Help for English

British Television (5)

ALL LEVELS Vydáno dne 25.09.2023

Britské pořady, které neznáte z našich obrazovek, ale určitě stojí za zmínku.



British Television (5)

Po delší odmlce se vracíme k seriálu o britské televizi. V předchozích dílech jsme se podívali na historii TV vysílání, televizní poplatky a televizní kanály (první díl) a také na pořady, které jsme přejali a vysílali s českými účinkujícími (druhý díl). Ve třetím díle jsme si představili pořady, které můžete znát i z českých obrazovek jako dabované. Šlo o pořady pro děti a pořady se starším datem výroby. No a čtvrtý díl představil novější pořady, které proběhly v některé z českých televizních stanic.

Nyní se dostáváme možná k tomu nejzajímavějšímu. Britská televize má kromě celosvětově známých pořadů také spoustu těch, které jsou velice úspěšné a oblíbené, ale znají je často jen Britové. Pro studenta angličtiny je znalost takových pořadů docela užitečná, protože na odkazy na ně může narazit například během rozhovoru s rodilým Britem.

Nebudeme vám tady ukazovat samozřejmě vše, ale představíme základní zástupce různých televizních žánrů. Ostatně díky nabídce společnosti Netflix (která při začátku psaní našeho seriálu nebyla v Česku příliš dostupná) se dnes ke kvalitním britským pořadům dostanete snáze. Mnoho věcí ale nenajdete ani tam. Patří však neodmyslitelně k britským reáliím a pokud vás zaujmou, je možno se o nich více dočíst obecně na internetu a ukázky najdete snadno například na YouTube.

Nekonečné seriály

A začneme u telenovel, neboli nekonečných seriálů, v angličtině se tomuto žánru říká soap opera/'səʊpˌɒpə­rə/. Britské televizní stanice jich vyprodukovaly pěknou řádku, ale dvě z nich patří mezi “klasiku”.

Nejstarší britská telenovela je Coronation Street, která běží na stanici ITV už od prosince 1960 a na Vánoce 2023 by měl být uveden poslední díl (po neuvěřitelných 63 letech). Velice často ji Britové hovorově nazývají Corrie. Připodobnit by se dala našemu seriálu Ulice.

Trochu mladší je nekonečný seriál EastEnders, který běží na BBC One od roku 1985. Odehrává se v londýnské čtvrti East End, která je (nebo spíše byla) považována za chudší dělnickou čtvrt.

Talk Shows

Další oblíbený formát jsou talk shows, tedy diskuzní pořady. Mezi nejznámější patří v Británii The Graham Norton Show, která běží na BBC od roku 2007. Tady je jedna ze starších upoutávek:

Graham Norton je známý svým smyslem pro humor a mezi jeho hosty jsou špičky z různých oborů, nejčastěji herci a zpěváci. Ti tvrdí, že se v jeho studiu cítí hodně uvolněně a považují ho za jednoho z nejlepších moderátorů.

Další komik, který si zve do studia různé hosty, je Alan Carr ve své show Chatty Man (tedy “kecka” – ukecaný muž). Jeho pořad Britové naladili na stanici Channel 4 v letech 2009–2017.

Pozn.: Nepleťte si ho ale s dalším britským komikem jménem Jimmy Car, který má trochu jiný styl humoru.

Zmínit můžeme i Jonathana Rosse a jeho pořad The Jonathan Ross Show, který běží na ITV od roku 2011. Zajímavostí je, že tento britský komik a moderátor má vadu řeči, přesto je úspěšný zrovna v tomto oboru.

Reality TV

Pod pojmem reality TV si asi představíte pořady jako Big Brother nebo Survivor , ovšem tato kategorie je mnohem, mnohem širší.

Kromě pořadů jako Come Dine With Me (u nás “Prostřeno”), či třeba The Great British Bake Off (u nás “Peče celá země”), o kterých jsme se bavili v druhém dílu, má britská televize celou řadu zajímavých konceptů. Určitě stojí za to některé zmínit.

Začneme ale něčím, co se dá nazvat jako klasická reality show a to je pořad I'm a Celebrity … Get Me Out Of Here! (doslova Jsem celebrita … dostaňte mě odsud!), který běží na ITV od roku 2002.

Dalo by se říct, že jde o Survivor se známými osobnostmi. Vysadí je na opuštěném ostrově a oni plní různé úkoly. Výhra jde na charitu vybranou vítězem.

Velmi neobvyklý je pořad zvaný Gogglebox, vysílaný od roku 2013 na stanici Channel 4. Koncept je velice jednoduchý – sledujete někoho, jak sleduje televizi.

Pozn.: Slovíčko goggles/'gɒglz označuje ochranné brýle a sloveso goggle/'gɒgl/ pak znamená valit oči.

Do obývacích pokojů různých rodin po celé Británii nainstalovali kamery, které zaznamenávají reakce členů rodiny na různé televizní pořady. Ač tento koncept může někomu připadat už trochu “přes čáru”, je velice úspěšný a získal dokonce i některá televizní ocenění.

Vznikl i stejný pořad, kde jsou hlavními účinkujícími děti, pod názvem Gogglesprogs a také speciální řada s celebritami jménem Celebrity Gogglebox.

Je docela známé, že Britové mají blízký vztah k starožitnostem a k cenným věcem, které dědí po generace. Proto je u nich velice oblíbený pořad Antiques Roadshow, který se vysílá na BBC One už od roku 1979.

Pozn.: Slůvko antique/æn'ti:k/ označuje starožitnost.

Odborníci na starožitnosti navštěvují různá místa po celé Británii (často jde například o hrady či zámky), kam lidé nosí své starožitnosti a cennosti se svým příběhem, jak je získali a co pro ně znamenají. Odborníci jim pak o jejich věcech řeknou víc a přidají i cenu, za kterou by se teoreticky daly prodat.

Koncept je tedy podobný našemu Pokladu z půdy, ale jeho provedení je trochu na jiné úrovni.

Od roku 1997 běží pořad se stejným názvem (ale jiným logem) na americké stanici PBS.

Jako poslední zmíníme The Apprentice, reality show vysílanou na BBC od roku 2005. Hlavní postavou je Lord Sugar (celým jménem Alan Michael Sugar), což je britský milionář, a cílem tohoto projektu je vždy ze skupiny asi dvacítky mladých nadšených podnikatelů vybrat jednoho, do jehož projektu bude investovat.

Pozn.: Slovíčko apprentice/ə'pren­tɪs/ znamená učeň.

Aby toho dosáhl, vymýšlí pro ně různorodé úkoly, které mají prověřit jejich důvtip a obchodního ducha. Divák se tak dostane na různá zajímavá místa po celé Británii a vidí, jak chytře (či hloupě) se sebevědomí manažeři a manažerky chopí situace.

Tady je upoutávka na letošní sérii:

V USA mají svou verzi pořadu, kterou mnoho let uváděl Donald Trump. Jednu sezónu uváděl Arnold Schwarzenegger. Velice úspěšné byly speciální série The Celebrity Apprentice, kde soutěžily známé osobnosti a výhra šla na charitu.

Ovšem i u nás se něco podobného mihlo. V roce 2011 totiž na Slovensku vysílali reality show Šéfka s kontroverzní podnikatelkou Norou Mojsejovou.

Pořady pro děti

O dětských pořadech byla už řeč v článku British Television (3), protože mnoho z nich přebraly naše televize. Např. Catweazle (u nás “Čáryfuk”) nebo novější Bob the Builder (Bořek stavitel).

Existuje však jeden pořad, který je dnes už skoro považován za britské kulturní dědictví, a tím je Blue Peter. Jde o nejdéle vysílaný pořad pro děti na světě. Vysílá se nepřetržitě už od roku 1958. V současnosti má živou premiéru vždy v pátek v 17:00 a opakuje se v sobotu v 11:30 a v neděli v 9:00.

Vysílá se naživo s minimem předtočených vstupů. Často ukazuje dětem, jak si doma něco vytvořit či připravit k jídlu a nechybí spousta zajímavých hostů, hudební část, či dopisy diváků. Jeden z moderátorů byl známý svou větou “And now for something completely different” (a teď něco úplně jiného), když měnil téma, kterou můžete znát později od autorů Monty Python.

Na platformě YouTube má pořad Blue Peter dokonce už svůj kanál: www.youtube.com/@bluepeter

Pozn.: Více se o tomto fenoménu dočtete na Wikipedii.

Komediální seriály

Britové jsou známí svým smyslem pro humor a o komediální pořady není nouze. My si jich ukážeme opravdu jen pár. Už jsme se ostatně bavili o starém (ale nadčasovém) seriálu Fawlty Towers (Hotýlek), Red Dwarf (Červený trpaslík) nebo třeba The Black Adder (Černá zmije). Podrobnosti si přečtěte v článku British Television (3).

Nyní si ale ukážeme něco, co pravděpodobně nebudete znát, ale určitě to stojí za zmínku. A začneme opět ne zrovna nejnovějším seriálem, který ale stále neztrácí na svém humoru a půvabu, a tím je seriál Keeping Up Appearances, velmi volně přeloženo “Ať nikdo nic nepozná”.

Pozn.: Idiom keep up appearances znamená nedat na sobě znát finanční potíže, snažit se tvářit, že jste bohatí apod.

Tento komediální klenot se vysílal na BBC v letech 1990–1995 a hlavní postavu Hyacinth Bucket hrála skvělá Patricia Routledge. Tato postava sice pochází z chudých poměrů, ale před světem se tváří téměř jako aristokratka. Za svou rodinu se pochopitelně stydí a zakládá si na tom, že jí z nejlepšího porcelánu a když si objedná sedačku, musí být na autě jasně vidět emblém královské rodiny (označující, že daná firma dodává i na královský dvůr).

Samozřejmě se stále snaží seznámit se s někým z vyšší společnosti. Je to vlastně parodie na rozvrstvení britské společnosti a bez znalostí patřičných reálií bohužel některé věci mohou být “ztraceny v překladu”. Ovšem pochopit vtip v tom, jak se nechá ráda oslovovat, je spíše otázka znalostí správné anglické výslovnosti. Posuďte sami:

Její příjmení je Bucket. Slovo bucket (v překladu kýbl) se čte pochopitelně /'b^kit/ a tak ji každý oslovuje. Ale ona všechny stále neúnavně (a poměrně podrážděně) opravuje, že se její příjmení přece vyslovuje /bu'kei/, jako by bylo z francouzštiny. Jenže tak se vyslovuje úplně jiné slovo – bouquet/bu:'keɪ/. Zní to samozřejmě honosněji, proto to po všech vyžaduje. Tady je sestřih několika takových situací:

Pozn.: Mnoho slov končících na -ET se skutečně vyslovuje na konci s //, např. duvet, ballet, buffet, protože opravdu pochází z francouzštiny, ale slovo bucket sem rozhodně nepatří. Více v článku Francouzské -ET v angličtině.

U starších britských sitcomů ještě zůstaneme. Oblíbený byl také seriál Are You Being Served?, který běžel na BBC v letech 1972–1985. Děj se odehrával v oddělení s oděvy fiktivního obchodního domu.

Pozn.: Otázku Are you being served? vám pravděpodobně položí obsluhující u pultu, když ho zajímá, zda už jste obsluhováni. Pokud vás zarazilo použití slovesa BE, tak se jedná o trpný rod přítomného průběhového času. Podrobně o tom píšeme v článku Trpný rod (the passive).

A do třetice vám představíme ještě jeden starší sitcom. Seriál Acorn Antiques (1985–1987) je jakási parodie na laciné telenovely, která ukazuje i na nízký rozpočet podobných seriálů. Vtip je často v tom, že neupravují nepodařené scény, kamera třeba zabírá něco jiného, než by měla, o mikrofonu v záběru ani nemluvě.

Vše se odehrává v obchodě se starožitnostmi, proto antiques. Zmínit můžeme, že jednu z hlavních rolí hrála (dnes i u nás dobře známá) Julie Walters.

Pojďme se ale v čase posunout trochu dál. Populární seriál Mrs. Brown's Boys je sice irský, ale produkovala ho skotská BBC a v Británii je velice oblíbený. Děj se má odehrávat v Irsku, ale natáčí se v Británii. A stále má nové díly (už od roku 2011).

Je to seriál o obyčejné rodině, která má obyčejné problémy. O vtipné situace ovšem není nouze. Zajímavostí je, že se vysílá před živým publikem, což sice není v dnešní době nic neobvyklého, ale drží se tzv. breaking the fourth wall (zrušení čtvrté stěny), proto je divák více vtažen do děje. Hlavní postava občas mluví do kamery, a přebrepty se často nevystřihují.

Další zajímavostí je, že postavu maminky hraje bravurně herec Brendan O'Carroll. Taky můžeme zmínit, že není tolik seriálů, u nichž se filmoví kritici (kteří vždy nový díl rozcupují) tak moc neshodnou s diváky.

Sitcomem, na který se názory kritiků a diváků až tak příliš nerozcházejí, je britský seriál Trollied, vysílaný na stanici Sky One v letech 2011–2018. Celkem má 7 sérií.

Děj je opět poměrně jednoduchý, vše se odehrává ve fiktivním supermarketu Valco. Každý díl zobrazuje většinou jeden den (končí se odchodem z práce) a kamera téměř nikdy prostory obchodu neopustí. Opět je zde možná banální zápletka, ale i obyčejný supermarket dokáže pobavit.

Americká stanice NBC se nechala inspirovat a natočila seriál Superstore (2015–2021), který se také odehrává v jednom fiktivním hypermarketu. Postavy a zápletky jsou však úplně jiné.

Pozn.: Anglické slovo superstore označuje náš hypermarket. Více k tomu naleznete v článku Různé druhy obchodů.

Název Trollied je trochu hraní si s významy. Slovo trolley/'trɒli/ označuje nákupní vozík, ale odvozené trolleyed (psáno také trollied) má v britském slangu význam “ožralý” (někdo je neschopen stát na nohou, tak ho odvezou ve vozíku).

Kritici i diváci si nemohou vynachválit seriál Ghosts (Duchové), který běží na BBC One a první řada se vysílala v roce 2019. Zatím je řad celkem 5 po šesti epizodách.

Hlavní postavy jsou mladý pár. Dívka zdědí po vzdáleném příbuzném panské sídlo, zámeček (manor/'mænə/). V domě však straší a je zde hned několik duchů, kteří nemohou dům opustit, protože na tom místě přišli o život, každý ovšem v jiné době. Proto zde máme ducha jeskynního muže či poetu z dob Shakespeara a jako nejmladšího ducha třeba člena britského parlamentu.

Mladá žena, která dům zdědila, se v prvním díle uhodí do hlavy a najednou je schopna duchy vidět a komunikovat s nimi. Ovšem je jediná…

Tady je upoutávka k první řadě seriálu:

A jak to tak občas bývá, pokud je britský seriál velice úspěšný, americké televizní společnosti si chtějí natočit svoji verzi. Podobně tomu bylo např. u seriálu The Office. Americká verze se tedy jmenuje stejně a stejná je i hlavní premisa. Postavy duchů jsou však trochu jiné (s ohledem na rozdílnou historii Británie a USA).

Další zajímavý seriál je Green Wing, který se odehrává v nemocnici. Dá se říct, že je to ztřeštěná komedie (na styl kamery je třeba si trochu zvyknout) a jde o parodii na nekonečné seriály z lékařského prostředí. Běžel v letech 2004–2007 na stanici Channel 4.

Seriál Plebs (obyčejný lid) běžel na ITV v letech 2013–2019 a má celkem 5 sérií. Děj se odehrává ve starém Římě a hlavní postavy jsou kamarádi Marcus a Stylax a jejich otrok Grumio. Řeší běžné problému lidu z té doby, ovšem s narážkami na věci z pohledu současnosti. Děj je tak někdy trochu postaven na hlavu.

A jestli je něco postaveno hodně na hlavu, pak je to komediální seriál The Goes Wrong Show, neboli Show, která je celá špatně. Je to původně seriál BBC (2019–2021).

Vystupuje zde skupina amatérských herců, kteří mají možnost zahrát naživo divadelní představení před publikem (v každém díle jiné), ale vždy se něco (hodně) pokazí. Někdy kvůli rekvizitám, jindy kulisám, dialogům, záběrům kamery atd. Přesně podle Murphyho zákona Anything that CAN go wrong WILL go wrong, and at the WORST possible time. Ovšem hrát se musí dál, je to přece naživo …

Zde je upoutávka na jeden z dílů:

Tento koncept byl tak úspěšný, že se dostal i na jeviště divadel pod názvem The Play That Goes Wrong.

Seriál Extras (Komparz) je dílem Rickyho Gervaise. Ten bezesporu patří mezi výjimečné britské komiky, někdy však jeho humor může být pro někoho “na hraně”. Řeč o něm byla už v druhém dílu, protože napsal také seriál The Office a zahrál si v něm hlavní roli.

Trochu méně známý je jeho podařený sitkom Extras, který vysílala BBC (2005–2007) a má dvě série. Je o neúspěšném herci, který se snaží prosadit, ale dostává pouze role v komparzu.

Každý díl je o přípravě nějakého filmu a vždy tam vystupuje (sama za sebe) nějaká opravdu velká hvězda, která se však díky scénáři dostane do poměrně nelichotivých situací. Zesměšní se například Kate Winslet, Ben Stiller, Samuel L. Jackson, Orlando Bloom, Daniel Radcliffe, nebo Sir Ian McKellen.

Pozn.: Pokud jste nevěděli, že extras znamená komparz, možná vás budou zajímat i jiná slovíčka z článku Anglická slovíčka ze světa filmu a televize.

Mezi klasické britské sitcomy také patří Benidorm, který vysílala ITV (2007–2018) a měl celkem 10 sérií. Benidorm je reálně oblíbený rezort pro britské dovolenkáře (holidaymakers) a autoři se rozhodli zasadit tedy děj právě tam. Zde je upoutávka na jednu z pozdějších sérií:

Každá sezóna popisuje jeden týden dovolené několika britských rodin. Mnoho z nich se ale každoročně vrací na stejné místo, proto každý rok mohla vzniknout nová řada seriálu.

A jak je u britských komedií zvykem, kromě černého humoru není nouze ani o vážnější momenty.

Seriál Big Train se řadí do kategorie sketch show, jde o seriál se skeči. Vysílala ho BBC Two v letech 1998 a 2002 a má celkem dvě série po šesti dílech. Zde je jeden z jejich skečů týkající se znalosti angličtiny:

Jako u mnoha podobných pořadů, některé skeče jsou slabší, jiné bravurní. Ale jako celek určitě stojí za zmínku.

Jako poslední si dnes zmíníme seriál Cunk on Britain, který běžel na BBC v roce 2018 a měl 5 dílů. Patří do kategorie tzv. mockumentary/ˌmɒkjə'men­tri/ (fiktivní dokument).

Pozn.: Více o různých pořadech píšeme v článku TV shows – televizní pořady.

On i samotný název je dosti zvláštní a vzbuzuje otázky. Celým pořadem, který se tváří jako dokument o Británii, nás provází reportérka jménem Philomena Cunk. Proto se název dá rozepsat jako Philomena Cunk on the subject of Britain (Philomena Cunk o tématu Británie) po vzoru mnoha jiných reálných dokumentů.

Jenže toto je parodie a její příjmení o čtyřech písmenech může budit dojem, že má nahrazovat jiné slovo, možností je ale více.

Reportérka Philomena Cunk (kterou hraje Diane Morgan) je jednoduchá, natvrdlá až hloupá novinářka, která se ptá na hloupé až neuvěřitelné dotazy. Ptá se však reálných odborníků ze všech možných oborů a dotazy klade s naprosto kamennou tváří (deadpan delivery).

S ohledem na to, jak jsou situace často absurdní (seriózně vyhlížející dokumentaristka klade odborníkům absurdní dotazy a ti se na ně snaží odpovědět), mnoho diváků má pocit, že přece rozhovory musí být předem napsané (scripted). Autoři pořadu však tvrdí, že tomu tak není a odborníci opravdu na (často) zvláštní dotazy odpovídají bez přípravy. Dostanou pouze informaci o tom, že budou dělat rozhovor o historii Británie pro BBC. Jsou tím polichoceni, ale to, co přijde, je pro ně mnohdy šok. Samozřejmě k velkému pobavení diváků. Dnes už však prosáklo, že ví, že půjde o komedii, otázky ale předem neznají. Někteří diváci si ale do dneška myslí, že jde o seriózní dokument, jen vybrali nevhodnou moderátorku.

Navazující seriál ve stejném duchu se stejnou postavou je pak Cunk on Earth, což je fiktivní dokument o naší zeměkouli. Název opět může mást – mnozí neví, co se skrývá za slovem Cunk a navíc spojení on earth může znamenat “na téma Země”/“o Zemi (dokument o Zemi), ale taky "na Zemi”. Mnozí se pak ptají, co se to tedy ocitlo u nás na Zemi.

Tento seriál je možné v současnosti zhlédnout na platformě Netflix. Tady je upoutávka:

Pokračovat bychom mohli jistě dlouho. Pokud vám to nestačilo, podívejte se na seznam 100 nejlepších britských sitcomů, které běžely na BBC.


V posledním díle našeho seriálu o britské televizi budeme ještě pokračovat v pořadech a zmíníme i některé dramatické seriály. Na závěr si řekneme něco o známých televizních osobnostech a taky si ukážeme britské televizní a filmové ceny.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

British Television (3)

Opět něco o britské televizi. Tentokrát si připomeneme pořady, které znáte i z české televize (většinou dabované).

ALL LEVELS

British Television (2)

V druhé části mini seriálu o britské televizi si ukážeme pořady, které běžely (nebo běží) u nás jako české mutace.

ALL LEVELS

British Television (4)

V dalším díle seriálu o britské televizi vám opět představíme seriály, které běžely i na našich obrazovkách.

Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno British Television (5) 1 888 Od chipmunk poslední příspěvek
před 7 měsíci