Help for English

Slang Rules!

INTERMEDIATE Vydáno dne 29.05.2010

Recenze výborné učebnice amerického slangu.



 

Merriam-Webster's

Slang Rules!

a practical guide for English learners


Verdikt: 95%

Merriam Webster's SLANG RULES

produktSlang Rules!
popisučebnice americké hovorové angličtiny
(185 stran, jednobarevný tisk, paperback)
úroveňB1-C1 (středně a více pokročilí)
vydavatelstvíMerriam-Webster, 2008
cena*447,- Kč

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

Slang je supr! Takto by se dal přeložit název knihy, ne kterou se dnes podívám ve své recenzi. Název je vlastně taková slovní hříčka, protože SLANG RULES také znamená 'pravidla slangu'. Oba významy knihu velmi dobře vystihují. Tento titul totiž udělá velkou radost těm, kteří se zajímají o současnou hovorovou americkou angličtinu, těm, kterým běžná mluva mladých lidí z filmů a seriálů přijde 'supr'. Zároveň obsahuje PRAVIDLA, jak se tato hovorová odrůda angličtiny používá.

Knih o slangu není mnoho a pokud na nějakou narazíte, jedná se buď o slovník slangových výrazů, nebo o poměrně málo kvalitní přehled sprostých slov a vulgarismů, které někdo spíchl horkou jehlou. Titul Slang Rules mě zaujal hned na první pohled tím, že se nejedná o přehled či slovník, ale o skutečnou učebnici. Na necelých 200 stranách Vás čeká přes 60 lekcí, ve kterých se budete postupně seznamovat s americkým slangem. Nebudou to jen oblíbené vulgarismy, kvůli kterým si někteří podobné knížky kupují. Ve Slang Rules je jim dokonce pozornost věnována jen okrajově. Dozvíte se zde o hovorových pozdravech, o hovorovém zkracování slov, hovorových zvoláních, nadávkách a mnohem mnohem více.

Merriam-Webster's SLANG RULESSlang Rules se zaměřuje na všechny jazykové prostředky, tedy slovní zásobu, gramatiku, výslovnost i pravopis slangu. Navíc rozlišuje mezi slangem mluveným a slangem psaným.

Každá lekce se věnuje jednomu specifickému aspektu. Vysvětlení je psané jednoduchou angličtinou a vše je doplněno mnoha ilustracemi a hlavně příkladovými větami. U méně běžných slovíček či obtížnějších výrazů je doplněna výslovnost psaná známou mezinárodní fonetickou abecedou. Důležité informace nebo zajímavá fakta jsou umístěna do zabarvených rámečků, aby studentům nic podstatného neuniklo. Navíc je v každé lekci sekce TRY IT, kde si sami budete moci vyzkoušet, co jste se naučili. Čekají tu na Vás cvičení na doplňování, přepis vět apod. (na konci učebnice je k nim klíč) i volnější aktivity, kde budete mít za úkol např. napsat krátký text apod. Vše vede nejen k tomu, že se student naučí slangovým výrazům rozumět, ale že je bude i umět použít.

Zde se můžete podívat na ukázkové stránky, stranu 61 a stranu 79 z knihy ve formátu PDF.

Hodnocení

Slang Rules! je výborná kniha, která velmi důkladně pokrývá problematiku amerického slangu. Hodí se do knihovničky každého, kdo má rád americkou angličtinu, kdo se rád učí anglicky pomocí filmů, seriálů, písniček, kdo se rád setkává s lidmi z celého světa na internetu, kdo by rád USA navštívil ať již pro zábavu nebo studijně/pracovně. Za něco přes 400 kč Vás čeká cca 200 informacemi nabitých stránek.

Kniha je systematická, podrobná, přehledná, příjemně graficky zpracovaná a hezky ilustrovaná.

Jako snad jedinou nevýhodu zde vidím to, že k učebnici není ani poslechové CD ani CD-ROM, na kterém bychom si mohli poslechnout nahrávky textů, rozhovorů a příkladových vět. U klasických britských nakladatelství je příbalové CD u většiny titulů téměř samozřejmostí a je škoda, že si nakladatelství Merriam Webster s tímto nedalo také práci. Nic by potom nebránilo mému hodnocení 100%.

Celkově ale mohu říci, že SLANG RULES! stojí rozhodně za to!

Externí Odkazy:
Merriam-Webster - Oficiální stránky Merriam-Webster


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Slang Rules! s 15% slevou.
Slang Rules (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

English slang 1

1. díl seriálu testů zaměřených na hovorové výrazy používané v britské angličtině.

INTERMEDIATE

Test: Hovorová slovíčka 4

Test zaměřený na hovorové výrazy (převážně americké angličtiny).

PRE-INTERMEDIATE

Test: Hovorová slovíčka 1

Test zaměřený na hovorové výrazy (převážně americké angličtiny).

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Slang Rules! 23 26505 Od pula poslední příspěvek
před 9 lety