ALPHABET (pomůcka)

Vydáno dne 21.01.2012

Dnes nabízíme další pomůcku pro začátečníky, kterou si mohou vytisknout. Jde o abecedu s přepisem výslovnosti, kde jsou podobná nebo naopak problémová písmena barevně označena.



ALPHABET

Na našich stránkách nabízíme k vytištění spousty pomůcek pro začátečníky do hodin angličtiny nebo pro samouky. Anglické abecedě jsme se již věnovali a nabídli jsme obrázkový seznam, který si můžete vytisknout zde.

Ne každý však touží mít abecedu se zvířátky, proto dnes nabízíme verzi pro dospělé. Jsou to přesněji verze tři. První dvě jsou barevné a písmena jsou rozdělena do skupin podle různých klíčů. Poslední verze je bez rozdělení. Pojďme si vše projít postupně.

"

V první verzi jsou shodnou barvou označena písmena, která se vyslovují se stejným základem:

/i:/ B,C,D,E,G,P,T,V
/e/ F,L,M,N,S,X,Z
// A,H,J,K
/ju:/ Q,U,W
// I, Y
/əʊ/ O
/a:/ R

Takto rozdělena jsou často také v učebnicích angličtiny, ale některým studentům tento systém nemusí vyhovovat, proto nabízíme jiný barevný klíč:

Zde jsou naopak označena stejnou barvou písmena, která se studentům velice pletou. Šedě jsou pak označena písmena, která obecně nedělají nikomu problém.

Problémové jsou zejména skupiny:

A – E – I
G – H – J
C – S

Červeně jsou pak označena písmena Q,R,X,Y, která spolu sice vůbec nesouvisí a vzájemně se nepletou, ale studenti si často nemohou na jejich výslovnost vzpomenout.

Poslední verze je nejjednodušší. Je totiž černobílá. Nabízíme ji těm, kterým barevné rozdělení nevyhovuje a spíše by je mátlo. Každý si tady tedy najde to své.

Na obrázek stačí vždy kliknout myší a otevře se vám soubor PDF, který si pak můžete pohodlně vytisknout.

Pokud ještě neznáte znaky fonetické abecedy, které jsou v pomůcce použity, nastudujte si je zde.

Určitě také doporučujeme článek Jak na to: Spelling, čili hláskování, kde si můžete všechna písmena poslechnout. Najdete tam i odkaz na praktický program Spell-It-Out-Loud, který můžete použít k trénování hláskování.

Přepis bublinkové nápovědy: