Help for English

FCE / CAE Practice Tests Plus (New Edition)

UPPER-INTERMEDIATE Vydáno dne 05.06.2009

Obsáhlá recenze dvou cvičebnic, ve kterých naleznete kompletní testy mezinárodních zkoušek FCE a CAE. Dočtete se zde také o on-line testech iTests k přípravě na mezinárodní zkoušky.



Practice Tests Plus

New Edition with key

First Certificate / CAE

 

Verdikt: 95%

 

produkt FCE Practice Tests Plus (New Edition) with key
popis testy + 2xCD + iTests CD-ROM
(176 stran, černo-bílý tisk, barevné fotografie, paperback)
vydavatelství Longman, 2008
cena 425,- Kč

 

produkt CAE Practice Tests Plus (New Edition) with key
popis testy + 2xCD + iTests CD-ROM
(192 stran, černo-bílý tisk, barevné fotografie, paperback)
vydavatelství Longman, 2008
cena 425,- Kč

 

K tomu, aby studenti mohli prokázat své znalosti jazyka, volí často složení jazykových zkoušek. Mohou být české, ale častěji se jedná o zahraniční, které jsou mezinárodně uznávané. O zkouškách a certifikátech se dozvíte více v naší sekci Certifikáty.

Pokud bych měl mluvit obecně, nejčastěji se setkáte se zkouškami Cambridge, o kterých se můžete dočíst více na stránkách www.cambridgeesol.org. Naleznete zde mnoho různých zkoušek, z nichž asi největší zájem je o zkoušky z obecné znalosti angličtiny (General English Exams). Tyto zkoušky jsou také určitě nejznámější. Jedná se o pět úrovní:

- KET (Key English Test)
- PET (Preliminary English Test)
- FCE (First Cerificate in English)
- CAE (Certificate in Advanced English)
- CPE (Certificate of Proficiency in English)

Studenti nejčastěji volí 'zlatou střední cestu', tedy zkoušky FCE (ti pokročilejší pak CAE).

Jak se na takové testy připravovat, by vydalo na další článek, ale ve stručnosti lze říct, že je vhodné účastnit se přípravného kurzu v jazykové škole. K takové výuce existuje nepřeberné množství materiálů, které se ale často zaměřují na skupinovou výuku a knihy mají podobu klasických učebnic.

Pokud nemáte časové nebo finanční možnosti, můžete se na zkoušku připravit sami. Je to náročnější, ale zvládnout se to určitě dá. Materiály k přípravě pak většinou používáte jiné. Není nejvhodnější volit pro samostudium učebnici, která se zaměřuje na skupinovou výuku.

Nejlepší by bylo použít učebnici pro samouky, která by vás připravila na zkoušky kompletně. Taková se však špatně hledá, protože součástí zkoušek je i SPEAKING a WRITING a u těchto částí je potřebná určitá interaktivita, kdy vám někdo váš projev zhodnotí a opraví. Určitě se však můžete připravit na části READING a USE OF ENGLISH. Nejlépe zdokonalováním znalostí gramatiky a slovní zásoby.

V případě zkoušek FCE můžete v tomto případě sáhnout po vynikající učebnici Grammar and Vocabulary for First Certifiate, jejíž recenzi naleznete ZDE.

Jestli je však něco opravdu důležité, je to obeznámení se s formou konkrétní zkoušky. Ať už se účastníte kurzu nebo se připravujete sami, musíte se vždy velice dobře seznámit s tím, z čeho je zkouška složena, kolik má částí a jaký je časový limit. Tyto informace hravě zjistíte na internetu nebo vám je sdělí ve škole, ale nejde jen o teorii, ale hlavně o praxi. Potřebujete se totiž trénovat i v tom, jak umíte nakládat s časem a která část vaší zkoušky je pro vás snadná (a proto si můžete být skoro jisti, že nad ní nestrávíte mnoho času), a která je naopak často obtížná (a proto jí musíte věnovat více času).

K tomuto účelu slouží cvičebnice, které obsahují kompletní testy zkoušek. My se zde budeme bavit konkrétně o dvou, které obsahují testy zkoušek FCE (First Certificate in English) a CAE (Certificate in Advanced English):

 

First Certificate Practice Tests Plus NEW EDITION (with key)
CAE Practice Tests Plus NEW EDITION (with key)

 

Jedná se pouze o dvě knihy ze série Practice Tests, která vychází již řadu let a ve které naleznete spoustu dalších testů.

Proč tedy právě recenze cvičebnic FCE a CAE? Určitě se jedná o jedny z nejčastějších zkoušek, které si studenti celého světa volí, a také proto, že tyto cvičebnice vyšly nyní v novém vydání, jelikož u zkoušek FCE a CAE došlo od prosince 2008 k určitým změnám v testech, které tyto knihy již zohledňují.

Změny však nejsou velké. Obecně se dá říct, že došlo o zkrácení obou zkoušek. Více se dozvíte v samostatném článku ZDE.

Knihy jsou rozvržením téměř shodné, proto si je popíšeme společně v jedné recenzi. V každém náhledu budou vždy dvě části s modrou poznámkou, zda se jedná o testy FCE nebo CAE.

 

Obsah

Jak vidíte na náhledu vpravo, obsah mají knihy téměř stejné. Všechny části si postupně rozebereme níže.

- Exam Overview
Detaily jednotlivých částí zkoušek
- Practice Tests 1-6
Šest testů, každý má pět částí
- Visuals for Paper 5
Barevné obrázky k části SPEAKING
- Answer Key
Klíč ke cvičením
- Tapescripts
Přepis nahrávek k části LISTENING
- Top 20 Questions
20 nejčastějších otázek
- OMR Answer Sheets
Oficiální answer sheet

 

Exam Overview

V úvodní části obou knih se podrobně seznámíte s konkrétní zkouškou.

Vždy se jedná o Paper 1 - Paper 5. Dozvíte se, kolik času budete na jednotlivé části mít, kolik má každý 'paper' podsekcí a na co je dobré se zaměřit.

 

Practice Tests 1-6

Nejdůležitější částí jsou určitě samotné testy. V knize naleznete šest testů, další dva testy najdete na přiloženém iTests CD-ROMu (viz níže).

Celkem tedy máte k dispozici vždy osm testů.

U zkoušky FCE i CAE se testy skládají z pěti částí:

- Reading
- Writing
- Use of English
- Listening
- Speaking

Řada Practice Tests má v záhlaví motto TEACHING NOT JUST TESTING, což znamená, že si můžete testy vyzkoušet nanečisto, ale hlavně se dozvíte, na co se zaměřit, jak k jednotlivým částem přistupovat. Kniha vás 'učí' dvěma způsoby:
1 - poznámky v klíči (více se dozvíte níže)
2 - TIP STRIP = šedý pás, který vždy pomáhá u konkrétní části testu

TIP STRIP

Užitečnou součástí série Practice Tests je TIP STRIP, který mají dva základní prvky:

1 - Obecné rady k jednotlivým částem testu. Jak u dané části postupovat, na co se obecně zaměřit. Jak si danou otázku časově rozvrhnout.

2 - Konkrétní rady ke konkrétním otázkám. Tady se TIP STRIP věnuje jednotlivým částem. Naznačí vám, na co se v textu zaměřit, pokud si nejste jisti správnou odpovědí. Nevěnuje se úplně všem otázkám, ale spíše těm složitějším. Vy si díky těmto tipům na jednotlivé otázky lépe zvyknete a budete je lépe zvládat.

S TIP STRIPem se nesetkáte ve všech testech. Ve cvičebnici FCE jej naleznete u prvních čtyř testů a ve cvičebnici CAE u prvních tří testů.

Je totiž velice důležité, abyste se díky TIP STRIPu naučili s testy pracovat a určitým způsobem se s nimi 'sžili', ale také není dobré se na ně naučit spoléhat. Proto je u posledních testů již nenajdete.

Pojďme si nyní projít jednotlivé části:

Reading

První část je zaměřená na porozumění psaného projevu. V FCE se jedná o tři a v CAE o čtyři části. U prvních testů vždy naleznete užitečný TIP STRIP. Viz náhled vpravo.

Jak si zlepšit porozumění psaného projevu se dočtete v naší sekci 'Tipy a triky':
Jak na to: READING

Writing

Psaná část má u obou testů pouze dvě části. Opět nechybí TIP STRIP. Ten je obzvláště důležitý pro ty, kteří se na zkoušku připravují sami. V klíči totiž naleznete jen stručný popis, o jaký druh textu by se v daném případě mělo jednat společně s několika body, které by vaše práce měla obsahovat. Fakt, že v klíči nejsou příkladové odpovědi, beru jako jedinou nevýhodu. V 'bonusových' testech, které naleznete na i Tests CD-ROMu, však již příkladové odpovědi naleznete.


Use of English

V této části se testuje znalost gramatiky a slovní zásoby (hlavně vazeb a kolokací). FCE obsahuje čtyři sekce, CAE pět sekcí. TIP STRIP vás opět provede jednotlivými částmi.

Jak si zlepšit tuto část zkoušky se můžete dozvědět v naší sekci 'Tipy a triky':
Jak na to: GRAMMAR

Jak na to: Slovní zásoba


Listening

Zde se testuje vaše porozumění mluveného slova. FCE i CAE má vždy po čtyřech částech. Samozřejmostí je také CD s nahrávkami a přepis textů (viz níže).
Ani zde nechybí TIP STRIP.

Jak si zlepšit porozumění mluveného projevu se dočtete v naší sekci 'Tipy a triky':
Jak na to: LISTENING


Speaking

Zde se testuje váš mluvený projev ve čtyřech částech. Ve druhé a třetí části potřebujete obrázky, o kterých budete hovořit (viz níže). I zde naleznete TIP STRIP, který je obzvlášť důležitý, pokud se na zkoušky připravujete sami. Je to totiž druhá část testu, ke které nenaleznete jasný klíč. I zde je proto ideální alespoň částečná konzultace s odborníkem (stejně jako v části WRITING).

Pokud nemáte žádného učitele k dispozici, nevěště hlavu. Jednoduše se snažte na dané téma hovořit sami. Je to daleko komplikovanější a nemáte zpětnou vazbu, ale alespoň máte témata, o kterých hovořit i s obrázky.

Více si můžete přečíst v naší sekci 'Tipy a triky':
Jak na to: SPEAKING
Jak na to: Popis obrázku

 

Visuals for Paper 5

Jak jsme si již napsali, v části SPEAKING se budete věnovat 'rozboru' obrázků. V této cvičebnici pochopitelně nechybí ani takové obrázky. Jsou barevné a naleznete je na konci knihy.

U prvního testu v knize FCE dokonce najdete i část USEFUL PHRASES, která vám při prvním testu pomůže se správným výběrem frází a vazeb. U opravdového testu pochopitelně nic takového nenajdete, proto už nejsou ani u obrázků dalších testů (2-6). U CAE již takové tipy nenajdete.

 

Answer Key

Jedná-li se o cvičebnici s testy, nesmí chybět klíč. Ten naleznete i zde, ale jelikož si kniha klade za cíl učit, nejen testovat (TEACHING NOT JUST TESTING), v klíči toho najdete kromě správných odpovědí také důvod, proč je ta či ona odpověď správná. U prvního testu první části FCE dokonce najdete i důvody, proč jsou špatné odpovědi nesprávné.

 

Tapescripts

Pokud si testujete své poslechové dovednosti, určitě chcete vidět klíč s výsledky. Pokud však nedopadne poslech podle vašich představ, určitě vás bude zajímat, co přesně 'ten člověk' říkal. K tomu slouží přepis nahrávek, který je ještě vylepšen ("netestujeme, ale i učíme") a v každé části naleznete podtrženou důležitou část textu s odpovědí. Jinými slovy, pokud chcete najít v textu správné řešení, není nic jednoduššího, než se soustředit na podtržené věty. Na druhou stranu bych toto doporučoval pouze v případě, kdy máte naspěch. Určitě totiž stojí za to si text poslechnout celý společně s přepisem. I takto si můžete zlepšit poslechové dovednosti.

 

Top 20 Questions

V zadní části knihy si můžete přečíst odpovědi na 20 nejčastějších otázek ke zkoušce FCE či CAE. Připomenete si zde například, kolik potřebujete mít správných odpovědí, ale jsou zde i odpovědi na otázky k jednotlivým částem testu.

 

OMR Answer Sheets

Pokud se připravujete na jazykové zkoušky, určitě je dobré si minimálně jednou zkusit zkoušku od A do Z, kdy si poctivě měříte čas a své dopovědi na konci zapíšete do odpovědního listu (answer sheet). Nezapomeňte na to, že celkový čas v sobě zahrnuje i přepis, protože poznámky, které si píšete během zkoušky (včetně zaškrtnutých políček v testu) nebudou uznány, pokud nezapíšete své odpovědi na tento zvláštní Answer Sheet.

Také si dejte pozor na přepis, protože pokud máte na papíru s otázkami odpověď dobře, ale na Answer Sheetu jste udělali 'pouze' chybu v přepisu, bude vaše odpověď nesprávná. Směrodatné jsou totiž informace přepsané, nikoli ty, které si zapisujete během testu.

OMR = Optical Mark Recognition
Odpovědi vyhodnocuje počítač, proto musí být zapsány na speciálním papíru.

 

Přiložená CD a iTests CD-ROM

Na vnitřní zadní straně obalu naleznete vlepený balíček se třemi CD disky. Jedná se o dvě klasická hudební CD a tzv. iTests CD-ROM (do počítače).

2 x CD

Dvě CD, která přehrajete v jakémkoli stolním přehrávači nebo počítači, obsahují všechny nahrávky části LISTENING. Jak vidíte na náhledech vpravo, stopy na jednotlivých CD
jsou velice přehledně rozděleny. Určitě doporučuji vždy poslech dělat nejprve tak,
jak tomu bude u zkoušek. Pokud však nebudete
s výsledkem spokojeni, můžete si samozřejmě poslechnout text kolikrát budete potřebovat a zároveň si jej můžete číst díky přepisům (viz výše). Díky přehlednému rozdělení stop se dostanete jednoduše tam, kam potřebujete a nemusíte složitě posunovat text.

 

iTests CD-ROM

Třetí disk je CD-ROM, který slouží k instalaci dalších dvou testů (celkem vám tedy cvičebnice nabízí osm testů). Tyto testy mají formu iTests (více níže).

Instalace zabere jen pár minut a software bez problému poběží pod Windows 98/2000/ME/XP/Vista.

Po otevření budete vyzváni k zadání jména (bez hesla). Je to velice praktické, protože se takto můžete vrátit ke své sadě testů, kterou jste již začali, ale nemáte ještě dokončenou. Může se však přihlásit kdokoli jiný pod svým jménem a může procházet stejné testy v libovolném pořadí. Celkové hodnocení bude mít každý pod svým vlastním 'účtem'.

Po přihlášení se vám otevře hlavní nabídka se dvěma testy. Najdete zde části Reading, Writing, Use of English a Listening. Po prvním přihlášení uvidíte pod každou částí výzvu TAKE TEST. Pokud si některý test zvolíte, naleznete u něj později detailní informace:

- REVIEW RESULTS
Zde se můžete vrátit ke svým výsledkům.
- SAMPLE ANSWER
U části WRITING je zde příkladový text (psaná část se neznámkuje).
- RETAKE TEST
Možnost zkusit test znovu.

Ve druhém sloupečku, kde vidíte, jaký máte časový interval, se pak objeví, kolik času jste využili. Ve třetím sloupečku se nápis Not Done změní na váš výsledek (procento úspěšnosti a známka).

Zde se můžete podívat na další náhledy:


 

iTests

Určitě jste si všimli, že na obalu knihy najdete logo iTests, což je druh testů, které naleznete právě na přiloženém iTests CD-ROMu. Pokud se vám formát testů líbí, máte možnost využít stránky www.itests.com, kde naleznete další testy mezinárodních zkoušek a to nejen FCE a CAE.

Můžete si vybrat testy následujících zkoušek:

- PET (Preliminary English Test)
- FCE (First Cerificate in English)
- CAE (Certificate in Advanced English)
- IELTS (International English Language Testing System)
- TOEIC (Test of English for International Communaction)
- TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Práce s testy je velice jednoduchá a přehledná. Jsou zpracovány přesně jako testy na přiloženém CD-ROMu (viz náhledy výše).

Na těchto stránkách je nutná registrace, která je bezplatná. V registraci zadáte mimo jiné typ testu, o který máte zájem. Druh testu však můžete kdykoli změnit.

V náhledech vpravo vidíte seznam testů FCE a CAE. Podobné tabulky jsou i u ostatních testů.

Po přihlášení máte možnost nezávazně vyzkoušet od každého testu určitou část ZDARMA. Pokud vám bude systém vyhovovat, můžete si zakoupit další části testů, stačí kliknout na modrou ikonu s cenou. Můžete si také dobít kredit určitou částkou a pak ji libovolně čerpat.

Pozn.: K zaplacení budete potřebovat platební kartu, která podporuje internetové transakce. Ve vaší bance vám určitě poradí, jaké má konkrétní finanční ústav možnosti. Buď si necháte 'odemknout' svou stávající platební kartu pro transakce na internetu, nebo zažádáte o speciální kartu, která se používá pouze na internetu.

Více o nakupování na internetu se dozvíte v článku ZDE.

 

Novinkou na těchto stránkách je hodnocení části WRITING právě u zkoušek FCE a CAE. Jedná se o běžný test, kdy dostanete zadání a musíte v určitém časovém intervalu napsat požadovaný formát v určité délce. Určitě toho využijí nejen studenti, kteří se připravují na zkoušku v rámci samostudia, ale i ti, kteří navštěvují přípravné kurzy. Z části WRITING (a SPEAKING) mají totiž studenti největší obavy.

Podrobný popis, jak používat stránky www.iTests.com, naleznete ZDE.

 

Řada Practice Tests

Pokud se chcete připravovat na jiný typ zkoušky a řada Practice Tests se vám líbí, máte možnost vybrat si z následujících knižních titulů:

KET Practice Tests Plus
PET Practice Tests Plus 1
PET Practice Tests Plus 2
FCE Practice Tests Plus 1 (starší vydání)
FCE Practice Tests Plus 2 (starší vydání)
CAE Practice Tests Plus 1 (starší vydání)
Proficiency Practice Tests Plus
IELTS Practice Tests Plus

 

Celkové hodnocení

Tyto cvičebnice jsou vynikající pomůckou pro studenty, kteří se připravují na mezinárodní zkoušky FCE nebo CAE. Ať už jsou účastníky kurzu, nebo se připravují sami. Také je vhodná pro ty, kteří neví, jestli jsou jejich znalosti pro danou zkoušku odpovídající. Šest kompletních testů a další dva interaktivní na iTests CD-ROMu mohou brát jako základ přípravy. V neposlední řadě je také třeba zmínit motto knihy: TEACHING NOT JUST TESTING, kdy vás cvičebnice provádí jednotlivými částmi zkoušky a dává velmi užitečné tipy. Nespornou výhodou je také možnost dokoupit si další testy online a zkusit si je interaktivně.

 

English Books.cz
V tomto e-shopu zakoupíte tyto knihy s 10% slevou:
FCE Practice Tests Plus (New Edition)

CAE Practice Tests Plus (New Edition)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

Longman Exams Dictionary

Recenze vynikajícího slovníku, který není určen pouze studentům připravujícím se na jazykové zkoušky.
ALL LEVELS

Cambridgské zkoušky FCE, CAE apod. levněji

Cambridgské zkoušky FCE, CAE apod. nyní lze skládat za méně peněz a ve více termínech, než jsme byli doposud zvyklí! Více informací v tomto článku.
ALL LEVELS

FCE a CAE od ledna 2015

V lednu 2015 se změní formát dvou velmi žádaných mezinárodních zkoušek z angličtiny – FCE a CAE. Co bude jinak a co zůstává stejné? Podrobnosti se dozvíte v tomto článku.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno FCE / CAE Practice Tests Plus (New Edition) 7 26019 Od boltsfan poslední příspěvek
před 11 lety