Slova končící na -KEEPER

Vydáno dne 12.08.2018

Znáte slůvka končící na -KEEPER? Některá se určitě budou hodit.



Slova končící na -KEEPER

O slovíčku keep/'ki:p/ si u nás můžete přečíst samostatný článek. Má celou řadu významů a jedním z nich je “udržet v daném stavu” nebo “uchovávat”.

Odvozené slovo keeper/'ki:pə/ pak znamená správce nebo člověk, který se o něco stará. A právě s ním existuje v angličtině spousta složených slov.

shopkeeper

Začneme slovem shopkeeper/'ʃɒpki:p­ə/, které označuje majitele obchodu či prodavače. Jedná se vždy o menší obchod a jde spíše o britský výraz. V Americe uslyšíte storekeeper/'stɔ:ˌki­:pə/.

goalkeeper

Slovíčko goal/'gəʊl/ znamená gól, cíl ale i branka, proto goalkeeper/'gəʊlˌki­:pə/ znamená brankář. V britské angličtině se občas používá i samotné slovo keeper.

zookeeper

Dále tady máme zookeeper/'zu:ˌki:­pə/, což je ošetřovatel v zoo. Další možnost pravopisu je zoo-keeper nebo zoo keeper. Ošetřovatelé se ale mohou starat třeba jen o jeden druh zvířat, proto například lion keeper je ošetřovatel lvů.

beekeeper

Slovo beekeeper/'bi:ki:p­ə/ znamená včelař. Složenina beekeeping je pak včelařství, chov včel.

housekeeper

Další slovo je housekeeper/'haʊsˌki­:pə/ a znamená hospodyně nebo správce domu. V hotelovém prostředí je to pak pokojská, proto spojení housekeeping označuje vedení domácnosti nebo úklid pokojů (v hotelu). Více o hotelech zde.

bookkeeper

Slovo bookkeeper/'bʊkki:p­ə/ označuje účetní. Tato osoba se stará o účetní knihy (proto book). Slovo bookkeeping pak označuje účetnictví. Známější je však accountant a accounting.

Další složená slova

Výše jsme si uvedli asi nejběžnější a nejužitečnější slovíčka. Tímto však výčet nekončí. Zde jsou další příklady:

scorekeeper = zapisovatel bodů (během hry)
timekeeper = časoměřič
doorkeeper = vrátný
gatekeeper = vrátný, strážný, výběrčí poplatků
innkeeper = hospodský
barkeeper = majitel baru, výčepní
gamekeeper = hajný (game = lovná zvěř)
greenkeeper = správce golfového hřiště (green = jamkoviště v golfu)
stockkeeper = skladník / ošetřovatel hospodářských zvířat
lock keeper = správce zdymadla
lighthouse keeper = správce majáku

Závěr

Zcela jistě bychom mohli v seznamu pokračovat. Tento článek vám však ukázal ta nejdůležitější slovíčka a taky jak jednoduše dále tvořit složená slova. Základní význam je vždy stejný – keeper je někdo, kdo se o něco stará. U méně častých profesí je pak běžné psát slova odděleně (lighthouse keeper, lion keeper atd.).

Přepis bublinkové nápovědy: