Help for English

Anglické pozdravy

ELEMENTARY Vydáno dne 27.06.2007

Jak v angličtině pozdravit.



Pozdravy v angličtině

V angličtině existují dva typy pozdravů, a to pozdravy neformální (v češtině např. ahoj, čau, nazdar) a pozdravy formální (v češtině např. dobrý den, dobré odpoledne, dobrý večer, nashledanou).

Neformální pozdrav se používá především mezi přáteli, známými ale i v některých situacích, kde v češtině používáme formální jazyk, např. v obchodě, při oslovení cizího člověka na ulici apod.

Formální pozdravy používáme v situacích, jako jsou úřední jednání, úřední telefonní hovory, obchodní záležitosti, jednání s ředitelem apod.

  neformální formální
setkání hello/hə'ləʊ/ hello/hə'ləʊ/
  hi/'haɪ/ good morning/ˌgʊd 'mɔ:n­ɪŋ/
  hey/'heɪ/ good afternoon/ˌgʊd ˌɑ:f­tə'nu:n/
    good evening/ˌgʊd 'i:vn­ɪŋ/
loučení bye/'baɪ/ goodbye/ˌgʊd'baɪ/
  bye bye/'baɪbaɪ/ have a nice day
  see you/'si: jə/  
  see you later/ˌsi: ju: '­leɪtə/  

Angličtina nemá ekvivalent českého ‘dobrý den’. Nejblíže je asi slovo hello, které se dá používat univerzálně. Jinak je nutné používat pozdravy dle denní doby – good morning, good afternoon, good evening.

Pozn.: Spojení good day ale existuje, jeho význam je však jiný než v češtině. Říká se při loučení, a je to zkrácené ‘Have a good day’ – Přeji pěkný den.

Nebuďte překvapení, když vás ještě v půl jedné odpoledne někdo pozdraví pozdravem good morning. Není to totiž pouze ‘dobré ráno’, ale i ‘dobré dopoledne’. To se používá od rána až do oběda, který je mnohdy až kolem jedné hodiny odpoledne. Takže:

  • do oběda – good morning
  • od oběda – good afternoon

How are you?

Tuto otázku pravděpodobně znáte. Lze ji přeložit jako ‘jak se máš?’. V angličtině se tato fráze používá daleko častěji než v češtině a zajímavé je, že když se vás někdo zeptá, vlastně ho ani vaše odpověď nezajímá. Je to prostě zdvořilostní fráze, která jakoby patří k pozdravu.

A naopak je zdvořilé, abyste i vy tuto otázku druhému člověku položili, i když vás jeho odpověď také nezajímá. A protože to nikoho nezajímá, univerzální odpověď je ‘mám se dobře’, anglicky tedy např.:

I'm fine, thank you.
I'm very well, thanks.

Je jedno, že venku prší jako z konve, že jste dostali v práci výpověď, přejeli vám psa… stejně vaše odpověď bude ‘I'm fine, thanks’. Stejně tak v češtině používáme pozdrav ‘dobrý den’, i když na něm třeba právě nic dobrého není. Samozřejmě, že mezi blízkými přáteli je možné vylít si srdce, a říct, jak to doopravdy je, ale ve většině případů postačí ono ‘I'm fine, thanks’.

Pokud tedy máte výhrady vůči prázdnému používání otázky ‘jak se máš’ v češtině, naučte se ji používat v angličtině, protože to je součást zdvořilého pozdravu. Takto tedy může vypadat pozdravení mezi dvěma lidmi:

A – Hey, Mark!
B – Hi Jack, how are you?
A – I'm fine, thank you. How are you?
B – I'm very well, thanks.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

STARTER

Anglické pozdravy

Jak v angličtině pozdravit.
STARTER

HFE Pozdravy

Slovíčka z článku o pozdravech
PRE-INTERMEDIATE

3 fráze při loučení

Dnes si řekneme něco o třech základních frázích při loučení, ve kterých se ovšem často chybuje.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Anglické pozdravy 39 68402 Od Marek Vít poslední příspěvek
před 7 lety