Angličtina na YouTube (9)

Vydáno dne 29.07.2018

YouTube může být velice užitečný pomocník při studiu angličtiny. Projděte si další tři kanály, které jsme pro vás vybrali.



Webový portál YouTube je bez přehánění nekonečnou studnicí videí všeho druhu. Studenty angličtiny určitě potěší, že zde najdou i nepřeberné množství kanálů, které jim mohou pomoci k lepší angličtině. Jako všude na internetu, i zde však najdete příliš velké množství informací a navíc spoustu balastu a hledání něčeho užitečného občas zabere hodně času.

Proto již delší dobu vydáváme seriál článků, kde vám představujeme vždy tři kanály, které určitě stojí za zhlédnutí. Po prvním, druhém, třetím, čtvrtém, pátém, šestém, sedmém a osmém dílu dnes nabízíme pokračování, tedy další tři užitečné YouTube kanály.

U každého kanálu stačí kliknout na úvodní obrázek a otevře se vám YouTube stránka daného autora.


První dnešní kanál s názvem Learn English with TV series si za dva roky získal téměř 250 tisíc odběratelů. A není se čemu divit, kombinuje totiž učení angličtiny a zábavu. K výuce používá scény ze seriálu Friends, ale občas přihodí i jiné, např. Big Bang Theory, How I met your mother, Modern Family a další. Zatím zde najdete necelých 70 videí, nová videa většinou jednou týdně.

Tento kanál je součástí projektu Real Life English, za kterým stojí tři mladí američtí učitelé angličtiny. Kromě videí připravují i různé poslechové podcasty. Cílem je prodat vám jeden ze svých dvou online kurzů, kde si pak ke každému videu můžete stáhnout PDF s doplňujícími aktivitami. Není to však nutné – samotná videa jsou dostačující.

Některá starší videa najdete na jejich starším kanálu. Proč se přesunuli a přejmenovali, pravděpodobně souvisí s tím, že na videa ze seriálů nemají s největší pravděpodobností autorská práva. Proto je patrně jen otázkou času, kdy všechny jejich aktivity YouTube zatrhne.

Zatím jsou však jejich videa k dispozici. Zde je jejich nejnovější video ze seriálu Friends:


Další kanál s názvem Go Natural English aneb Learn English Your Way (Naučte se anglicky po svém) založila před sedmi lety Američanka Gabby Wallace. Od té doby nasadila už přes 500 videí a má úctyhodných 800 tisíc odběratelů.

Jak je poslední dobou na serveru YouTube časté, i ona si dělá reklamu na svůj online placený kurz Go Natural English. Kromě běžných videí na téma slovní zásoba a gramatika se často věnuje tomu, jak uchopit učení se angličtiny. Najdete tady tedy videa o tom, jak znít přirozeně, jak znít sebejistě apod.

Zde je jedno z posledních videí o fotbalové slovní zásobě:


Poslední kanál s názvem Iswearenglish má sice jen 40 tisíc odběratelů, ale určitě stojí za návštěvu.

Autorem je britský učitel, který začal před osmi lety krátkými videi s anglickými vtipy. Pak se ale začal věnovat běžným problémům, které trápí studenty. Jeho videa však zůstala krátká (vždy jen pár minut). V každém se zaměřuje jen na jedno slovo nebo rozdíl mezi několika slovy.

Když si otevřete jeho kategorie videí, najdete zde několik desítek oblastí a můžete si otevřít ta videa, která vás zajímají.

Zde se můžete podívat na jeho krátké video k frázovému sloveso whistle up:


subscribe

U každého kanálu i videa najdete tlačítko subscribe (v české verzi odebírat). Pokud máte na YouTube účet (což máte automaticky, pokud máte Google účet), určitě se hodí tuto možnost využít. Budete mít totiž přehled o všech svých oblíbených kanálech, ale hlavně o nových videích, která autoři připravili.

titulky

U některých videí najdete vpravo dole ikonku obdélníku, kde si můžete zapnout anglické titulky (pokud tedy již nejsou rovnou vsazeny do videa). Nebuďte však překvapeni, někdy anglický mluvený text a titulek bohužel neodpovídá. Titulky totiž mohou být připraveny samotným autorem videa, a pak vše sedí, ale mohou být také vygenerovány automaticky, a pak může dojít k chybám.

sledování offline

Pokud nemáte možnost stálého připojení k internetu, nebo si chcete třeba video stáhnout a pouštět v jiném zařízení (například mobilním telefonu, kde je přehrávání online náporem na data), v některých prohlížečích najdete speciální přídavné funkce (add-on) a po jejich nainstalování se vám pod videem na Youtube objeví ikonka “download/stáh­nout”, kde je dokonce často možnost stáhnout video v různé kvalitě, nebo stáhnout případně jen zvuk ve formátu MP3.

YouTube nedávno změnil opět trochu svůj vzhled a taky znemožnil funkci některých podobných utilit. Na prohlížeči Firefoxu ale například nyní funguje nová verze 1-Click YouTube Video Download. Prohlížeč Chrome v současnosti nahrávání z YouTube neumožňuje.


Kvalitních kanálů na YouTube je pochopitelně mnohem více, o čemž se budete moci přesvědčit v dalších dílech našeho seriálu. Pokud však máte sami oblíbený kanál, určitě se o něj můžete podělit už teď v komentářích pod článkem.

Přepis bublinkové nápovědy: