vybavení počítače).

Další skupinou slovíček jsou pak výrazy spojené s počítačem. Asi všichni znáte software (programy). Patří sem ale taky například adware (programy s reklamou) či shareware (programy, které je možné si stáhnout zdarma, ale mají omezené funkce) TTT *1.

-wear

Dnešní druhá skupina slovíček nepotřebuje příliš vysvětlování. Základem je slovíčko wear /weə/ = nosit, mít na sobě. I zde narazíte na podobná slovíčka často při nakupování, proto jsou většinou vnímána jako formálnější.

underwear/'ʌndəweə = spodní prádlo
menswear/'men­zweə/ = pánské oděvy
womenswear/'wɪmɪnzwe­ə/ = dámské oděvy
swimwear/'swɪmweə = koupací oděvy, plavky
eyewear/'aɪweə/ = brýle a čočky
footwear/'fʊtweə/ = obuv
knitwear/'nɪtweə/ = pletené oděvy
loungewear/'laʊndʒˌw­eə/ = oblečení na doma
sleepwear/'sli:pweə­/ = noční prádlo, oblečení na spaní
activewear = sportovní oblečení
athleticwear = sportovní oblečení

Kromě složených podstatných jmen zmíněných výše, která se píší jako jedno slovo, je možno setkat se i s psaním zvlášť. Jsou to například tato spojení:

men's wear = pánské oděvy
women's wear = dámské oděvy
children's wear = dětské oblečení
evening wear = společenské oděvy
casual wear = neformální oblečení
leisure wear = oblečení na volný čas
formal wear = formální oblečení
bridal wear = svatební šaty
maternity wear = oblečení pro těhotné
designer wear = značkové oblečení

Překlad:
  1. share = sdílet
Přepis bublinkové nápovědy: