Poprázdninová soutěž s Lingea (vyhodnocení)

Vydáno dne 19.09.2016

Velký počet soutěžících a také téměř polovina těch, co se nevešli do limitu dvou špatných odpovědí. To je souhrn poprázdninové soutěže s Lingea. A že bylo o co hrát! Jste zvědaví, kdo získá Lexicon 5?



Poprázdninová soutěž s Lingea (vyhodnocení)

V minulém týdnu jsme pro vás ve spolupráci se společností LINGEA připravili Poprázdninová soutěž s LingeaLexicon 5 a další publikace společnosti Lingea.

Své odpovědi zaslalo do nedělní půlnoci celkem 31 soutěžících. Do limitu 8 správných odpovědí se jich dostalo 19. Na otázky jste tentokrát museli hledat odpovědi nejen u nás na stránkách. Všechny otázky spojené s LINGEA se daly vyřešit pomocí stránek www.lingea.cz.

Pojďme se podívat na správné odpovědi:

otázka č.1:
September is the ninth month of the year. But what does the word “September” mean?
Pokud jste nevěděli sami, bylo nutné vyhledat etymologii tohoto slova, což je původ z latinského “septem”, čili seven. Uznali jsme i seventh.

otázka č.2:
V čem se liší mluvník od klasické konverzační příručky?
Mluvník je slovník a konverzační příručka v jednom. Není omezen tématicky, zahrnuje běžné obraty užívané v každodenní komunikaci.

otázka č.3:
On 15 September was born a famous English writer often called “Queen of Crime”. Her full name, please?
Na mysli jsme samozřejmě měli Agathu Christie, ale její celé jméno je Dame Agatha Mary Clarissa Christie.

otázka č.4:
Jedna z publikací LINGEA se jmenuje WAZZUP?. Napište, co to všechno může znamenat česky.
Jedná se o slangový přepis What's up?, což může znamenat ahoj, nazdárek, co je, co se děje, jak to jde, jak se máš, atd.

otázka č.5:
What are the students of four last years of high school or college called in the USA?
V USA se studenti posledních čtyř ročníků jmenují freshman, sophomore, junior, senior. Podobně jako u nás prvák, druhák, třeťák a čtvrťák.

otázka č.6:
S řadou průvodců Lingea Berlitz se podíváte do mnoha zajímavých míst. Do kolika? Tolerance +/-3, nezapočítávejte různá vydání, pouze místa.
Dle informace z Lingey je těch míst 62. Jelikož jsme dali poměrně širokou toleranci, většina z vás na tuto otázku odpověděla správně.

otázka č.7:
There is a mushroom which is named (in Czech) after a Czech patron saint who is commemorated at the end of September. What is its English name?
Ptali jsme se na houbu, která je pojmenovaná po českém patronovi, který slaví svátek na konci září – to byl samozřejmě Václav, tudíž houba václavka, ale ptali jsme se na její anglický název: honey fungus, bootlace fungus, armillaria.

otázka č.8:
Na kterých dvou portálech najdete on-line slovníky Lingea – tzn. po zadání těchto dvou adres se objeví čistě a pouze slovníky?
Jednalo se o portály www.dict.com a slovniky.linge­a.cz. Druze jmenovaný má mnoho zahraničních “bratrů”, kde se pouze mění koncovka “země”. Hodně soutěžících uvádělo i portál OnlinePrekladac­.cz, který ale není spravován společností Lingea.

otázka č.9:
What is September birthstone?
Odpověď na anglickou otázku zní sapphire, to je tradiční zářijový kámen, ale jsou i jiné: jasper, lapis lazulri, jade, opal etc.

otázka č.10:
Jaký portál Lingea se věnuje výhradně češtině?
Poměrně jednoduchá otázka na konec. Jediná, na kterou všichni, kteří zaslali odpověď na tuto otázku, odpověděli správně: www.nechybujte.cz.


Fanfáry pro vítěze mohou tedy zaznít. Z 19 finalistů jsme vylosovali tyto šťastné výherce:

Uživatelky zanuli a Lessien získávají:

Martin Vaňha a urcha získávají následující e-book nebo papírovou knihu:

Matana.Martina a Vlastik3 získávají následující e-book nebo papírovou knihu:

Zdena2016 a Lukan98 získávají následující e-book nebo papírovou knihu – destinaci dle vlastního výběru:

Všem výhercům blahopřejeme!

Přepis bublinkové nápovědy: