Help for English

Really Learn 100 Phrasal Verbs

INTERMEDIATE Vydáno dne 13.12.2006

Recenze učebnice, díky které bude studium frázových sloves hračkou.



Really Learn
100 Phrasal Verbs



Verdikt: 95%

Obálka Really Learn 100 Phrasal Verbs

produkt
Really Learn 100 Phrasal Verbs
popis
učebnice
(125 stran, černobílý tisk, paperback)

vydavatelství
Oxford University Press, 2002
cena
231,- Kč


Patříte-li mezi středně a více pokročilé studenty, jistě jste si již položili otázku, jak se efektivně naučit frázová slovesa. (Co jsou to frázová slovesa?) Možná jste již zjistili, že se bez jejich znalosti skutečně neobejdete, a že je nelze ignorovat a obcházet do nekonečna. Někteří jste si také asi pořídili nejrůznější přehledy, příručky a slovníky, které se tímto tématem zabývají. Pokud se ale vaše časová a finanční investice doposud nesetkávala s očekáváným výsledkem, mám pro vás dnes titul, který Vám zaručeně pomůže: Really Learn 100 Phrasal Verbs.

Na rozdíl od mnohých dalších publikací, v této knize naleznete celkem pouze 100 frázových sloves. Pomyslíte si možná, že jiné tituly obsahují mnohonásobně více, ale v tom bývá často kámen úrazu. Běžný smrtelník totiž není schopen taková kvanta sloves pojmout najednou. Tato učebnice však již ve svém názvu slibuje, že vás oněch 100 frázových sloves skutečně naučí. Je to opravdu tak, nebo tento titul můžeme zařadit mezi množství zázračných a revolučních knih, které končí na policích či v krabicích bez jakéhokoliv pozitivního dopadu na studenta?

Výběr sloves

Stovka zde obsažených sloves byla důkladně vybrána dle výskytu v běžné angličtině. Je jasné, že i když se všechna tato slovesa naučíte, pořád to bude jen malý zlomek všech anglických frázových sloves. Budou to však ta, která se v každodenním jazyce nejčastěji používají. Žádné z nich se jistě nebudete učit zbytečně.

Metodika knihy

Jakým způsobem se nás tedy tato kniha pokusí frázová slovesa naučit? Především postupně, pomalu a důkladně. Každé sloveso se zde budete učit zvlášť, a k jeho dokonalému naučení budete mít dostatek prostoru. Každému slovesu je věnována jedna stránka knihy.

Really Learn 100 Phrasal Verbs


Každá stránka obsahuje čtyři základní kroky:
  • STUDY (nastuduj) - význam frázového slovesa je nejprve demonstrován na několika srozumitelných příkladových větách, které ukazují, jak se skutečně v angličtině používá. Je z nich patrný jak význam, tak i gramatické vlastnosti.
  • CHECK (zkontroluj) - zde si otestujete, zda jste z příkladových vět význam skutečně pochopili, a zda jste si jisti i gramatickými strukturami, ve kterých lze toto sloveso použít.
  • PRACTISE (procvičuj) - tato část vám nabídne několik cvičení, ve kterých si nově naučené frázové sloveso procvičíte na různých aktivitách (doplňovačky, spojovačky, výběr z možností apod.)
  • BUILD YOUR VOCABULARY (rozšiř si slovní zásobu) - poslední část 'lekce' tvoří různé poznámky a další příklady. Naleznete zde další výrazy, které se s daným slovesem často pojí, nebo se naučíte, v jakých jiných významech lze toto frázové sloveso použít.
Lekce jsou v učebnici seřazeny abecedně dle částic, tedy za sebou jdou nejprve slovesa s částicí ACROSS, AFTER, AWAY atd. Pracovat však s touto knihou můžete v libovolném pořadí.

Uprostřed knihy je dvanáct stran souhrnných testů a dodatkových cvičení, díky kterým si novou slovní zásobu ještě lépe zažijete.

Na posledních deseti stránkách naleznete klíč ke všem cvičením v učebnici. Titul je tak vhodný nejen jako pomůcka pro práci ve třídě, ale především jako výborný učební materiál pro samostudium.

Celkové hodnocení

Celkově mohu říci, že je to nejzdařilejší učebnice věnovaná frázovým slovesům, která se mi zatím dostala do ruky. Naplňuje dokonale potřeby studentů, je přehledná, systematická a skutečně důkladná. Je vhodná pro mírně a středně pokročilé studenty, ale kvalitní procvičení poskytne i těm pokročilejším.

Cena vám může připadat moc vysoká, když vezmeme v úvahu počet stran, černobílý tisk apod. Druhým drobným negativem může být to, že vám možná po projití několika lekcí kniha začne připadat jednotvárná. Typy cvičení se totiž neustále opakují. Posledním negativem je podle mého názoru množství souhrnných cvičení. Věřím, že autoři mohli vytvořit více materiálů než je 12 stran. Chybí mi tu např. používání frázových sloves v delším kontextu, v rozhovorech apod. Většinu sloves pouze uvidíte v izolovaných větách bez kontextu.

Ale i přes několik výše uvedených záporných stránek mohu říci, že je to pomůcka, která by ve vaší knihovně rozhodně neměla chybět. Věřím, že díky ní zažijete skutečný pokrok v oblasti znalosti frázových sloves.

Externí Odkazy:
OUP: Really Learn 100 Phrasal Verbs - Informace o Oxford Practice Grammar na stránkách vydavatelství Oxford University Press, naleznete zde např. ukázkové stránky z této knihy atd.


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Really Learn 100 Phrasal Verbs s 10% slevou.
Really Learn 100 Phrasal verbs (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Intermediate Phrasal Verbs 1

Test znalostí frázových sloves.

INTERMEDIATE

Intermediate Phrasal Verbs 2

Test znalostí frázových sloves.

INTERMEDIATE

Phrasal Verb Organiser

Recenze učebnice zaměřené na procvičování frázových sloves.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Really Learn 100 Phrasal Verbs 5 22918 Od TT18 poslední příspěvek
před 12 lety