British Television (4)

Vydáno dne 06.01.2019

V dalším díle seriálu o britské televizi vám opět představíme seriály, které běžely i na našich obrazovkách.



British Television (4)

V předchozích dílech našeho mini seriálu jsme se podívali na historii TV vysílání, televizní poplatky a televizní kanály (první díl) a také na pořady, které jsme přejali a vysílali s českými účinkujícími (druhý díl). Ve třetím díle jsme si představili pořady, které můžete znát i z českých obrazovek jako dabované. Šlo o pořady pro děti a pořady se starším datem výroby.

(Ne)známé britské pořady

Dnes se tedy opět zaměříme na britské pořady, které (možná) znáte z našich televizí. Půjde již o novější kousky, ale taky si ukážeme seriály, které běžely třeba pouze v pozdních nočních hodinách, nebo je vysílala jen televize HBO, proto mohly “zapadnout”, což si jistě nezasloužily.

TIP: Pokud vás některý pořad zaujme (už proto, že ho třeba neznáte, nebo ho znáte a chcete se podívat na originální znění), můžete podle anglického názvu hledat ukázky například na webu YouTube. Další možnost je pořídit si DVD, třeba na britském Amazonu.

Začneme komediálními seriály. Asi nejznámější britský sitcom posledních let je The IT Crowd, který u nás běžel pod názvem Ajťáci. Je to povedený seriál z prostředí IT specialistů, který běžel na britském kanálu Channel 4 v letech 2006 – 2013. Měl celkem 4 série a speciální díl. U nás jste ho mohli vidět v původním znění s českými titulky na ČT2.

Pozn.: Na rozdíl od amerických seriálů, kde má jedna série většinou 24 dílů, jsou britské série mnohem kratší (většinou jen 6 dílů).

Další oblíbený sitcom s názvem Miranda je výtvorem britské komičky Mirandy Hart a běžel na kanálech BBC One (2009–2010) a BBC Two (2011–2015). Zatím natočila 3 série plus speciální díly a snad v budoucnu bude pokračování. U nás jste seriál mohli sledovat na ČT Art. Miranda je spolumajitelka obchodu s žertovnými předměty. Seriál se točí kolem její snahy žít normální život, ale díky své výšce a nemotornosti je přímo magnet na situační gagy. Dovede si však ze sebe dělat legraci a její humor je inteligentní.

Komediální seriál Black Books vysílala Česká televize pod stejným názvem. V Británii běžely celkem tři série (po šesti dílech) v letech 2000–2004 na kanálu Channel 4. Děj se odehrává v malém antikvariátu, kterému šéfuje Bernard Black. Ten ovšem nesnáší lidi, je poměrně asociální a často pije alkohol.

Seriál Absolutely Fabulous běžel v Česku před mnoha lety na stanici HBO pod názvem Naprosto dokonalé. Samotný seriál nebo jeho tvůrci však nejsou pro české publikum moc známé. To je ovšem škoda, protože pro Brity patří dvojice Dawn French a Jennifer Saunders mezi nejlepší komičky všech dob. Dvojice French and Saunders je známá již od 80. let, kdy pro BBC natáčely velice úspěšné skeče, které si dělaly legraci z britské kultury, filmů, celebrit apod. Tyto skeče se vysílaly na BBC v letech 1987–2007. Na našich televizích však nebyly k vidění.

Co jste však mohli vidět, je právě zmíněný seriál Absolutely Fabulous, který parodoval britskou smetánku a známá komediální dvojice se jím ještě více proslavila. Na fotografii vidíte jen polovinu známé dvojice, a to Jennifer Saunders (vlevo). Ta si vedle sebe do seriálu vybrala známou britskou modelku Joannu Lumley. Druhá komička Dawn French v tomto seriálu nevystupuje, pouze spolupracovala s Jennifer na scénáři.

Pozn.: Před několika lety byl natočen i celovečerní film pod stejným názvem, který však nebyl tak úspěšný jako seriál.

Další počin dvojice French and Saunders byl seriál Let Them Eat Cake!, který běžel v roce 1999 dabovaný v České televizi v pozdních nočních hodinách pod názvem Ať jedí koláče!. Ani tento seriál není mezi českým publikem tak známý, což je patrně dáno pozdní dobou vysílání.

