Co umí English Me: Procvičování pletoucích se slovíček

Vydáno dne 18.03.2020

Věděli jste, že English Me nabízí výborný způsob, jak si procvičit pletoucí se slovíčka?



Co umí English Me:

Procvičování pletoucích se slovíček

Je hodně dvojic či skupin slovíček, která se žákům a studentům často pletou. Mohou to být např. dvojice sloves MAKE a DO, TELL a TALK, LEND a BORROW, nebo podstatných jmen CUSTOM a HABIT, MEAL a MEAT, předložek UNTIL a BY, BEFORE a IN FRONT OF a mnoho a mnoho dalších.

Některé učebnice či programy nabízí na tyto dvojice cvičení, ale naše aplikace English Me dokáže vytvářet cvičení na libovolné dvojice či skupiny slovíček sama! Vytvoření takové aktivity pro vás nebo pro vaše žáky přitom nezabere více než pár minut!

Naše aplikace obsahuje desítky tisíc vět. Z nich je sama schopna vybrat ty věty, které jsou určeny pro zvolenou úroveň pokročilosti a připravit z nich cvičení na doplňování zvolené dvojice či skupinky slov.

Jak na to?

Ukážeme si, jak takové cvičení vytvořit např. na pletoucí se dvojici LEND a BORROW:

  1. Nastavte si úroveň, pro kterou má být cvičení určeno (ikonka ozubeného kolečka vpravo nahoře, položka nastavení). V tomto případě např. PRE-INTERMEDIATE.
  2. Na záložce Slovní zásoba → Okruhy slovní zásoby si vytvořte vlastní okruh slovíček. Nazvěte ho třeba LEND a BORROW.
  3. Do okruhu vložte postupně obě slovíčka – do textového pole napište LEND a potom ho z vyhledané nabídky přidejte do okruhu. Opakujte se slovíčkem BORROW.
  4. Vraťte se na přehled okruhu slovní zásoby. V možnostech zkoušení je položka ‘Doplňování do vět’. Tu zvolte.

Program nyní vytvoří aktivitu, kde bude 5 vět, kam se doplní LEND a 5 vět, kam se doplní BORROW. Všechny věty by měly odpovídat nastavené úrovni, tedy neměly by se tam objevovat zbytečně těžké věci.

Po dokončení aktivity ji můžete zadat svým žákům jako úkol. Po dokončení si můžete cvičení spustit znovu s novými větami (pokud jich má aplikace dost, pokud ne, budou se některé věty opakovat).

Omezení

Může se stát, že pro danou úroveň a daná slovíčka nebude v systému dostatek vět. V takovém případě se možnost ‘Doplňování vět’ v nabídce neobjeví. Můžete ale zkusit změnit úroveň pokročilosti o jednu nahoru či případně dolů.

Kdybyste třeba vytvořili aktivitu na slovíčka ARRIVE a DEPART, počítač najde desítky vět se slovesem ARRIVE (to je v angličtině velmi běžné na všech úrovních), ale jen málo se slovesem DEPART. Taková aktivita by potom mohla mít třeba 8 vět se slovíčkem ARRIVE a jen 2 se slovíčkem DEPART. Větší využití tedy bude mít tato funkce u těch běžnějších slov.

Je potřeba zadávat do cvičení slova, která nejsou zaměnitelná. Pokud byste třeba zadali HOUSE a BUILDING, budou ve cvičeních věty, kam by se mohly hodit oba výrazy. Student potom napíše jedno a počítač to třeba vyhodnotí jako špatně. Naše aplikace totiž neumí rozpoznávat, za jakých okolností jsou dvě slova zaměnitelná a kdy nikoliv.

Věty s některými slovíčky si budou možná velmi podobné. Věty v databázi jsou ze všech našich článků, testů a cvičení, nebo se jedná o příkladové věty ze slovníku. Stává se tedy, že když na několika místech na našich stránkách vysvětlujeme rozdíl mezi LEND a BORROW, máme tendenci používat podobné příklady.

Příklady využití

Jaké dvojice si můžete zkusit procvičovat? Kombinací je bezpočet. Jen tak namátkou tedy:

Slovesa

Podstatná jména

Přídavná jména

Předložky

Gramatické jevy

Rejstřík slovní zásoby

Pokud vás nejprve zajímá teorie, můžete si v sekci “Slovní zásoba” otevřít “Rejstřík”, kde kromě jiného najdete i kategorii “Matoucí slova”. Tam si můžete přečíst příslušné články, nebo si udělat několik námi vytvořených cvičení.

Závěrem

Určitě se nebojte s funkcí ‘Doplňování do vět’ experimentovat. Sami přijdete na to, která cvičení dávají smysl a která méně. Určitě budeme rádi, když se o své zkušenosti podělíte, třeba v komentářích u tohoto článku.

Aplikaci English Me naleznete zde:

www.englishme.cz

Přepis bublinkové nápovědy: