Výslovnost písmen G a C

Vydáno dne 19.11.2011

Článek o výslovnosti slov obsahujících písmeno G nebo C. Víte, jak se např. čte slovíčko GIGANTIC či GORGEOUS?



Výslovnost G a C

Už se vám stalo, že vás zarazilo nějaké nové slovíčko, které obsahovalo písmenko G (např. gorgeous, gigantic apod.), a vy jste nevěděli, zda ho vyslovit s /g/ nebo s //? Dnešní článek by vám měl pomoci v tom, abyste si poměrně snadno výslovnost odvodili sami nejen u klasických slov, ale i u jmen lidí a míst apod.

Pravidla výslovnosti, která si tu řekneme, pochází z románských jazyků (pokud znáte např. španělštinu, nebude to pro vás nic nového) a platí tedy především u slov, která do angličtiny přišla ve středověku z francouzštiny. Nebudete ale muset studovat etymologii, uvidíte, že platí v naprosté většině případů.

Tvrdá a měkká výslovnost

Mluvit budeme o výslovnosti písmen C a G. Tato písmena se totiž vyslovují dvěma způsoby. C se někdy vyslovuje buď ‘tvrdě’ jako /k/ nebo ‘měkce’ jako /s/. Podobně i písmeno G někdy vyslovujeme jako /g/ a jindy ‘měkce’ //.

Pravidlo je jednoduché. Následuje-li samohláska a / o / u, výslovnost bude ‘tvrdá’, následuje-li samohláska e / i / y, vyslovujeme ‘měkce’.

Písmeno C

Pokud za písmenem C následuje souhláska, nebo písmenem C slovo končí, čte se jako /k/, např.:

Pokud následuje samohláska, výslovnost je následující:

Jako /k/ ho tedy čteme např. ve slovech:

Jako /s/ ho čteme např. ve slovech:

V těchto slovech se objevují obě varianty:

Objevují-li se ve slově dvě C po sobě a následuje e / i, první z nich se vyslovuje jako /k/ a druhé jako /s/:

První C bude /k/, a druhé, protože následuje samohláska e, se vysloví jako /s/. Jinak totiž vyslovujeme jen /k/:

Pozor, některá slova končí písmenem C (panic, magic, traffic). Pokud bychom za ně přidali koncovku -ed nebo -ing jen tak, změnila by se výslovnost /k/ na /s/. Aby se tomu zabránilo, přidáváme -k- navíc:

Písmeno G

I u písmene G fungují podobná pravidla. U slov, kde za G následuje souhláska nebo slovo písmenem G končí, čte se /g/, např.:

Pozor! Pokud slovo začíná na GN-, /g/ se nevyslovuje, např.:

Pozn.: Více o podobných slovech v článku Nevyslovované souhlásky na začátku slov.

Jinak platí následující pravidla:

Jako /g/ tedy čteme např.:

Měkce // čteme např. v následujících slovech:

V těchto se objevují obě hlásky:

Je-li G ve slově zdvojeno, vždy se čte jako /g/:

Výjimky

Samozřejmě žádné pravidlo neplatí na 100 %. Obzvláště u písmene G najdeme mnoho výjimek (give, forgive, get, forget, girl, gear, target, tiger, gigabyte, gynaecology, gig, demagogy atd.), obzvláště u vlastních jmen.

Co se týče písmene C, tam je to jednoznačnější, i když i zde se výjimky najdou (např. soccer).

Problematické je např. slovo Celt/'kelt/, Celtic/'keltɪk/ apod. To se totiž správně vyslovuje se souhláskou /k/, ale poměrně zažitá je již i výslovnost /s/. např. Celtic United téměř vždy uslyšíte vyslovené se souhláskou /s/.

Závěrem

I přesto, že výjimky existují, je poměrně dobré si tato výslovnostní pravidla pamatovat. Snadno potom přečtete i neznámé slovo či neznámé jméno správně.

Přepis bublinkové nápovědy: