Angličtina na YouTube (6)

Vydáno dne 27.08.2017

YouTube může být velice užitečný pomocník při studiu angličtiny. Projděte si další tři kanály, které jsme pro vás vybrali.



Webový portál YouTube je bez přehánění nekonečnou studnicí videí všeho druhu. Studenty angličtiny určitě potěší, že zde najdou i nepřeberné množství kanálů, které jim mohou pomoci k lepší angličtině. Jako všude na internetu, i zde však najdete příliš velké množství informací a navíc spoustu balastu a hledání něčeho užitečného občas zabere hodně času.

Proto již delší dobu vydáváme seriál článků, kde vám představujeme vždy tři kanály, které určitě stojí za zhlédnutí. Po prvním, druhém, třetím, čtvrtém a pátém dílu dnes nabízíme pokračování, tedy další tři užitečné YouTube kanály.

U každého kanálu stačí kliknout na úvodní obrázek a otevře se vám YouTube stránka daného autora.


První dnešní kanál je poměrně nový, založen teprve před rokem Britem Tomem. Za tu dobu sem nasázel již více než 80 videí a jejich počet rychle roste. V současnosti vydává nová videa vždy v úterý a pátek.

Název kanálu Eat Sleep Dream ENGLISH vlastně znamená, že byste měli jíst, spát i snít anglicky.

Nezaměřuje se pouze na výuku jako takovou. Když si otevřete seznam jeho playlistů, najdete zde spoustu různých typů videí. Nejobsáhlejší je English Lessons with Tom, kde se představí jako učitel. Najdete zde ale také zajímavé rubriky My Guides to London a Travel & English, kde je naopak průvodce. Má zde ale také rubriky se zaměřením na výslovnost či slovní zásobu a spoustu dalších.

Milovníci britské angličtiny a britského životního stylu by si jeho kanál neměli nechat ujít.

Nyní si můžete udělat představu, jaká videa zde (také) můžete najít. Tom se se svou sestrou prochází po anglickém venkovu a vzpomínají jaké to bylo, když byli malí. Uslyšíte přirozenou britskou angličtinu a zaměřit se můžete na used to a také would TTT *1. Oboje zde znamená “bývávalo”:


Další kanál funguje už čtyři roky, ale videí má “jen” něco přes 120. Název Oxford Online English by mohl naznačovat spojitost s Cambridge Institutem, který pořádá mezinárodní zkoušky.

Tento kanál je však soukromá aktivita online jazykové školy, jejich videa se ale opravdu zaměřují právě na zkoušky Cambridge a přípravu na ně.

Když si otevřete seznam rubrik (výše), najdete zde nejobsáhlejší Spoken English, která se zaměřuje na mluvenou část zkoušek. V obsáhlé rubrice English Vocabulary se zaměříte na slovní zásobu, která je u zkoušek užitečná. Najdete zde ale i přímo rubriky PET (nebo FCE nebo CAE) Preparation Lessons, které se týkají přímo jednotlivých zkoušek (nejsou však bohužel moc obsáhlé).

V následujícím videu vám jeden z lektorů ukáže, jak v mluvené části zkoušek hovořit o volném čase:


I poslední dnešní kanál je z těch mladších. Založen před rokem britským učitelem jménem Elliott. Najdete zde přes 80 zajímavých vi­deí.

Jeho kategorie videí je opět hned několik. Nejobsáhlejší jsou English Lessons a English Learning Tips & Motivation. Užitečná jsou určitě také English Idioms/Phrases. Zajímavá je rubrika Listen To Me Talk About Anything TTT *2, což je dobrý zdroj přirozené britské angličtiny na zlepšení poslechových dovedností.

V následujícím videu se s Elliottem můžete naučit 8 běžných a užitečných britských výrazů:


subscribe

U každého kanálu i videa najdete tlačítko subscribe (v české verzi odebírat). Pokud máte na YouTube účet (což máte automaticky, pokud máte Google účet), určitě se hodí tuto možnost využít. Budete mít totiž přehled o všech svých oblíbených kanálech, ale hlavně o nových videích, která autoři připravili.

titulky

U některých videí najdete vpravo dole ikonku obdélníku, kde si můžete zapnout anglické titulky (pokud tedy již nejsou rovnou vsazeny do videa). Nebuďte však překvapeni, někdy anglický mluvený text a titulek bohužel neodpovídá. Titulky totiž mohou být připraveny samotným autorem videa, a pak vše sedí, ale mohou být také vygenerovány automaticky, a pak může dojít k chybám.

sledování offline

Pokud nemáte možnost stálého připojení k internetu, nebo si chcete třeba video stáhnout a pouštět v jiném zařízení (například mobilním telefonu, kde je přehrávání online náporem na data), v mnoha prohlížečích najdete speciální přídavné funkce (add-on) a po jejich nainstalování se vám pod videem na Youtube objeví ikonka “download/stáh­nout”, kde je dokonce často možnost stáhnout video v různé kvalitě, nebo stáhnout případně jen zvuk ve formátu MP3.


Kvalitních kanálů na YouTube je pochopitelně mnohem více, o čemž se budete moci přesvědčit v dalších dílech našeho seriálu. Pokud však máte sami oblíbený kanál, určitě se o něj můžete podělit už teď v komentářích pod článkem.

Překlad:
  1. WOULD v tom významu patří do pokročilé angličtiny
  2. Poslechněte si, jak mluvím o čemkoli
Přepis bublinkové nápovědy: