Angličtina na YouTube (10)

Vydáno dne 22.11.2018

YouTube může být velice užitečný pomocník při studiu angličtiny. Projděte si další tři kanály, které jsme pro vás vybrali.



Webový portál YouTube je bez přehánění nekonečnou studnicí videí všeho druhu. Studenty angličtiny určitě potěší, že zde najdou i nepřeberné množství kanálů, které jim mohou pomoci k lepší angličtině. Jako všude na internetu, i zde však najdete příliš velké množství informací a navíc spoustu balastu a hledání něčeho užitečného občas zabere hodně času.

Proto již delší dobu vydáváme seriál článků, kde vám představujeme vždy tři kanály, které určitě stojí za zhlédnutí. Po prvním, druhém, třetím, čtvrtém, pátém, šestém, sedmém, osmém a devátém dílu dnes nabízíme pokračování, tedy další tři užitečné YouTube kanály.

U každého kanálu stačí kliknout na úvodní obrázek a otevře se vám YouTube stránka daného autora.


Simple English Videos

Kanál Simple English Videos má 85 tisíc odběratelů a aktivní je již sedm let. Najdete tam téměř 300 videí, která jsou určená mírně a středně pokročilým studentům angličtiny. Uvidíte tam Britskou učitelku Vicki Hollett a jejího amerického kamaráda Jaye. Zábavnou a názornou formou se zaměřují na gramatiku, slovní zásobu i výslovnost. Pokud by vám jejich videa nestačila, můžete se podívat na jejich placený kurz www.simpleenglishvideos.com.

Zde se autoři kanálu představí:

V tomto videu se můžete podívat na jejich video o rozdílu mezi slovesy lie a lay:


Speak English with Vanessa

Kanál Speak English with Vanessa má více než půl milionu odběratelů. Vanessa je na YouTube aktivní 4 roky a má přes 300 videí. V jejím playlistu najdete videa o výslovnosti, gramatice, slovní zásobě, ale i obchodní angličtinu či různé rady, jak si zlepšit znalosti jazyka. Jako mnoho jiných učitelů má i ona na internetu placený kurz www.speakenglishwithvanessa.com, ale její videa na webu YouTube jsou plně dostačující.

Na následujícím videu se Vanessa představí:

Toto video má název TEST Your English Vocabulary! Do you know these 15 advanced words? a je určeno spíše pokročilejším studentům:


Fun London Guides

Poslední dnešní tip na video kanál je trochu jiný. Není tvořen učitelem a není určen jen studentům. Efektivní studium angličtiny totiž dobře funguje při propojení s koníčky a pokud rádi cestujete, jste na správném místě.

Kanál se jmenuje Fun London Guides a stojí za ním oceněný tvůrce filmových průvodců Julian McDonnell. Jak již název napovídá, jde o vtipné video průvodce Londýnem. Dozvíte se díky nim spoustu zajímavého o Londýně a obecně o britských reáliích. Někdy však tvůrce vloží i videa o jiných místech (i mimo Británii). Videa jsou však vždy zajímavá a vtipná a možná si tohoto video průvodce oblíbíte.

Je autorem oceňovaného webu JoolzGuides, kde si tohoto pána můžete objednat na osobní prohlídku Londýna.

Kanál byl založen sice již před 11 lety, ale aktivnější je až poslední 3 roky. Odběratelů má 31 tisíc a nyní tam najdete přes 150 videí.

Pokud plánujete vaši první cestu do Londýna, určitě se hodí tzv. The London Pass (vstupenka na mnoho arakcí). 10 nejlepších z nich představuje v následujícím vi­deu:

Pokud vás zajímají “královské svatby”, můžete se podívat na jeho video Royal Wedding Prince Harry and Meghan Markle 2018:


subscribe

U každého kanálu i videa najdete tlačítko subscribe (v české verzi odebírat). Pokud máte na YouTube účet (což máte automaticky, pokud máte Google účet), určitě se hodí tuto možnost využít. Budete mít totiž přehled o všech svých oblíbených kanálech, ale hlavně o nových videích, která autoři připravili.

titulky

U některých videí najdete vpravo dole ikonku obdélníku, kde si můžete zapnout anglické titulky (pokud tedy již nejsou rovnou vsazeny do videa). Nebuďte však překvapeni, když se mluvený anglický text ve videu a psaný v titulcích neshoduje. Titulky totiž mohou být připraveny samotným autorem videa, a pak vše sedí, ale mohou být také vygenerovány automaticky, a pak může dojít k chybám.

sledování offline

Pokud nemáte možnost stálého připojení k internetu, nebo si chcete třeba video stáhnout a pouštět v jiném zařízení (například mobilním telefonu, kde je přehrávání online náporem na data), v některých prohlížečích najdete speciální přídavné funkce (add-on) a po jejich nainstalování se vám pod videem na Youtube objeví ikonka “download/stáh­nout”, kde je dokonce často možnost stáhnout video v různé kvalitě, nebo stáhnout případně jen zvuk ve formátu MP3.

YouTube nedávno změnil opět trochu svůj vzhled a taky znemožnil funkci některých podobných utilit. Ze známých prohlížečů je pro nahrávání videa nejvhodnější asi Firefox, kde doporučujeme doinstalovat aplikaci Flash Video Downloader. Podobné přídavné funkce se však poměrně často mění a proto je dobré se vždy podívat, co aktuálně v sekci “add-on” prohlížeč nabízí.


Kvalitních kanálů na YouTube je pochopitelně mnohem více, o čemž se budete moci přesvědčit v dalších dílech našeho seriálu. Pokud však máte sami oblíbený kanál, určitě se o něj můžete podělit už teď v komentářích pod článkem.

Přepis bublinkové nápovědy: