Help for English

Phrasal Verbs Plus

INTERMEDIATE Vydáno dne 25.05.2008

Recenze snad nejlepšího studijního slovníku frázových sloves na trhu.



Macmillan

Phrasal Verbs Plus

 

verdikt: 95%

 

 

Macmillan Phrasal Verbs Plus

 

 

produktPhrasal Verbs Plus
popisslovník frázových sloves (550 stran, červeno-černo-bílý tisk, paperback)
úroveňB1-C2 (středně a více pokročilí)
vydavatelstvíMacmillan, 2005
cena460,- Kč

 

Frázová slovesa jsme tu již měli na mnoho způsobů. Přesto jsem se rozhodl orecenzovat další titul, který se tomuto "populárnímu" tématu věnuje.

To, že se bez frázových sloves v angličtině neobejdete, jsme si již mnohokrát zdůraznili. V angličtině je to tak důležité, jako jsou v češtině předpony před slovesy. No, zkuste si v češtině chvíli o něčem mluvit a vyhnout se složeným slovesům (předělat, vydělat, zadělat, podělat, nadělat, oddělat, prodělat, rozdělat atd.). Pravděpodobně se vám to nepodaří. V angličtině je to podobné, ke slovesu se ale nepřidává předpona, nýbrž částice a vzniká tak frázové sloveso (např. make up, make out, make for, make into, make off, make up for, atd.). Takové tvary se však velmi špatně pamatují, protože vypadají všechny podobně a je jich ohromné množství. Stejně tak špatně se jistě cizincům učí česká složená slovesa. A ve snaze pomoci studentům vydávají jazyková nakladatelství desítky různých přehledů, slovníků, cvičebnic, organizátorů apod.. Někdy je efekt těchto materiálů dobrý, jindy v této problematice udělají studentům ještě větší zmatek. A co Phrasal Verbs Plus? Na to se pokusím odpovědět v dnešní recenzi.

Phrasal Verbs Plus je především slovník frázových sloves. Takový slovník vydávají snad všechna přední nakladatelství zabývající se anglickými výukovými materiály. Slovník od Macmillan se od nich liší nejen slůvkem plus v názvu.

Slovník

Hlavní část knihy samozřejmě tvoří abecední slovník frázových sloves. Naleznete zde každé sloveso, se kterým se fráze tvoří, doplněné přepisem výslovnosti a všemi gramatickými tvary (minulý čas, přítomné a minulé příčestí). Za ním následují již jednotlivá frázová spojení, každé jako samostatné heslo. Začátek takového hesla může vypadat takto:

Phrasal Verbs Plus - náhled hesla

Každé heslo je nadepsáno tučně, 1050 nejčastěji používaných dokonce červeně. Červená frázová slovesa jsou navíc označena jednou až třemi hvězdičkami podle toho, jak jsou v angličtině frekventovaná. Tři hvězdičky znamenají, že dané frázové sloveso patří mezi 350 nejčastějších anglických frázových sloves. Tento prvek je jistě pro studenty velice užitečný. Vždy budete vědět, zda je skutečně důležité toto sloveso umět či nikoliv.

Slovesa, která mají více významů, jsou doplněna přehledným menu, kde jsou všechny významy jednoduše vypsány. Snadno se tak budete v rozsáhlejším slovníkovém heslu orientovat a bez problémů naleznete tu část, kterou potřebujete.

Definice jsou psané jednoduchým způsobem tak, abyste vždy přesně pochopili, co dané slovo znamená. Podobně jako slovník Macmillan English Dictionary, i tento používá pro své definice tzv. defining vocabulary, což je zásoba 2000 základních anglických slovíček. Definice jsou navíc ilustrované několika příkladovými větami. Díky nim ještě lépe každé frázové sloveso pochopíte a uvidíte, jak se skutečně používá. Věty jsou totiž zásadně jak se říká 'ze života'.

U některých hesel naleznete další důležité prvky:

  • milé a zábavné ilustrace pro dokreslení významu
  • synonyma a antonyma (slova stejného a opačného významu)
  • fráze a idiomy (použití frázových sloves v rámci frází a idiomů)
  • kolokace (s jakými slovy se dané frázové sloveso nejčastěji pojí)

Plus?

Co je ve slovníku navíc? Není toho málo.

Nefrázové ekvivalenty

V závěru knihy je uveden index více než tisíce anglických sloves a jejich frázových ekvivalentů. Zjistíte zde např. že pro slovo choose lze použít frázová slovesa go for, opt for či pick out.

Běžné částice

Nejčastěji objevujícím se částicím (off, on, up, out apod.) jsou zde věnované zvláštní nekolikastránkové sekce. Ty studentům nabídnou jistý vhled do toho, co daná částice může znamenat, co mají slovesa se stejnou částicí společného apod..

Články

Pokročilejší angličtináři jistě uvítají sedm zajímavých článků o frázových slovesech, které se nacházejí na 26 stranách uprostřed knihy. V nich se dozvíte o tom, jak se frázová slovesa správně gramaticky používají, o metaforách, o dalších frázových spojeních, o použití frázových slovesech ve formální a neformální angličtině, o tom, proč mají studenti s frázovými slovesy potíže, o výslovnosti a přízvuku ve frázových slovesech a o vzniku a tvoření nových frázových sloves.

Shrnutí

Phrasal Verbs Plus je slovník, který má vše, co si od takového slovníku můžeme přát. Je přehledný, srozumitelný, podrobný a praktický. Pokud myslíte studium angličtiny vážně, jistě se stane vaším nepostradatelným pomocníkem. Jedná se především o studijní slovník, jehož záměrem není tedy jen říci vám, co dané sloveso znamená, ale hlavně ukázat, jak se používá.

Phrasal Verbs Plus nepochybně stojí za to. Je to možná nejlepší slovník svého druhu a ceny cca 460 kč jistě nebudete litovat.


Externí Odkazy:

Macmillan: Phrasal Verbs Plus - informace o tomto slovníku na oficiálních stránkách nakladatelství Macmillan


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Phrasal Verbs Plus s 10% slevou.
Phrasal Verbs Plus (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Phrasal Verb Organiser

Recenze učebnice zaměřené na procvičování frázových sloves.
INTERMEDIATE

Intermediate Phrasal Verbs 1

Test znalostí frázových sloves.

INTERMEDIATE

Intermediate Phrasal Verbs 2

Test znalostí frázových sloves.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Phrasal Verbs Plus 21 32402 Od Strasak poslední příspěvek
před 13 lety