V Británii je však velice oblíbený a tentokrát si dělá legraci z francouzského královského dvora. Děj se odehrává koncem 18. století, krátce před Velkou francouzskou revolucí. Když se lid začal bouřit s tím, že nemají co jíst (nemají ani chleba), Marie Antoinette tehdy údajně řekla “Ať jedí koláče”. Touto scénou seriál končí po šesti dílech. Nejde však o historické drama, ale velmi povedený sitcom.

Další velice oblíbená dvojice britských komiků jsou David Walliams a Matt Lucas, kteří jsou autory úspěšného skečového seriálu Little Britain. Ten běžel na naší stanici ČT2 v roce 2010 pod názvem Malá Velká Británie.

Jde o seriál skečů, kde všechny hlavní postavy (mužské i ženské) hrají tvůrci Williams a Lucas. Původně jde však o rozhlasový seriál, který se vysílal na BBC Radio 4 v letech 2000–2002. Na obrazovky britské televize se dostal nejprve v roce 2003 na BBC Three a v roce 2005 na BBC One. Natočeny byly celkem tři série a dalších několik krátkých dílů.

A jak to někdy u úspěšných britských seriálů bývá, byla natočena i americká verze Little Britain USA. Je zajímavé porovnat humor obou seriálů, kde je vidět, co ještě snese britský divák, a co se pro americké publikum muselo “upravit”. Díly to jsou však zbrusu nové a je přidáno i několik postav.

Stejní tvůrci mají na svědomí seriál Come Fly With Me, který běžel v roce 2014 na ČT2 pod názvem Pojďte se mnou létat. Premiéru měl v roce 2010 na stanici BBC One a jde o tzv. mockumentary (komediální seriál, který se tváří jako dokument).

Tento “dokument” se odehrává na letišti Stansted a do hry přichází tři fiktivní letecké společnosti. Dělá si legraci jak z personálu, tak cestujících i leteckých společností. Hlavní postavy hrají opět David Walliams a Matt Lucas. Natočena však byla jen jedna série (6 dílů), mezi diváky měl totiž poměrně smíšené ohlasy.

Další úspěšná autorská dvojice je Reece Shearsmith a Steve Pemberton. V jejich případě jde o černý humor a jejich jména nejsou českému divákovi opět moc povědomá. V roce 2014 měl na BBC Two premiéru první díl jejich seriálu Inside Number 9. U nás ho vysílá stanice HBO pod názvem V čísle 9.

Jde o sérii povídek, které jsou plné černého humoru a někdy jsou na hraně komedie a hororu. Díly mají společné jen to, že se odehrávají za různými dveřmi s číslem popisným 9.

Ke stejným autorům (Reece Shearsmith a Steve Pemberton) se přidali Jeremy Dyson a Mark Gattis a napsali společně komediální seriál The League of Gentlemen, který se vysílal na BBC Two (1999–2002). Děj se odehrává ve fiktivním malém městě, kde žije spousta bizarních postav, které ztvárňují tito čtyři autoři. A opět jde o černý humor.

I tomuto seriálu předcházela jeho rádiová verze. Celkem má tři série a několik bonusových dílů. U nás ho vysílala stanice ČT Art pod názvem Liga gentlemanů v roce 2014.

Stejná skupina autorů je podepsaná i pod hororovým seriálem Psychoville, který se však u nás nevysílal.

Seriál Black Mirror už patří do kategorie sci-fi a u nás je poměrně známý. V letech 2011–2013 běžely první dvě série na stanici Channel 4. V roce 2016 seriál koupila platforma Netflix, kde běží dodnes. Jde o samostatné příběhy, které se odehrávají v blízké budoucnosti a zaměřují se hlavně na dopad moderních technologií na společnost. V Česku jste mohli sledovat první dvě série v roce 2017 na ČT2 pod názvem Černé zrcadlo.

Když se ale budeme bavit o britských sci-fi seriálech, největší fenomén je bezesporu seriál Doctor Who. Je to totiž seriál, který běží na BBC od roku 1963 (s přestávkou v letech 1989–2005). V České televizi můžete sledovat od roku 2013 jeho obnovenou premiéru (která se vysílá v Británii od roku 2005) pod názvem Pán času.

Hlavní postavou je humanoidní mimozemšťan, který se představuje jako Doktor a cestuje ve své lodi TARDIS (Time And Relative Dimension In Space), která vypadá jako modrá policejní telefonní budka z 50. let. Ta byla v Británii běžná v době, kdy seriál začínal. Těchto “doktorů” bylo v historii seriálu zatím celkem 13, posledním je žena.

Jako poslední sci-fi seriál zmíníme Misfits což je spíše komediální sci-fi drama. Zde se setkáte se skupinou mladých delikventů, kteří jsou odsouzeni k veřejně prospěšným pracem a po neobvyklé bouři získají nadpřirozené schopnosti. Na britské stanici E4 (patřící pod Channel 4) se vysílal v letech 2009–2013. Na českých obrazovkách jste ho mohli sledovat na stanicích HBO a Prima Cool pod názvem Zmetci.

Nyní se přesuneme do kategorie seriálového dramatu, přesněji nás bude zajímat historické drama. Populární seriál Downton Abbey se vysílal na stanici ITV od roku 2010 do roku 2015, v Česku na ČT2 v letech 2012–2017 pod názvem Panství Downton. Celkem měl šest sérií.

Děj se odehrává ve smyšleném panství Downton za vlády krále Jiřího V. a začíná v roce 1912 zprávou o potopení Titaniku. Dramatický seriál se věnuje příběhům šlechty i služebnictva.

Další historické drama je Mr Selfridge, které běželo na stanici ITV v letech 2013–2016, u nás na ČT2 v letech 2014–2016 pod názvem Pan Selfridge.

Základní linie tohoto příběhu je reálná. Američan Harry Gordon Selfridge, který chtěl začít podnikat v Londýně, opravdu otevřel v roce 1909 na známé Oxford Street svůj obrovský obchodní dům. Ten na stejném místě stojí dodnes. Stanice ITV se rozhodla natočit tento seriál po vydání biografické knihy Shopping, Seduction & Mr Selfridge od Lindy Woodhead. Proto příběh stojí na docela reálných základech. Nechybí však pochopitelně dramatická fikce.

Pozn.: O britských obchodních domech si můžete přečíst samostatný článek.

Dramatický seriál Sherlock běžel v Británii na BBC od roku 2010 do roku 2017 – zatím čtyři série (každá měla jen tři díly). Pátá série se plánuje. Na českých obrazovkách jste ho mohli vidět v letech 2011–2017 na ČT1 a ČT2.

Krimi seriál Luther se vysílal na BBC One v letech 2010–2015 (první čtyři série). Pátá je ohlášena na rok 2019. U nás jste mohli čtyři série vidět pod stejným názvem na ČT2. Hlavní postavou je vrchní inspektor John Luther.

Poslední krimi seriál, který zmíníme, je Happy Valley. Na BBC One běžela v roce 2014 první série a v roce 2016 druhá. Na ČT1 se vysílal pod názvem Šťastné údolí.

A nyní trochu jiný žánr. Seriál Ramsay’s Kitchen Nightmares se dá označit jako reality show. Na stanici Channel 4 běžel v letech 2004–2014. Hlavní postavou je slavný šéfkuchař Gordon Ramsay, který v každém díle navštíví skomírající restauraci a snaží se majitelům pomoci. Stejný princip jistě znáte z našeho seriálu Ano, šéfe!, kde vystupoval Zdeněk Pohlreich. Právě proto se vysílal pořad na Prima LOVE pod názvem Ano, šéfe s Gordonem Ramseym.

Jako poslední si uvedeme motoristický pořad Top Gear, který běžel na BBC v letech 1977–2001. Od roku 2002 se vysílá novější verze (kde jsou jednotlivé díly delší). Díky humoru moderátorů se tento pořad stal velice oblíbeným, ale v roce 2015 byl moderátor Jeremy Clarkson propuštěn a ostatní bez něj nechtěli pokračovat. Od roku 2016 ho uvádí mimo jiné i americký herec Matt LeBlanc, který ztvárnil postavu Joeyho v seriálu Friends. U nás ho vysílá stanice Prima Cool.


dalším díle se můžete těšit na možná to nejzajímavější – britské televizní pořady, které z našich televizí nemůžete znát. Na druhou stranu je dobré o nich vědět z pohledu britských reálií. Pokud se totiž bavíte s rodilými mluvčími (nebo je jen posloucháte), spoustu názvů nebo jmen určitě uslyšíte a je dobré vědět, “odkud vítr fouká”.

Přepis bublinkové nápovědy: