Help for English

Jak na to: Spelling, čili hláskování

ALL LEVELS Vydáno dne 01.09.2006

Jak se nejlépe naučit anglické hláskování (spellování)? A k čemu je to vlastně dobré?



Anglické hláskování

Úvodem

Anglickou abecedu dnes snad znají i děti v první třídě. Ono naučit se všechna anglická písmenka jako básničku není zase tak obtížné. Přidáme-li nějakou melodii, je to hračka. Potom ale dojde na lámání chleba, když máme někomu vyhláskovat svoje jméno, nebo když (nedej bože) někdo hláskuje své, a my ho musíme správně napsat. Potom ubohého mluvčího několikrát vyzveme, aby to ještě jednou zopakoval pomaleji, a za zády si na prstech odpočítáváme, co to vlastně to EJČ a DŽÍ je za písmenko.

Je až s podivem, že hláskování dělá problémy i velice pokročilým studentům. Je to ale logické, protože v jedné z úvodních lekcí se to naučí, a potom se již počítá s tím, že to budou umět navěky. Člověk ale rychle zapomene to, co nepoužívá.

V tomto článku se dočtete, jak se anglická písmena správně vyslovují a jak se nejlépe naučit 'spellovat' (což obnáší nejen čtení slov po písmenkách, ale i zapisování písmen, když 'spelluje' někdo jiný). Exkluzivně je zde pro vás připraven i malý počítačový program, se kterým to vše bude hračka.

Anglická abeceda

Pro přehrání výslovnosti klikněte na písmeno

A
B
C
D
E
 eɪ  bi:  si:  di:  i:
F
G
H
I
J
 ef  dʒi:  eɪtʃ  aɪ  dʒeɪ
K
L
M
N
O
 keɪ  el  em  en  əʊ
P
Q
R
S
T
 pi:  kju:  ɑ:  es  ti:
U
V
W
X
Y
 ju::  vi:  dʌblju:  eks  waɪ
Z
(brit.)
Z
(am.)



 zed  zi:

Takto se naučit abecedu nebývá problém pro nikoho. Nevýhoda je, že potom znáte písmena pouze v tomto pořadí, ale čtení jednotlivých písmen ve slovech potom činí značné problémy. Proto je nezbytné, učit se abecedu ne jako básničku, ale jako jednotlivá písmenka v náhodném pořadí. Proto si můžete na list papíru všechna písmena vypsat, např. takto:

Nyní si můžete náhodně na jednotlivá písmenka ukazovat a číst si je nahlas. Pokud nevíte, můžete se podívat na abecedu uvedenou výše, a pokračovat. Když se hláskování učíte od začátku, je dobré si písmena na tento papír přidávat postupně, naučíte se je tak rychleji.

Známé zkratky

Většina lidí zná výslovnost anglických písmen i když se je nikdy neučila. Znáte přeci zkratky typu FBI, CIA apod. Podívejme se na různé všeobecně známé zkratky, které nám mohou učení abecedy usnadnit:

A: CIA
B: BBC, FBI, IBM
C: CIA, BBC, CNN, ICQ
D: DJ
E: ET
F: FBI
G: GE Money Bank
H: HBO, VH1, NHL
I: ICQ, CIA, FBI, VIP
J: DJ, Jr.
K: OK, Y2K
L: NHL
M: MTV
N: CNN, NHL, NBA
O: OK, HBO
P: VIP
Q: ICQ
R: R.E.M.
S: USA
T: MTV, ET
U: USA, UK, U2
V: VIP, VH1
W: WC
X: X-Files
Y: Y2K
Z: ZZ-Top
Určitě každý najde další zkratky, které zná. Nadšení fanoušci seriálu Stargate SG1 si určitě vzpomenou na DHD, ZPM. Milovníci moderní hudby si zase jistě vybaví množství názvů skupin, které se čtou po písmenech.

Pleteme si:

Pozor na skupiny písmen, které se studentům nejčastěji pletou.

A - I - E

G - J - H

C - S

U - V - Y - W

Diktát

Jedním krokem je zajisté naučit se písmena správně číst. Nyní ale přijde věc, která se o samotě učí a procvičuje jen velice těžko. Je nutné se naučit i rozumět, když někdo něco hláskuje, a umět to také rychle a přesně zapsat. S tím mívají problémy i pokročilí studenti, a na povrch to vyjde často v poslechových testech, kde např. mluvčí zmiňuje své osobní údaje a student je musí správně zapsat.

Máme tedy dvě možnosti:

  1. Přemluvit známé (nejlépe rodilé mluvčí), aby s vámi strávili nějaký čas a diktovali vám slova atd. po písmenech.
  2. Použít softwarového pomocníka.
První možnost je jistě příjemnější, druhá podstatně jednodušší.

Spell-It-Out-Loud - Hláskování na počítači


Spell-It-Out-Loud byl součástí výukového softwarového systému Language Lab. Jeho zjednodušenou, avšak plně funkční verzi vám nyní zdarma na našem webu nabízíme. Díky němu si budete moci hláskování důkladně procvičit. Nahrávky jsou namluvené rodilou američankou. Verze tohoto prográmku v programu Language Lab nabízí i britskou angličtinu a několik dalších funkcí.

Princip Spell-It-Out-Loud spočívá v tom, že počítač vám diktuje písmena, a vy je na klávesnici zapisujete. Lze si vybrat diktát jednotlivých písmen, nebo diktát skupin písmen. Důmyslným prvkem je i to, že se zde počítač chová tak, jak by se asi choval člověk: všímá si, ve kterých písmenech děláte chybu, která se vám pletou, a která vám naopak už jdou dobře. Podle toho je častěji opakuje, nebo je již považuje za naučené.

Stáhnout zdarma ze serveru Slunecnice.cz

Program je pro vás zcela zdarma. Není ho však dovoleno dále rozšiřovat, upravovat, publikovat atd. bez souhlasu majitele autorských práv, tedy autora.

Návod k použití

Ovládání programu Spell It Out Loud je snadné a intuitivní. Ovládá se myší a klávesnicí. Mezi některými písmeny je ve výslovnosti jen malý rozdíl, který lépe uslyšíte, pokud budete používat sluchátka.

V úvodním menu si vyberte jednu ze tří možností:
1) Naučte se hláskovat

Tato jednoduchá funkce slouží pouze k úvodnímu seznámení s anglickou abecedou a výslovností jednotlivých písmen. Stiskněte na klávesnici písmeno či číslo, a počítač ho vysloví. Tuto funkci můžete také používat pro kontrolu svého čtení: zkuste vyhláskovat slovo a potom si zde ověřte správnost.

2) Poslech

V tomto programu vám počítač bude postupně číst jednotlivá písmena. Vaším úkolem je to, co slyšíte, psát na klávesnici. Počítač vždy počká, než něco napíšete. Kdykoliv je možné si dané písmeno poslechnout znovu (klikněte na ikonu reproduktoru). Průběžně počítač zobrazuje, která písmena jste napsali špatně, a která správně. Chyby si pamatuje a chybně zadaná písmena častěji opakuje. Zaplníte-li celý řádek, kliknete na 'pokračovat' a diktát jde dál. Vpravo se zobrazuje úroveň (známka). Cílem je dosáhnout známky 1*.

3) Poslech skupiny

I v tomto programu jde prakticky o diktát, tentokráte však ne diktát jednotlivých písmen, ale skupin. Začínáme na skupinách po třech písmenech. Zadáte-li pět správných odpovědí (musí být napsány hned napoprvé, bez opakování), posunete se o jednu úroveň výš, tedy na skupiny po čtyřech. Takto se můžete dostat až na desetipísmenné skupiny. Pokud i tu zvládnete, myslím, že vám anglické hláskování už nebude dělat potíže.

Písmena x čísla

V tomto programu se také mohou začátečníci hravě naučit čísla od 1 do deseti, stačí si pouze místo písmen zvolit čísla (na hlavní obrazovce pod nabídkou). Lze i čísla a písmena kombinovat!

Závěrem

Anglické hláskování není samozřejmě to nejdůležitější, ale dobrá znalost čtení písmen se vám bude určitě hodit. Doufám, že vám dnešní příspěvek v učení pomůže.


Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

STARTER

Hláskovaný diktát - známé zkratky 1

Hláskovaný diktát, ve kterém budete mít za úkol správně napsat dvanáct známých zkratek

STARTER

Hláskovaný diktát - známé zkratky 2

Hláskovaný diktát, ve kterém budete mít za úkol správně napsat dvanáct známých zkratek

STARTER

Hláskovaný diktát - američtí spisovatelé

Hláskovaný diktát, ve kterém budete mít za úkol správně napsat pět příjmení amerických spisovatelů.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Jak na to: Spelling, čili hláskování 45 189548 Od Martin200 poslední příspěvek
před 9 lety