Phrasal Verbs Game

Vydáno dne 28.09.2012

Taky vás trápí to množství frázových sloves a všechny jejich významy? Pojďme s tím něco udělat!



Phrasal Verbs Game

Když se řekne frázové sloveso, studentům angličtiny se začnou v hlavě honit slova jako noční můra, osypky, nadávka nebo nezdolatelný úkol. Ta poslední představa není až tak od věci, protože frázových sloves je v angličtině přes 6 000 (když započítáme britskou, americkou i australskou angličtinu). Neuvěřitelné číslo, že? Jak již bylo napsáno v článku Frázová slovesa, nemá vůbec smysl se je biflovat. Procvičit si je potřebuje občas každý, stejně tak na ně narážíte při čtení, poslechu nebo sledování oblíbeného filmu nebo seriálu a chcete si je zapamatovat. Můžete sáhnout po některém z testů zde na stránkách, koupit si učebnici na Englishbooks nebo si zahrát hru, kterou vám teď představím.

Pravidla hry

Tato hra je typem slovního fotbalu. Jak jistě víte, frázové sloveso se skládá ze dvou až tří částí. Hra spočívá v tom, že hráč navazuje na předchozí frázové sloveso, a to buď zopakováním první části (sloveso) nebo druhé části (předložka) a změnou toho druhého.

hráč 1: look up – vyhledat ve slovníku: When I don't know the meaning of a word, I look it up in the dictionary. TTT *1
hráč 2: look after sb – pečovat o (např. děti): My sister looks after her two small kids. TTT *2
hráč 3: come after sth/sb – následovat, jít po (čem): Does the thunder come after the lightning or the other way around? TTT *3
hráč 4: come in – vejít (do místnosti), jít dál: May I come in or you'll leave me waiting at the door? TTT *4
hráč 5: break in – vloupat se (někam): Somebody must have broken in our house. All our things were just scattered around. TTT *5
atd.

Obměny

Výhodou této hry je, že ji lze hrát v libovolném počtu hráčů, ať jako domácí cvičení nebo jako zpestření hodiny ve škole nebo v kurzu.

Jak hrát doma

Je to tak jednoduché, že není potřeba to sáhodlouze vysvětlovat. Prostě vezmete tužku, papír a píšete. Nemyslím, že je nutné znát větší množství frázových sloves. Pokud se učíte na nějakou zkoušku, můžete si každý den přidat tři až pět nových a svůj seznam prodlužovat.

Jak hrát ve škole nebo v kurzu – tipy pro učitele

Vzhledem k tomu, že ve škole či v kurzu je více studentů, nabízí se zde několik možností, jak hru hrát.

Pokud je studentů méně, mohou hrát čistě sami za sebe, ne jako tým. Zkrátka se jen klasicky střídají, jako při slovním fotbalu.

Jinak můžete studenty rozdělit do skupin a ty budou mezi sebou soutěžit, která z nich napíše na tabuli delší “vláček” (větší počet frázových sloves). Studenti se samozřejmě střídají.
Další pravidla si už můžete doladit sami: zda to bude opravdu týmová spolupráce, tzn. že si budou spoluhráči napovídat, nebo se bude muset každý spolehnout pouze sám na sebe. Také můžete omezit možnosti výběru frázových sloves třeba jen na ty, které obsahují off, on, up… zde záleží především na tom, co víte jen vy sami: jaká je úroveň a soutěživost vašich studentů, jaké máte možnosti vybavení (blackboard, whiteboard…) apod.

Uvádět vlastní příkladové věty sice není úplně nutné – třeba v případě, že chcete tuto hru pouze jako rychlý warm-up – ale rozhodně jsou lepší pro dobré procvičení a ujištění, že studenti významu slovesa rozumí. Příkladovými větami také studenti získají více možností, protože některá frázová slovesa mají více významů. Dají tak jasně najevo, který význam si vybrali, a frázové sloveso se tak dá použít několikrát (např. go off, get on, go out, cut off atd.).

Závěr

Frázová slovesa jsou pro studenty angličtiny jednoznačně kamenem úrazu, ale věřím, že s touto hrou je někteří přestanou vnímat jako noční můru. A pokud se jim bude líbit, mohou si ji s námi zahrát i tady na stránkách online. Let's crack on with the Phrasal Verbs Game!

Překlad:
  1. Když neznám význam nějakého slovíčka, najdu si ho ve slovníku.
  2. Má sestra pečuje o své dvě malé děti.
  3. Následuje hrom po blesku nebo je to obráceně?
  4. Mohu jít dál nebo mě necháš čekat u dveří?
  5. Někdo se musel vloupat k nám do domu. Všechny naše věci byly rozházené.
Přepis bublinkové nápovědy: