Help for English

British Television (2)

ALL LEVELS Vydáno dne 16.11.2017

V druhé části mini seriálu o britské televizi si ukážeme pořady, které běžely (nebo běží) u nás jako české mutace.



British Television (2)

předchozím díle našeho mini seriálu jsme se podívali na historii TV vysílání v Británii, na televizní poplatky a základní televizní kanály.

Dnes se podíváme na některé britské pořady, ale zatím jen ty, které známe i z českých televizí. A to dokonce jen ty, které známe jako české mutace (české prostředí, čeští herci/účinkující).

České televize totiž občas přejímají oblíbené britské (americké či jiné) pořady a vytváří české verze. Nejčastěji se jedná o zábavné pořady nebo reality TV. Některé určitě stojí za zmínku a z pohledu reálií se také hodí znát jejich původní názvy v angličtině.

České mutace pořadů

Vědomostní pořad The Weakest Link (doslova nejslabší článek) jste u nás mohli znát pod názvem Nejslabší máte padáka. Běžel však v pozdních nočních hodinách a jen velice krátce.

Jeho originál, tedy britská verze, běžela ve večerních hodinách od roku 2000 do roku 2012 (celkem 1693 dílů). Do dnešního dne se starší díly opakují a v listopadu letošního roku by se měl pořad na britské obrazovky vrátit, zatím jen jako tzv. celebrity special (díl, kde budou soutěžit slavní hosté) a v případě úspěchu se uvažuje o natáčeních nových dílů.

Pokud jste znali českou verzi, možná vás zarazila “drsnost” Zuzany Slavíkové, která pořad uváděla. Věřte, že to byl jen slabý odvar toho, co na britských obrazovkách předváděla Anne Robinson, která uváděla zatím všechny díly.

Českou verzi úspěšného britského soutěžního pořadu Pointless vysílala Česká televize pod názvem Míň je víc. Princip soutěže spočívá v tom, že na různorodé otázky se snažíte odpovědět tak, aby vaše odpověď byla sice správná, ale zároveň stejně odpovědělo co nejméně z celkového počtu 100 dotazovaných.

Ač je britská verze velice populární, česká mutace se nesetkala s nadšením diváků a běžela jen krátce. Podobně je na tom ostatně třeba soutěž Deal or No Deal, v češtině Ber nebo neber, která v Británii bežela 11 let, ale u nás úspěchy neslavila. Není to původně britský formát, ale holandský.

Pořad Dragons' Den (doslova dračí doupě) není původní britský formát. Majitelem licence je Sony a vychází z původní japonské verze. Českou verzi můžete znát jako Den D.

Poprvé byl uveden na BBC 2 v roce 2005 a každý rok se vrací. U nás se vysílaly zatím jen čtyři řady.

Americká verze tohoto formátu se jmenuje Shark Tank (doslova nádrž se žraloky).

Princip je vždy stejný – před pětici investorů (“draci” nebo “žraloci”) předstupují různí vynálezci či zakladatelé firem s žádosti o spolupráci. I zde se dá říct, že britská (a pak obzvláště americká) verze je oproti české občas “surovější”.

Asi nejznámější světová vědomostní reality show je Who Wants To Be a Millionaire (doslova Kdo chce být milionářem), která u nás běžela pod názvem Chcete být milionářem?. Je to britský formát, který se vysílal od roku 1998 do roku 2014 na stanici ITV. Tato soutěž se pak vysílala v asi 160 zemích.

U nás se vysílal na TV Nova mezi lety 2000 a 2005, pak se přestěhoval na Primu pod názvem Milionář.

Pořad Family Fortunes běžel na britské stanici ITV od roku 1980 do roku 2003 a od roku 2006 běží pod názvem All Star Family Fortunes. U nás běžel na Primě jako 5 proti 5 a nyní je k vidění na Nově pod názvem Co na to Češi.

Pozn.: V Americe běží stejný formát pod názvem Family Feud.

Zábavně soutěžní pořad Strictly Come Dancing má poněkud zvláštní název, který není gramaticky v pořádku a nezní ani mnohým rodilým mluvčím. Spojení come dancing znamená “pojď tancovat” a také odkazuje na starší britskou úspěšnou taneční soutěž. Použití slůvka strictly je však nesmyslné. Souvisí to však zjevně ze starším spojením strictly ballroom, které popisovalo, že se na daném místě smí tancovat “přísně” pouze některé druhy společenských tan­ců.

Pořad běží na BBC One od roku 2004. Pokud se o něm Britové baví, běžně používají pouze první slovo názvu, tedy Strictly.

U nás pořad znáte pod názvem StarDance, proto ho asi není třeba více představovat. V Americe je tento seriál známý pod názvem Dancing with the Stars.

Zábavný hudební pořad Your Face Sounds Familiar (doslova tvůj obličej zní povědomě) znáte u nás pod názvem Tvoje tvář má známý hlas.

Původem španělský formát se na britské stanici ITV vysílal jen v roce 2013. V USA běžel stejný pořad pod názvem Sing Your Face Off.

Jiný zábavný hudební pořad, The Voice, který znáte u nás pod překladem Hlas Česko Slovenska, je naopak mnohem úspěšnější právě v Británii (nebo třeba Americe). U nás běžely jen dvě sezóny.

Podobná hudební soutěž je pak britský Pop Idol (americká mutace je American Idol). Ta běžela na britské stanici ITV ale pouze od roku 2001 do roku 2003. V Americe byla úspěšnější a běžela v letech 2002–2016. U nás je známá po názvem Superstar.

Další podobné pořady jsou třeba X factor (vyslovujeme /ex/), vysílaný u nás pod stejným názvem, nebo Britain's Got Talent a America's Got Talent, známé u nás jako Česko Slovensko má talent.

Mezi originální britské vědomostní televizní soutěže patří The Chase (doslova “honička”), která běží na stanici ITV od roku 2009. Poměrně nedávno ji převzala stanice Nova a vysílá ji pod názvem Na lovu.

Přemýšleli jste někdy, proč lovec vždy při příchodu prochází velkým červeným písmenem C? To je přece první písmeno původního názvu soutěže (the Chase).

Dále je tu pořad Whose Line Is It Anyway? (nebo Whose Line? nebo WLIIA), který je u nás známý pod názvem Partička. Anglický název lze volně přeložit “a kdo to má vlastně říct?”.

Patří do kategorie improvisational comedy (improvizační komedie) a v Británii to byl původně rádiový pořad, který se na televizní obrazovky přesunul v roce 1988 na kanál Channel 4, kde běžel do roku 1999. Kromě britské verze se na obrazovkách v Británii vysílaly i verze americká nebo australská.

Další reality show, kterou znáte z naší televize Nova, je Wife Swap, tedy Výměna manželek. Původní britský formát běžel na stanici Channel 4 od roku 2003 sedm let. Letos v červnu vysílali jeden nový speciální díl s podtitulem “Brexit”.

Pořad byl populární u v USA, kde si natáčeli své verze a dokonce přidali i sérii Celebrity Wife Swap.

Další oblíbenou reality show je kuchařská soutěž MasterChef, která běží na BBC (s přestávkami a různými úpravami formátu) od roku 1999.

Základní podobu této show známe i u nás, ale v Británii (a v Americe) mají i různé její “odnože”, jako třeba Celebrity MasterChef nebo Junior MasterChef, kde soutěží ve vaření děti staré 9 – 12 let.

Pořad o pečení zvaný The Great British Bake Off, zkracováno na Bake Off či GBBO se vysílá na stanicích BBC One, BBC Two a nyní na Channel 4 už od roku 2010 a v Británii je velice oblíbený.

Naše česká verze se jmenuje Peče celá země a od originálu se téměř neliší, jde o plnohodnotnou licenci.

Na kanálu Channel 4 se vysílá od roku 2005 další pořad, který známe dobře i od nás, Come Dine with Me (doslova Pojď se mnou povečeřet) – u nás známe jako Prostřeno.

Původní název byl Granada. Princip soutěže je stejný jako u nás. Vítěz si v Británii každý týden odnese 1000 liber.

Pokud jde o reality show, určitě bychom mohli ještě dlouho pokračovat. Třeba u nás poměrně málo oblíbené pořady Big Brother nebo soutěž Deal or No Deal (u nás vysílaná jako “Ber nebo neber”), která byla v Británii a Americe díky kvalitě moderátorů velice oblíbená.

Licencovat formát reality show je poměrně snadné a je jasné, že většina přebraných pořadů bude právě z této kategorie. My si však na závěr zmíníme ještě dva seriály, které nepatří do kategorie reality show.

Seriál The Office lze označit jako mockumentary, tedy jakási “parodie na dokument” (mock = vysmívat se, documentary = dokumentární pořad). Tento je plný opravu silně sarkastického humoru a je založen spíše na trapnosti situací. Pro mnoho diváků může být již “za hranou”.

Celý projekt dal dohromady (a hlavní roli si zahrál) Britský komik Ricky Gervais, který je znám svým kontroverzním humorem. V Británii běžely jen dvě série, ale zajímavostí je, že tento formát převzala americká stanice NBC, která obsadila pochopitelně jiné herce a po několika prvních dílech ubrala na trapnosti a ostrosti. Americká verze se pak stala vele úspěšná – vysílala se 9 let.

U nás se stejný seriál vysílal na České televizi pod názvem Kancl a hlavní roli si zahrál Václav Kopta. Scénář byl převzatý z původní britské verze, což je na vkus českého diváka možná trochu příliš, proto se u nás seriál nesetkal s velkou oblibou.

Po sametové revoluci byl u nás velice populární seriál Gumáci (na televizi Nova), kde vystupovaly gumové masky českých politiků a celebrit. Koncept jsme převzali z britské televize ITV, kde od roku 1984 do roku 1996 běžel seriál Spitting Image.

Pozn.: Idiomatické spojení spitting image lze přeložit jako “dokonalá kopie”. He's the spitting image of his father TTT *1.

Dále můžeme zmínit seriál Cold Feet (tento idiom znamená “roztřesená kolena”, tedy strach). Patří do kategorie comedy-drama a vysílá ho stanice ITV. Tento úspěšný seriál měl celkem 5 sérií od roku 1998 do 2003. Loni se začaly vysílat nové díly a na podzim letošního roku běží již sedmá série.

Česká verze tohoto seriálu (s českými herci situovaná do Prahy) běžela na stanici Prima v roce 2009 pod názvem Přešlapy. Nebyla však moc úspěšná, proto mohli diváci vidět jen jednu sérii.

Zajímavostí je, že dabovanou původní britskou verzi tohoto seriálu jste před lety mohli vidět na České televizi pod názvem Šest v tom.

Podobný osud má britský seriál Doc Martin. Ten diváci mohli nejprve vidět v původní britské verzi (dabovaný) a po letech mohli na ČT1 porovnat s českou mutací (v hlavní roli s Miroslavem Donutilem). Britská i česká verze se vysílala pod názvem Doktor Martin. Původní britská verze běží na stanici ITV od roku 2004.


Tím se dostáváme k ochutnávce obsahu dalšího dílu mini seriálu o britské televizi, kde se zaměříme právě na známé seriály, které jste mohli (dabované nebo s titulky) vidět na našich obrazovkách. Bude ovšem i zmínka o méně známých britských pořadech a na konci se dozvíte taky něco o britských televizních oceněních.

Překlad:
  1. Je dokonalou kopií svého otce


Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

British Television (3)

Opět něco o britské televizi. Tentokrát si připomeneme pořady, které znáte i z české televize (většinou dabované).

ALL LEVELS

British Television (4)

V dalším díle seriálu o britské televizi vám opět představíme seriály, které běžely i na našich obrazovkách.

ALL LEVELS

British Television (1)

Co vše víte o britské televizi? Pojďme se dnes opět ponořit do reálií. V první části něco o vysílání, poplatcích a kanálech.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno British Television (2) 2 2960 Od Roman Svozílek poslední příspěvek
před 6 lety