Angličtina na YouTube (11)

Vydáno dne 24.10.2019

YouTube může být velice užitečný pomocník při studiu angličtiny. Podívejte se na další tři kanály, které jsme pro vás vybrali.



Webový portál YouTube je bez přehánění nekonečnou studnicí videí všeho druhu. Studenty angličtiny určitě potěší, že zde najdou i nepřeberné množství kanálů, které jim mohou pomoci k lepší angličtině. Jako všude na internetu, i zde však najdete spoustu balastu a hledání něčeho užitečného občas zabere hodně času.

Proto již delší dobu vydáváme seriál článků, kde vám představujeme vždy tři kanály, které určitě stojí za zhlédnutí. Po prvním, druhém, třetím, čtvrtém, pátém, šestém, sedmém, osmém, devátém a desátém dílu dnes nabízíme pokračování, tedy další tři užitečné YouTube kanály.

U každého kanálu stačí kliknout na úvodní obrázek a otevře se vám YouTube stránka daného autora.


English with Max

Kanál English with Max spustila před 4 lety Australanka Max. Najdete zde přes 80 videí a zatím kanál odebírá 24 tisíc lidí.

Určitě stojí za návštěvu, protože se věnuje poměrné širokému obsahu. Kromě gramatiky a výslovnosti zde najdete zajímavé tematické okruhy slovní zásoby. Zde je například video k tématu hracích karet:

Ve svém popisku píše “Warning: I also like sarcasm”, což znamená, že se při sledování něco naučíte a určitě se i pobavíte. Zde je její video na téma “Silent letters”:


Langfocus

Kanaďan George založil kanál Langfocus před 4 lety. Nyní má téměř 150 videí a více než 800 tisíc odběratelů. Jeho kanál je určen spíše pokročilejším studentům a hlavně těm, kteří se zajímají o historii angličtiny – jak se měnila, jak byla a je ovlivňována jinými jazyky apod.

Zde je video s názvem Why Is English Spelling So Damn Weird?!:

Poutavou a jednoduchou formou ale představuje i jiné jazyky, což pro některé může být jistě velice zajímavé (už jen z pohledu vysvětlení v angličtině). George je z Kanady, ale má poměrně “specifický” přízvuk, což některé vede k tomu si myslet, že není rodilý mluvčí. Občas to ve svých videích zmiňuje. Zde je pak jeho video o norštině:


Cork English Teacher

Kanál Cork English Teacher spustil před 3 lety irský učitel John (Cork je město na jihu Irska) a má zde už přes 150 videí. Jsou to většinou hodně krátká videa, která se věnují vždy nějakému slovíčku či frázi. Zde například I'm off:

A zde vysvětluje rozdílem mezi slovy shadow a shade:

V podobném duchu se nese i jeho profil na Instagramu.


YouTube premium

Novinkou je možnost předplatit si YouTube Premium, což je služba, díky které se nebudou u videí přehrávat reklamy. Navíc budeme mít přístup ke službě YouTube Music a také dalšímu obsahu, jako jsou seriály na YouTube Originals. Cena je 179,– Kč za měsíc. Více informací zde.

subscribe

U každého kanálu i videa najdete tlačítko subscribe (v české verzi odebírat). Pokud máte na YouTube účet (což máte automaticky, pokud máte Google účet), určitě se hodí tuto možnost využít. Budete mít totiž přehled o všech svých oblíbených kanálech, ale hlavně o nových videích, která autoři připravili.

titulky

U některých videí najdete vpravo dole ikonku obdélníku, kde si můžete zapnout anglické titulky (pokud tedy již nejsou rovnou vsazeny do videa). Nebuďte však překvapeni, když se mluvený anglický text ve videu s titulky občas neshoduje. Titulky totiž mohou být připraveny samotným autorem videa (a pak vše sedí), ale mohou být také vygenerovány automaticky, a pak může dojít k chybám. To je mnohem častější případ – příprava titulků je pro autory hodně pracná.

sledování offline

Pokud nemáte možnost stálého připojení k internetu, nebo si chcete třeba video stáhnout a pouštět v jiném zařízení (například mobilním telefonu, kde je přehrávání online náporem na data), v některých prohlížečích najdete speciální přídavné funkce (add-on) a po jejich nainstalování se vám v liště nebo pod videem objeví ikonka umožňující stažení, kde je někdy dokonce možnost stáhnout video v různé kvalitě, nebo stáhnout případně jen zvuk ve formátu MP3.


Kvalitních kanálů na YouTube je pochopitelně mnohem více, o čemž se budete moci přesvědčit v dalších dílech našeho seriálu. Pokud však máte sami oblíbený kanál, určitě se o něj můžete podělit už teď v komentářích pod článkem.

Přepis bublinkové nápovědy: