Help for English

Doublets - slovní proměny

INTERMEDIATE Vydáno dne 14.09.2019

Zahrajte si Doublets, slovní hru, ve které máte za úkol přeměnit jedno anglické slovo na druhé!



Doublets – slovní proměny

Představíme si jednoduchou slovní hru Doublets, kterou vynalezl spisovatel Lewis Carroll, autor Alenky v říši divů, už v roce 1879. Také je známá jako Word Links. Hru si můžete zahrát jen tak, na papíře, v počítači, či ve škole s žáky a studenty na tabuli. Můžete hrát sami nebo změřit své schopnosti se spolužákem či kamarádem.  

Jak se hra Doublets hraje?

Na začátku budete potřebovat kus papíru (či tabule) a dvě anglická slovíčka o stejné délce. Abychom se hru naučili hrát, začneme něčím jednoduchým, např. slovy DOG a CAT. Napište si je na kus papíru třeba takto:

Cílem je postupně změnit první slovo na druhé v co nejmenším počtu kroků. V každém kroku smíme změnit jen jedno písmeno, přičemž musí platit, že slovo vytvořené v každém kroku je existující anglické slovo.

Začít můžeme tedy např. takto:

Změnili jsme písmeno G na písmeno T a tím vytvořili nové slovo dot/‘dɒt/, což znamená 'tečka’. Stejně tak jsme mohli změnit jiné písmenko, např. počáteční D:

Slovíčko log/‘lɒg/ znamená 'kláda’. Pozor ale, změnit lze opravdu jen jedno písmeno v každém kroku. Následující proměna tedy není povolená:

Zde se změnila zároveň písmena dvě, což je nepřípustné.

Celá proměna potom může vypadat např. takto:

Záleží samozřejmě na slovní zásobě hráče. Pokud byste znali slovíčko cot/'kɒt/ (dětská postýlka), mohli byste proměnu provést v menším počtu kroků:

Soutěživá verze

Hra je motivující a zábavná sama o sobě, už to, že se nám podaří slovní hlavolam rozluštit, je pro hráče odměna. Pokud by ale někdo preferoval soutěžení, hra jde samozřejmě hrát i tak.

Dvojice či skupina má stejné zadání. Vítězí ten, kdo proměnu provede v menším počtu kroků, nebo ten, kdo proměnu provede rychleji. Zde je ale obzvláště důležité dbát na to, aby slova vzniklá v jednotlivých krocích byla skutečně anglická slova a aby hráč význam použitých slov znal.

Představte si, že hráč se bude snažit vyhrát a prostě vytvářet kombinace písmen tak, aby proměnu provedl rychle a v minimálním počtu kroků. Jeho první krok tedy bude vypadat takto:

Potom mohou ostatní hráči tohoto hráče vyzvat, aby slovo vysvětlil či přeložil (u pokročilejších studentů je vhodné žádat vysvětlení v angličtině a/nebo použití slova ve větě). Po ruce by pak měl být slovník, díky kterému si ověří, zda má hráč skutečně pravdu. Jinak by používání slovníku samozřejmě povoleno být nemělo. (Výraz dag mimochodem v angličtině existuje, ale jedná se o hovorové australské označení člověka, který je nějak praštěný či lidově ‘cáklý’.)

Pokud jste učitelé a chtěli byste Doublets využít v běžných hodinách, doporučujeme se soutěžení vyhnout. Cílem by mělo být rozšiřování slovní zásoby, opakování slovní zásoby, procvičení definování slovíček, dovednosti spojené s používáním slovníku atd., nikoliv dokazování, že někdo je lepší a rychlejší, než někdo jiný.

Jaká slova lze použít?

Pro hru lze použít prakticky jakákoliv tří nebo čtyřpísmenná anglická slovíčka. Některé proměny jsou samozřejmě jednodušší, některé jsou zapeklitě obtížné a některé možná i nemožné. Obzvláště zkusí-li pokročilejší angličtináři hrát s pětipísmenný­mi slovy.

Jednodušší jsou vždy proměny, kde mají obě slova stejné umístění souhlásek a samohlásek, např. LOVE → HATE, RUN → JOG apod. O něco těžší jsou dvojice slov, kde umístění souhlásek a samohlásek je jiné, např. tedy EYE → CRY nebo BOOT → ACHE apod.

Obzvláště populární jsou dvojice slov, která k sobě nějak významově či vtipně sedí (jako např. právě DOG → CAT, LOVE → HATE, nebo třeba BOY → GAL, APE → MAN, FLOUR → BREAD atd.)

Při hraní se potom nesmí používat citoslovce a vlastní jména (jména lidí, zvířat, míst apod.) Jsou samozřejmě povolené i koncovky -S, -ED, -ER atd. Lze tedy použít např. SITS, DIED, GOES, GOER apod.

Různé verze hry

Existuje několik obměn této hry. V některých lze např. prohazovat písmena mezi sebou, v jiných lze přidávat nebo ubírat písmena. Princip ale je stejný, v každém mezikroku se mění jen jedna věc a musí se jednat o anglické slovo.  


Doublets na počítači

Existují různé programy a webové stránky, kde si můžete Doublets zahrát, třeba i na telefonu online. Stačí si do vyhledávače zadat “doublets” a počítač vám najde desítky stránek.

 

Doublets na našich Forum Games

Nyní si Doublets můžete zahrát i online na našem fóru v sekci Forum Games (zde).

 

Pravidla:

Na fóru najdete zadání dvou slov pro transformace. Např:

Napište příspěvek, ve kterém napíšete všechny kroky transformace. Do závorky za slovo napište jeho překlad nebo jednoduchou definici.

Příklad:

POP
POT (marijuana)
PIT (a hole in the ground)
FIT (in good shape, healthy)
FIX

Na konec svého příspěvku ještě napište dvě slova jako zadání transformace pro dalšího hráče. Nové zadání zvýrazněte TUČNĚ. Hráč, který přijde na fórum po Vás, má za úkol vytvořit transformaci na Vámi zadaná slova. Zadávejte slova o třech či čtyřech písmenech. Pokud někdo zadá slova pro hru nevhodná, moderátor fóra může zadat slovíčka nová.

Pokud by řešení hráče před Vámi nebylo správné, upozorněte na to a napište nové, jeho zadání nových slov potom ignorujte.

Pokud by se zároveň sešli dva hráči, kteří pošlou svá řešení, následující hráč bude navazovat na hráče, který dosáhl proměny první nebo v menším počtu kroků.

Prakticky by to mohlo vypadat takto:


Uživatel 1:

POP – FIX


Uživatel 2:

POP
POT (marijuana)
PIT (a hole in the ground)
FIT (in good shape, healthy)
FIX

New words: COME – LOVE


Uživatel 3:

COME
CORE (jádro)
LORE (moudrost, pranostika…)
LOVE

New words: CRY – FLY


 

Hodně zábavy!

Ať již budete proměny hrát na počítači, v diskusním fóru, ve výuce či se spolužákem pod lavicí, věříme, že vás bude hra bavit!



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Hry v angličtině - piškvorky, prší, dáma...

Jak říci anglicky pexeso, člověče nezlob se, prší, dáma, piškvorky apod.?
UPPER-INTERMEDIATE

Sports vocabulary test

Test znalosti slovíček spojených se sportem.
UPPER-INTERMEDIATE

Food vocabulary test

Test znalosti slovíček spojených s jídlem, vařením, stolováním apod.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Doublets - slovní proměny 8 29165 Od magda91 poslední příspěvek
před 13 lety