Vylepšené funkce slovníku v English Me

Vydáno dne 05.01.2021

Ve slovníku v English Me nově zobrazujeme i nepravidelné tvary sloves a odkazy na články, které se daných slov týkají.



Vylepšené funkce slovníku v English Me

Jednou z hlavních součástí naší aplikace English Me (www.englishme.cz) je náš slovník. Kromě toho, že si jeho slovíčka můžete klasicky vyhledávat pomocí vyhledávače, lze si požadované heslo vždy jednoduše ‘zavolat’ obyčejným dvojklikem myši kdekoliv v textu.

Odkazy na články přímo ve slovníčku

Novinkou je, že u jednotlivých slovíček nyní odkazujeme na články, kde se o daném slovíčku můžete dočíst více. Může se jednat o odkaz na miničlánek ze série Word of the Day, kterých již máme okolo 1900, nebo o plnohodnotný článek týkající se rozdílů mezi slovy, výslovnosti, nepravidelností, pravopisu apod.

U těchto článků uvádíme i jazykovou úroveň, pro kterou je článek určen. Určitě ale neznamená, že pokud jste na úrovni B1, že by pro vás např. článek o úroveň níže či výše nemusel být přínosný. Označení úrovní je jen orientační.

Odkazy fungují i v rámci našeho ‘vyskakovacího’ kontextového slovníčku (tedy v okně, které se objeví po dvojkliku na nějaké slovo v textu).

Pokud tedy např. při četbě nějakého článku narazíte na neznámé slovo, dvojklikem si ho otevřete v kontextovém slovníčku a uvidíte, že se k němu pojí nějaký článek, můžete si tento článek rovnou otevřít a přečíst. Když článek potom křížkem nahoře vlevo zavřete, vrátíte se na původní článek.

Tuto funkci ale nepodporujeme v průběhu testů, aktivit a cvičení. Tam totiž nemůžeme zaručit, že po návratu z otevřeného článku by test pokračoval dál ze stejného místa. V takovém případě se odkazy na články v okně slovníku nezobrazují. Můžete si ale slovíčka z testů a cvičení označovat jako oblíbená a nastudovat si je po skončení testu.

Nepravidelné tvary

Nově také u nepravidelných sloves zobrazujeme nepravidelné tvary. V tuto chvíli zatím bez přepisu výslovnosti a bez nahrávky, ale i tyto informace plánujeme u slovíček uvádět.

Na aplikaci neustále pracujeme. Před několika dny jsme přidali např. zcela jedinečné testy zaměřené na poslech s porozuměním (více informací zde) a mnohá další vylepšení připravujeme.

Přepis bublinkové nápovědy: