Angličtina na YouTube (8)

Vydáno dne 14.03.2018

YouTube může být velice užitečný pomocník při studiu angličtiny. Projděte si další tři kanály, které jsme pro vás vybrali.



Webový portál YouTube je bez přehánění nekonečnou studnicí videí všeho druhu. Studenty angličtiny určitě potěší, že zde najdou i nepřeberné množství kanálů, které jim mohou pomoci k lepší angličtině. Jako všude na internetu, i zde však najdete příliš velké množství informací a navíc spoustu balastu a hledání něčeho užitečného občas zabere hodně času.

Proto již delší dobu vydáváme seriál článků, kde vám představujeme vždy tři kanály, které určitě stojí za zhlédnutí. Po prvním, druhém, třetím, čtvrtém, pátém, šestém a sedmém dílu dnes nabízíme pokračování, tedy další tři užitečné YouTube kanály.

U každého kanálu stačí kliknout na úvodní obrázek a otevře se vám YouTube stránka daného autora.


Kanál Let them talk (Ať mluví) založil Britský učitel angličtiny Gideon před 5 lety, ale více aktivní je teprve přes rok. Zatím má pouze 80 videí a 20 tisíc odběratelů.

Zaměřuje se na angličtinu pro středně a více pokročilé studenty. Pokud si otevřete jeho playlist, najdete zde možná až zbytečně velké množství kategorií (v každé jen několik videí), proto je asi lepší otevřít si přímo seznam všech videí a spustit si ta, která vás zaujmou.

Věnuje se gramatice, slovní zásobě i výslovnosti a určitě stojí za návštěvu. Zde je například jeho vysvětlení slůvka would použitého pro vyjádření minulosti:


Kanál Lost in the pond (Ztracen ve velké louži) si založil Brit Laurence Brown před dvěma lety. Ze začátku měl podtitulek má The funny life of a British man in America, nyní má v záhlaví British accent, American life.

Tento kanál není určen primárně studentům angličtiny, ale hlavně rodilým Britům a Američanům. Věnuje se totiž rozdílu mezi americkou a britskou angličtinou – slovní zásobě, zvyklostem, kultuře apod.

V USA žije již několik let a je ženatý s Američankou, proto ví, o čem mluví. Píše o sobě, že je komik a spisovatel, a jeho (britský) smysl pro humor je patrný v každém videu.

Za dva roky zveřejnil úctyhodných 200 videí a má 16 tisíc odběratelů. Zde je například jeho aktuální video o 10 rozdílných výrazech z oblasti medicíny:


Ani poslední kanál není určen vyloženě jen studentům angličtiny. Založili ho dva mladí Britové, Joel a Lia, a věnují se všemu, co patří k britské kultuře.

Začali před čtyřmi lety a najdete zde přes 150 videí. Odběratelů nasbírali už 41 tisíc. Některá videa dělali ve spolupráci s YouTube učiteli, které jsme již dříve doporučovali (Papa English, English with Lucy nebo East Sleep Dream English).

Věnují se zde britské kultuře a britské angličtině. Ač tito dva nejsou učitelé, jsou hodně oblíbení i u studentů angličtiny, kteří se zde mohou dozvědět spoustu užitečných informací. Zde je jejich video o spropitném – jak se chovat v Británii a jaké je to v porovnání s Amerikou.


subscribe

U každého kanálu i videa najdete tlačítko subscribe (v české verzi odebírat). Pokud máte na YouTube účet (což máte automaticky, pokud máte Google účet), určitě se hodí tuto možnost využít. Budete mít totiž přehled o všech svých oblíbených kanálech, ale hlavně o nových videích, která autoři připravili.

titulky

U některých videí najdete vpravo dole ikonku obdélníku, kde si můžete zapnout anglické titulky (pokud tedy již nejsou rovnou vsazeny do videa). Nebuďte však překvapeni, někdy anglický mluvený text a titulek bohužel neodpovídá. Titulky totiž mohou být připraveny samotným autorem videa, a pak vše sedí, ale mohou být také vygenerovány automaticky, a pak může dojít k chybám.

sledování offline

Pokud nemáte možnost stálého připojení k internetu, nebo si chcete třeba video stáhnout a pouštět v jiném zařízení (například mobilním telefonu, kde je přehrávání online náporem na data), v některých prohlížečích najdete speciální přídavné funkce (add-on) a po jejich nainstalování se vám pod videem na Youtube objeví ikonka “download/stáh­nout”, kde je dokonce často možnost stáhnout video v různé kvalitě, nebo stáhnout případně jen zvuk ve formátu MP3.

YouTube nedávno změnil opět trochu svůj vzhled a taky znemožnil funkci některých podobných utilit. Na prohlížeči Firefoxu ale například nyní funguje nová verze 1-Click YouTube Video Download. Prohlížeč Chrome v současnosti nahrávání z YouTube neumožňuje.


Kvalitních kanálů na YouTube je pochopitelně mnohem více, o čemž se budete moci přesvědčit v dalších dílech našeho seriálu. Pokud však máte sami oblíbený kanál, určitě se o něj můžete podělit už teď v komentářích pod článkem.

Přepis bublinkové nápovědy: