Boxing Day Sales (online)

Vydáno dne 26.12.2015

Chcete se dozvědět, jak vypadají povánoční slevy v Británii? Nakupujte online.



Boxing Day Sales in Britain

Od roku 2013 představujeme na našich stránkách různé britské obchody, které dováží své zboží i do České republiky. To mohou ocenit nejen ti, kteří rádi nakupují, ale i ti, kteří si chtějí zlepšit znalosti britských reálií.

Za sebou už máme díly 1, 2, 3, 4 a 5, tedy 50 eshopů. Dnes si uděláme takové malé “best of” a to hlavně proto, že je právě dnes v Británii Boxing Day, tedy krabičkový den.

V tento den začíná spousta britských kamenných obchodů (brick-and-mortar shops) se svými povánočními slevami. Stejně jako v posledních letech u nás, i v Británii mají v mnoha obchodech mírné slevy již před Vánoci. Boxing Day je však startem opravdových slev. Své obchody otevírají některé řetězce brzy ráno. Jsou však i jiné obchody a obchodní domy, které Boxing Day považují za den klidu (v Británii je to ostatně státní svátek = bank holiday) a otevírají až 27/12.

To vše se týká obchodů kamenných. Jejich eshopy však začínají se slevami dříve – některé 24. prosince navečer (Christmas Eve), jiné pak 25. prosince (Christmas Day).

My si dnes ukážeme deset eshopů, kde mají zajímavé povánoční slevy a doprava do Česka je za přijatelnou cenu. Pro otevření eshopu klikněte na jeho logo:


Pokud je řeč o online nakupování, je třeba jistě zmínit Amazon. Je to americká firma, která začala na internetu prodávat zboží již v roce 1994. Během své existence se rozšířil do mnoha zemí. Nakupovat sice můžete i na americké stránce www.amazon.com, ale díky clu a poštovnému se to nevyplatí.

O Amazonu se v poslední době mluví hodně i u nás. I když zde staví sklady, žádnou českou mutaci svých stránek nenabízí. Nejlepší je tedy nakupovat na www.amazon.co.uk (případně na jeho německé mutaci www.amazon.de)

Cena za dopravu se však liší podle velikosti objednávky a konkrétních položek v objednávce. Začíná někde kolem 5 liber.

Nevýhodou Amazonu však je, že zastřešuje mnoho dalších prodejců, kteří do ČR většinou nedováží. Je proto dobré si vlevo ve filtru zadat jako prodeje Amazon. Sice nejlepší nabídky pravděpodobně zmizí, ale alespoň nebudete frustrováni z věty “Sorry, this Seller doesn’t deliver to the Czech Republic”.

Pokud jde o sortiment, nekoupíte zde jen CD a knihy, ale téměř vše od oblečení přes věci do domácnosti až po hračky. Objemné věci (bulky items) jako třeba matrace vám však do ČR nezašlou.

Před dvěma dny spustil tento eshop Boxing Day Deals Week, tedy týden povánočních slev.

TIP: Na Amazonu mají celoročně spoustu výhodných akcí, kdy nabízí zboží s obrovskými slevami. Ale jak už to tak bývá, “původní” cena, od které se odečítá sleva, je občas mimo realitu. Pokud si chcete ověřit, za kolik dané zboží opravdu Amazon v minulosti prodával, navštivte stránku www.camelcamelcamel.com, kam napište název zboží nebo ještě lépe do vyhledávacího pole jednoduše vložte celou URL adresu stránku se zbožím na Amazonu. 90% zboží tento portál najde a ukáže se vám přehledný graf, kde najdete za kolik a kdy se dané zboží prodávalo na britském Amazonu. Pak snadno zjistíte, jestli je konkrétní slevová akce opravdu výhodná.


Tento eshop určitě nadchne každého, kdo rád vaří nebo uklízí. Je to britská firma založená již roku 1956, která se specializuje na kuchyňské potřeby a obecně potřeby do domácnosti.

Za dopravu do Česka zapatíte 7,50 liber, ať je objednávka jakkoli velká. Nevýhodou však je, že z bezpečnostních důvodů nedováží některé tekutiny a také nedováží objemnější věci (jako třeba velký sušák na prádlo). Na to vás však upozorní před dokončením objednávky.

Firma Lakeland si velice zakládá na svém prvotřídním zákaznickém servisu a také na spokojenosti zákazníků. Jejich heslo je, že pokud nebudete spokojeni se svým zbožím, dostanete peníze zpět:


John Lewis je řetězec luxusních britských obchodních domů, který byl založen dokonce již v roce 1864. Prodává oblečení, elektroniku, kosmetiku, hračky nebo sportovní potřeby.

I zde platí při objednávce jednotná cena dopravy 7,50 liber. A i zde se vám může stát, že některé zboží není dostupné pro doručení do zahraničí.

U každého produktu najdete ikonu Delivery a tam se dozvíte, zda je mezinárodní doručení možné či nikoli.


House of Fraser je podobný předchozímu, také se jedná o řetězec luxusních obchodních domů s podobným sortimentem, jen je dokonce ještě trochu starší (založen 1849).

I zde platí jednotná cena dopravy za jakoukoli jednu objednávku ve výši 6 liber. Můžete si ale připlatit za expres doručení, které stojí 10 liber.

Také zde nenabízí vše pro mezinárodní dopravu (limitem je hlavně elektronika a tekutiny).


Tato stránka by se mohla v češtině jmenovat “www.chajda.com” a najdete zde opravdu široký výběr zboží: oblečení, DVD, počítačové hry, elektroniku, dárky, nebo tělovou kosmetiku.

Doprava do Česka může být zcela zdarma (u lehčích věcí), ale může stát až 7,99 liber u těžších věcí (jako například kuchyňské mixery apod.)


A nyní něco pro dámy. Najdete zde oblečení, boty i doplňky.

I zde platí jednotná cena dopravy, která je 6 liber.


Tato firma se ráda prezentuje jako the UK's No.1 sports retailer TTT *1. Faktem je, že zde můžete koupit zajímavé sportovní zboží za zajímavé ceny.

Nabízí široký výběr sportovního oblečení a doplňků a doprava začíná na ceně 5,83 liber.


Další britský obchod, který se zaměřuje na prodej oblečení a doplňků. Patří mezi levnější prodejce a najdete zde opravdu široký výběr.

Jednorázová doprava k nám je 8 liber.


Asos je další britský obchod s oblečením. Byl založen v roce 2000 a neprovozuje žádné kamenné obchody. Primárně se zaměřuje na oblečení a doplňky pro muže a ženy ve věku 18 – 34 let.

Doprava do Česka (i do celého světa) je zcela zdarma, a to i když si objednáte třeba jen malou drobnost.


Společnost GAP byla založena v roce 1969 v San Franciscu. Jejich kamenné obchody najdete v Evropě ve Velké Británii, Francii a Itálii, ale dováží do celého světa.

Je to firma, která se zaměřuje na oblečení a doplňky (dámské, pánské i dětské).

Jednotná cena za dopravu je pouze 6 liber, pokud si však objednáte zboží v hodnotě vyšší než 75 liber, doprava bude zdarma.


Tento seznam berte jen jako ukázku toho, jak mohou vypadat britské povánoční slevy. Obchodů se slevami je jistě mnohem více. Můžete si projít všech 50 obchodů v našich starších článcích.

Je také dobré vědět, že toto je jen první vlna slev, a přibližně v polovině ledna najdete v těchto eshopech nápisy jako further reductions (větší slevy) nebo taky more lines/items added (přidány další produkty).

Pokud jste v Británii online nikdy nenakupovali, doporučujeme si přečíst náš starší článek o nakupování. Tento článek se primárně zaměřuje na nákup DVD na stránkách Amazonu, ale najdete tam spoustu obecných rad.

Překlad:
  1. britská jednička ve sportovním maloobchodu
Přepis bublinkové nápovědy: