Christmas TV ads (2)

Vydáno dne 06.12.2018

Vánoce klepou na dveře a proto vám dnes opět ukážeme několik anglických televizních reklam, které vám snad navodí tu správnou atmosféru.



Christmas TV ads (2)

Před pěti lety jsme vám v předvánočním období nabídli k zhlédnutí několik vánočně laděných klipů (převážně reklam a skečů). Pro připomenutí klikněte zde. Dnes se k tomuto tématu opět vracíme a ukážeme si zajímavé vánočně laděné reklamy britských obchodů z posledních let.

Jak s tímto článkem naložit?

Pokud jste studenti angličtiny, můžete si jednotlivá videa zhlédnout a snažit se pochopit pointu. Pokud jste učitelé angličtiny, možná videa využijete při vaší vánoční hodině. U videa, kde se mluví, jde pochopitelně o porozumění textu, ale najdete zde i mnoho videí, kde se nemluví. Ty se však dají také velice dobře využít. Po zhlédnutí totiž studenti mohou popisovat, co se ve videu dělo.

Doporučujeme nepouštět reklamy přímo v tomto článku, ale vždy kliknout na název videa v okénku YouTube. Otevře se vám pak samostatné okno, které bude větší a video se bude lépe přehrávat.

Britské obchody, obchodní řetězce a obchodní domy si na vánočních reklamách dávají hodně záležet. Neukazující většinou, co a za kolik u nich můžete nakoupit, ale v době Vánoc jde spíše o “krátké filmy” (či pohádky), které vás bezesporu dostanou do vánoční nálady. Někdy jde o klipy sentimentální, jindy vtipné.

Pozn.: Dnes zmíníme několik britských obchodních domů, které u nás nejsou moc známé. Pokud vás zajímá něco více o obchodních domech, na které jsou Britové tak pyšní, můžete si přečíst článek British Department Stores.

Začínáme…

Asi nejočekávanějších vánoční reklamou Velké Británie je v posledních několika letech reklama obchodního domu John Lewis. Letos se rozhodli propojit svou reklamu s filmem o životě Eltona Johna Rocketman, který bude mít premiéru příští rok. Jejich reklamy vždy končí nějakým sloganem. Letos je to “Some gifts are more than just a gift”:


Obchodní dům Harvey Nichols patří v Británii k těm nejluxusnějším. U nás ovšem jeho jméno není téměř známé. Jejich vánoční reklamy jsou někdy pro někoho možná “na hraně”, ale pro jiné jsou nečekaně vtipné. Ta z roku 2015 má trefný název “Avoid gift-face”. Proč, to pochopíte po zhlédnutí:

V roce 2014 měli reklamu “Could I be any clearer?” a více opět napoví samotné video:

Povedená je také ta z roku 2013 s názvem “Sorry, I spent it on myself”, ale o té jsme se zmiňovali už minule:


Další britský obchodní dům je Debenhams (do nedávna měl i pobočku na Václavském náměstí v Praze). V Británii patří mezi “vánoční klasiku” nejen výloha jejich vlajkového obchodního domu na Oxford Street v Londýně, ale i reklamy.

Ta loňská s názvem “Find your fairytale Christmas” je zde:

Jejich reklama z roku 2016 nebyla tak pohádková a dokonce dala divákům tipy na dárky, ale byla velice povedená:


Obchodní domy Marks & Spencer jsou u nás poměrně známé s několika obchody v různých městech ČR. Před pár dny dokonce spustili český e-shop. Některé jejich reklamy rozhodně stojí za zmínku. Jedna z nejlepších z posledních je z roku 2016 a nese název “Christmas with love from Mrs Claus”:

V roce 2017 hrál hlavní postavu dnes už i u nás známý medvídek Paddington:

Tento řetězec prodává i jídlo a v reklamách ho umí velice dobře “prodat”. Zde jsou tradiční vánoční pokrmy:


Řetězec supermarketů Sainsbury's patří k těm největším ve Velké Británii. Jejich vánoční reklama z roku 2015 se stala virální a psalo se o ní i na českých webech:


Časopis BBC Good Food je asi nejznámější britský časopis o vaření. V roce 2016 natočili jako vánoční reklamu video, kde se ptali malých školáků na různé otázky kolem Vánoc. Pokud víte, jak mají vypadat britské Vánoce, video určitě pobaví:


I televizní stanice mají své reklamy. Kanál BBC One měl loni povedenou reklamu, kterou se dnes rozloučíme:

A na úplný závěr přidáme ochutnávku toho, na co se Britové mohou těšit tyto Vánoce právě na stanici BBC One:

Přepis bublinkové nápovědy: