Výslovnost: SAW / SEW / SOW

Vydáno dne 15.02.2014

Výslovnost slovíček SEW a SOW dělá studentům neskutečné problémy. Pro zajímavost si ještě přihodíme známé slovíčko SAW. Než otevřete článek zkuste si slova nahlas přečíst.



Výslovnost: SAW / SEW / SOW

Asi víte, že anglická výslovnost může začátečníkům připadat naprosto nahodilá (vše se jinak píše a jinak čte). Jestli jste už ale v angličtině pokročilejší, určitě jste si všimli, že se v mnoha případech dá správná výslovnost odvodit. Není to však bohužel vždy. Student se pak už často nedívá do slovníku, něco si špatně odvodí a pak slovo roky vyslovuje nesprávně.

V tuto chvíli nemáme na mysli slovíčko saw/'sɔ:/, které sice začátečníkům dělá problémy, ale ti docela rychle zjistí, že (stejně jako ostatní slovíčka končící na -aw) se vyslovuje na konci s /ɔ:/.

Věnujeme se tomu ostatně v článku Výslovnost -AW-. Pro úplnost dodáme, že slovo saw je minulý čas od slovesa see, ale můžete to být také podstatné jméno pila, pilka.

První slovíčko z našeho seznamu je tedy vyřešeno. Začátečníci se s dalšími dvěma slovesy setkají až později. Výslovnost si mnohdy nenajdou ve slovníku a spíše ji odvozují z toho, co už znají. A zde je další problém. V našem seriálu o nepravidelných slovesech, se totiž dozvíte, že je hned několik sloves, jejichž minulý čas končí na –ew (např.: drew, blew, knew, grew) a vyslovuje se /u:/.

Když pak student poprvé potká sloveso sew/'səʊ/, má tendenci vyslovovat ho podobně, tedy /su:/ nebo /sju:/, což je ale špatně!

Nepodívá se do slovníku, proč by to přece dělal, když je to tak jasné… Pokud ho nikdo neopraví, dělá potom tuto chybu roky. Správná výslovnost je následující:

Ač se dnes zaměřujeme na výslovnost, je třeba přece jen zmínit i význam. Hlavně pro ty, kteří se se správnou výslovností naučí nově i překlad: sew/'səʊ/ = šítušít

Poslední dnešní slovíčko je sow/'səʊ/ a studenti si jeho význam občas pletou se zmíněným sew. Nejen že jsou si tato slovesa značně vizuálně podobná, ale podívejte se na výslovnost:

Nyní už je asi jasné, proč se tato slovíčka tak pletou. Pro úplnost doplníme, že toto sloveso má také velice užitečný význam: sow/'səʊ/ = sítzasít

Na závěr si pojďme udělat malou výslovnostní rekapitulaci. A do hry se nám dostane ještě jedno slovíčko, které je naprosto základní:

Pro mnohé je to možná šok, ale slovíčka sew, sow a so se vyslovují stejně!

Dobrá rada pro studenty všech úrovní tedy zní: i když jste výslovnost slovíčka odvodili z dosavadních znalostí, pokud máte možnost, ověřte si co nejdříve výslovnost nově poznaného slova ve slovníku.

Pro úplnost je třeba dodat, že jsme pro zjednodušení použili v obrázcích v přepisu výslovnosti americkou verzi. Zde je tedy kompletní přepis:

  American British
saw/'sɔ:/ /sɔ:/ /sɔ:/
sew/'səʊ/ /soʊ/ /səʊ/
sow/'səʊ/ /soʊ/ /səʊ/
so/'səʊ/ /soʊ/ /səʊ/

Pozn.: Pokročilé studenty určitě ještě zaujme, že se dnešní problém dále komplikuje. Existuje totiž podstatné jméno sow/'saʊ/, které se však vyslovuje /saʊ/ a znamená prasnice.

Přepis bublinkové nápovědy: