PET Practice Tests Plus 2

Vydáno dne 10.07.2009

Recenze cvičebnice, ve které naleznete kompletní testy mezinárodních zkoušek PET (Preliminary English Test).



PET Practice Tests Plus 2

 

Verdikt: 95%

produktPET Practice Tests Plus 2 with key
popistesty + 3xCD + CD-ROM
(224 stran, černo-bílý tisk, paperback)
vydavatelstvíLongman, 2008 (třetí vydání)
cena493,- Kč

K tomu, aby studenti mohli prokázat své znalosti jazyka, volí často složení jazykových zkoušek. Mohou být české, ale častěji se jedná o zahraniční, které jsou mezinárodně uznávané. O zkouškách a certifikátech se dozvíte více v naší sekci Certifikáty.

Pokud bych měl mluvit obecně, nejčastěji se setkáte se zkouškami Cambridge, o kterých se můžete dočíst více na stránkách www.cambridgeesol.org. Naleznete zde mnoho různých zkoušek, z nichž asi největší zájem je o zkoušky z obecné znalosti angličtiny (General English Exams). Tyto zkoušky jsou také určitě nejznámější. Jedná se o pět úrovní:

- KET (Key English Test)
- PET (Preliminary English Test)
- FCE (First Cerificate in English)
- CAE (Certificate in Advanced English)
- CPE (Certificate of Proficiency in English)

Jak se na takové testy připravovat, by vydalo na další článek, ale ve stručnosti lze říct, že je vhodné účastnit se přípravného kurzu v jazykové škole. K takové výuce existuje nepřeberné množství materiálů, které se ale často zaměřují na skupinovou výuku a knihy mají podobu klasických učebnic.

Pokud nemáte časové nebo finanční možnosti, můžete se na zkoušku připravit sami. Je to náročnější, ale zvládnout se to určitě dá. Materiály k přípravě pak většinou používáte jiné. Není nejvhodnější volit pro samostudium učebnici, která se zaměřuje na skupinovou výuku.

Jednou z možností, jak se na takovou zkoušku připravit, je projít si zkušebně několik testů, abyste věděli, co můžete u takové zkoušky čekat. My si dnes řekneme něco o jedné z takových knih: PET Practice Tests Plus 2.

 

Contents (obsah)

- Exam Overview
Detaily jednotlivých částí zkoušek
- Practice Tests 1-6
Šest kompletních testů
- Grammar Bank
Cvičení zaměřená na gramatiku
- General Vocabulary Bank
Cvičení zaměřená na obecnou slovní zásobu
- Topic Vocabulary Bank
Cvičení zaměřená na tematickou slovní zásobu
- Functions Bank
Užiteční vazby pro část WRITING a SPEAKING
- Visuals for Speaking Test
Barevné obrázky k části SPEAKING
- Answer Sheets
Oficiální formuláře k testům
- Teacher's Guide and Answer Key
Průvodce a klíč
- Assesment and Marking Guide
Průvodce jak hodnotit část WRITING a SPEAKING
- Tapescripts
Přepis nahrávek

 

Exam Overview

V úvodní části knihy se podrobně seznámíte se zkouškou PET.

Jedná se o Paper 1 (reading and writing), Paper 2 (listening) a Paper 3 (speaking). Dozvíte se, kolik času budete na jednotlivé části mít, kolik má každý 'paper' podsekcí a na co je dobré se zaměřit.

 

Practice Tests 1-6

Nejdůležitější částí jsou určitě samotné testy. V knize naleznete šest testů a další dva na přiloženém CD-ROMu. Celkem tedy máte k dispozici osm testů.

Řada Practice Tests má v záhlaví motto TEACHING NOT JUST TESTING, což znamená, že si můžete testy vyzkoušet nanečisto, ale hlavně se dozvíte, na co se zaměřit, jak k jednotlivým částem přistupovat. Kniha vás 'učí' dvěma způsoby:
1 - poznámky v klíči (více se dozvíte níže)
2 - STRATEGY = šedý pás, který vždy pomáhá u konkrétní části testu

Strategy

Užitečnou součástí knihy je šedá část STRATEGY, která má dva základní prvky:

1 - Otázky
Ke každé části najdete několik otázek, díky kterým si danou část testu ještě lépe osvojíte. Otázky jsou buď obecné ke konkrétní části testu, nebo se zaměřují jen na malou část. Na konci učebnici k nim samozřejmě naleznete klíč.

2 - Cvičení
V šedém pruhu STRATEGY také občas najdete krátká cvičení, která se opět zaměřují na konkrétní část testu.

S částí STRATEGY se setkáte jen v prvních třech testech. Je totiž velice důležité, abyste se díky ní naučili s testy pracovat a určitým způsobem se s nimi 'sžili', ale v posledních testech již nejsou potřeba.

Exam tip!

V části STRATEGY, popřípadě i jinde v učebnici, naleznete také často malý rámeček Exam tip!, který vám vždy dává tu nejdůležitější radu, na co se v konkrétní části testu zaměřit, na co si dát pozor atp.

Pojďme si nyní projít jednotlivé části:

PAPER 1: Reading and Writing

První část se zaměřuje na porozumění psaného projevu a schopnost se písemně vyjádřit. Celkem má osm částí (reading 1-5, writing 1-3). U prvních testů vždy naleznete užitečnou část STRATEGY. Viz náhled vpravo.

Jak si zlepšit porozumění psaného projevu se dočtete v naší sekci 'Tipy a triky':
Jak na to: READING

PAPER 2: Listening

Zde se testuje vaše porozumění mluveného slova. Zkouška PET má čtyři části. Samozřejmostí je také CD s nahrávkami a přepis textů (viz níže).
Ani zde nechybí STRATEGY.

Jak si zlepšit porozumění mluveného projevu se dočtete v naší sekci 'Tipy a triky':
Jak na to: LISTENING

PAPER 3: Speaking

Zde se testuje váš mluvený projev ve čtyřech částech. Ve druhé a třetí části potřebujete obrázky, o kterých budete hovořit (viz níže). I zde naleznete STRATEGY, která je obzvlášť důležitá, pokud se na zkoušky připravujete sami. Je to totiž druhá část testu, ke které nenaleznete jasný klíč. I zde je proto ideální alespoň částečná konzultace s odborníkem (stejně jako v části WRITING).

V části STRATEGY zde naleznete dokonce poslechová cvičení. (viz náhled)

Pokud nemáte žádného učitele k dispozici, nevěště hlavu. Jednoduše se snažte na dané téma hovořit sami. Je to daleko komplikovanější a nemáte zpětnou vazbu, ale alespoň máte témata, o kterých hovořit i s obrázky.

Více si můžete přečíst v naší sekci 'Tipy a triky':
Jak na to: SPEAKING
Jak na to: Popis obrázku

 

Kniha PET Practice Tests neobsahuje pouze testy, ale také velké množství cvičení, která se zaměřují na gramatiku i slovní zásobu. Testy naleznete v druhé části knihy na celkem 37 stranách. Podrobný obsah všech částí naleznete v náhledu výše. (třetí náhled v části obsah)

 

Grammar Bank

'Gramatická banka' se zaměřuje na gramatiku, kterou by měl student, který chce skládat zkoušky PET, ovládat. Naleznete zde následující části:

- Tenses
- Modal and semi-modal verbs
- Verb forms
- Conditional sentences
- Interrogatives
- Reported speech
- Nouns, pronouns and determines
- Adjectives and adverbs
- Prepositions of time and place
- Connectives

 

General Vocabulary Bank

Další část se zaměřuje na obecnou slovní zásobu, kde naleznete následující cvičení:

- Expressions with similar or opposite meaning
- Words you see in signs and notices
- Word-building
- Time expressions
- Prepositions

 

Topic Vocabulary Bank

Zde naleznete cvičení, která jsou rozdělena do následujících témat:

celebrations, education, entertainment, environment and the natural world, exercise and health, food, holidays and travel, house and home, languages and nationalities, media, music, people and clothes, placesaround town and understanding directions, shopping and money, sport, technology and communications, work and jobs

 

Náš tip:

Studenti si stěžují, že neví, jaká slovíčka se pro danou zkoušku učit. Je otázka, zda je vhodné stavět problém slovní zásoby na seznamu slov, ale v případě zkoušek PET mohu potěšit právě ty, kteří potřebují seznam slov.

Na stránkách www.cambridgeesol.org naleznete ve formátu PDF seznam slov, která se považují za důležitá pro úspěšné složení zkoušek PET.

Seznam ve formátu PDF naleznete ZDE.

Pozn.: Pro vyšší zkoušky (FCE, CAE, CPE) již takový seznam neexistuje.
Pro zkoušku KET naleznete seznam ZDE.

 

Functions Bank

V této 'bance' již nenaleznete cvičení, ale užitečné vazby a obraty, které se budou hodit v části WRITING and SPEAKING. Naleznete zde následující sekce, které se vždy zaměřují na určitou část testu:

WRITING:
- Part 2: Messages
- Part 3: Letters
- Part 3: Stories

SPEAKING:
- All parts of the test
- Part 1: General conversation
- Part 2: Discussing a situation
- Part 3: Describing a photo
- Part 4: Discussion

 

Visuals for Speaking Test

V této části naleznete obrázky k části SPEAKING (part 2 a part 3). Všimněte si, že u obrázků k části 3 máte v rámečku několik slovíček, která se mohou hodit při vyprávění. V samotném testu pochopitelně nebudou a zde jsou jen jako pomůcka. Pokud se na zkoušku připravujete sami, doporučuji tato slovíčka zakrýt a pokud nebude vědět, jak dál, tak pak je teprve použít.

 

Answer Sheets

Pokud se připravujete na jazykové zkoušky, určitě je dobré si minimálně jednou zkusit zkoušku od A do Z, kdy si poctivě měříte čas a své odpovědi na konci zapíšete do odpovědního listu (answer sheet). Nezapomeňte na to, že celkový čas v sobě zahrnuje i přepis, protože poznámky, které si píšete během zkoušky (včetně zaškrtnutých políček v testu) nebudou uznány, pokud nezapíšete své odpovědi na tento zvláštní Answer Sheet.

Také si dejte pozor na přepis, protože pokud máte na papíru s otázkami odpověď dobře, ale na Answer Sheetu jste udělali 'pouze' chybu v přepisu, bude vaše odpověď nesprávná. Směrodatné jsou totiž informace přepsané, nikoli ty, které si zapisujete během testu.

 

Teacher's Guide and Answer Key

Klíč je v této knize trochu obsáhlejší. Kromě správných odpovědí k testům zde naleznete také správné odpovědi k částem STRATEGY a také odpovědi k jednotlivým cvičením v zadní části knihy (grammar/vocabulary bank). Nejdůležitější část je nepochybně právě klíč k testům samotným, proto tento klíč naleznete vždy přehledně v rámečku.

Teacher's notes
V klíči naleznete také spoustu poznámek pro učitele, které se však mohou hodit i studentům připravujícím se na zkoušky doma.

 

Assesment and Marking Guide

Na dvou stranách zde také naleznete podrobný průvodce známkováním částí Writing 2, Writing 3 a Speaking. Tyto části se hodnotí jinak. Není zde možnost najít si správnou odpověď v klíči. Tento průvodce je užitečný jak pro učitele, tak pro ty, kteří se připravují samostudiem.

 

Tapescripts

Pokud si testujete své poslechové dovednosti, určitě chcete vidět klíč s výsledky. Pokud však nedopadne poslech podle vašich představ, určitě vás bude zajímat, co přesně 'ten člověk' říkal. K tomu slouží přepis nahrávek, který naleznete na konci knihy.

 

Přiložená CD a iTest CD-ROM

Na vnitřní zadní straně obalu naleznete vlepený balíček se třemi CD disky. Jedná se o tři klasická Audio CD a tzv. iTest CD-ROM (do počítače).

3 x CD

Tři CD, která přehrajete v jakémkoli stolním přehrávači nebo počítači, obsahují všechny nahrávky části LISTENING. Jak vidíte na náhledech vpravo, stopy na jednotlivých CD jsou velice přehledně rozděleny. Určitě doporučuji vždy poslech dělat nejprve tak, jak tomu bude u zkoušek. Pokud však nebudete s výsledkem spokojeni, můžete si samozřejmě poslechnout text kolikrát budete potřebovat a zároveň si jej můžete číst díky přepisům (viz výše). Díky přehlednému rozdělení stop se dostanete jednoduše tam, kam potřebujete a nemusíte složitě posunovat text.

iTest CD-ROM

Čtvrtý disk je CD-ROM, který slouží k instalaci dalších dvou testů (celkem vám tedy cvičebnice nabízí osm testů). Tyto testy mají formu iTest (více níže).

Instalace zabere jen pár minut a software bez problému poběží pod Windows 98/2000/ME/XP/Vista, MAC OS 9.X OSX a Linux Redhat, Madrage 9.2.

Po otevření budete vyzváni k zadání jména (bez hesla). Je to velice praktické, protože se takto můžete vrátit ke své sadě testů, kterou jste již začali, ale nemáte ještě dokončenou. Může se však přihlásit kdokoli jiný pod svým jménem a může procházet stejné testy v libovolném pořadí. Celkové hodnocení bude mít každý pod svým vlastním 'účtem'.

Po přihlášení se vám otevře hlavní nabídka se dvěma testy. Najdete zde části Reading and Writing a Listening. Po prvním přihlášení uvidíte pod každou částí výzvu TAKE TEST. Pokud si některý test zvolíte, naleznete u něj později detailní informace:

- REVIEW RESULTS
| Zde se můžete vrátit ke svým výsledkům.
- CONTINUE TEST
V případě, že jste test přerušili a vybrali jste možnost, že se k němu chcete vrátit.
- RETAKE TEST
Možnost zkusit test znovu.

Ve druhém sloupečku, kde vidíte, jaký máte časový interval, se pak objeví, kolik času jste využili. Ve třetím sloupečku se nápis Not Done změní na váš výsledek (procento úspěšnosti a známka).

 

iTest

Na přiloženém CD-ROM jsou dva testy ze série iTest. Pokud se vám formát testů líbí, máte možnost využít stránky www.itests.com, kde naleznete další testy mezinárodních zkoušek a to nejen PET.

Můžete si vybrat testy následujících zkoušek:

- PET (Preliminary English Test)
- FCE (First Cerificate in English)
- CAE (Certificate in Advanced English)
- IELTS (International English Language Testing System)
- TOEIC (Test of English for International Communaction)
- TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

Práce s testy je velice jednoduchá a přehledná. Jsou zpracovány přesně jako testy na přiloženém CD-ROMu (viz náhledy výše).

Na těchto stránkách je nutná registrace, která je bezplatná. V registraci zadáte mimo jiné typ testu, o který máte zájem. Druh testu však můžete kdykoli změnit.

V náhledu vpravo vidíte seznam testů PET. Podobné tabulky jsou i u ostatních testů.

Po přihlášení máte možnost nezávazně vyzkoušet od každého testu určitou část ZDARMA. Pokud vám bude systém vyhovovat, můžete si zakoupit další části testů, stačí kliknout na modrou ikonu s cenou. Můžete si také dobít kredit určitou částkou a pak ji libovolně čerpat.

Pozn.: K zaplacení budete potřebovat platební kartu, která podporuje internetové transakce. Ve vaší bance vám určitě poradí, jaké má konkrétní finanční ústav možnosti. Buď si necháte 'odemknout' svou stávající platební kartu pro transakce na internetu, nebo zažádáte o speciální kartu, která se používá pouze na internetu.

Více o nakupování na internetu se dozvíte v článku ZDE.

 

Řada Practice Tests

Pokud se chcete připravovat na jiný typ zkoušky a řada Practice Tests se vám líbí, máte možnost vybrat si z následujících knižních titulů:

KET Practice Tests Plus
PET Practice Tests Plus 1
FCE Practice Tests Plus New Edition recenze ZDE
FCE Practice Tests Plus 1
FCE Practice Tests Plus 2
CAE Practice Tests Plus New Edition recenze ZDE
CAE Practice Tests Plus 1
Proficiency Practice Tests Plus
IELTS Practice Tests Plus

 

Celkové hodnocení

Tato cvičebnice je vynikající pomůckou pro studenty, kteří se připravují na mezinárodní zkoušky PET. Ať už jsou účastníky kurzu, nebo se připravují sami. Také je vhodná pro ty, kteří neví, jestli jsou jejich znalosti pro danou zkoušku odpovídající. Šest kompletních testů a další dva interaktivní na iTest CD-ROMu mohou brát jako základ přípravy. V neposlední řadě je také třeba zmínit motto knihy: TEACHING NOT JUST TESTING, kdy vás cvičebnice provádí jednotlivými částmi zkoušky a dává velmi užitečné tipy. Nespornou výhodou je také možnost dokoupit si další testy online a zkusit si je interaktivně.

 

English Books.cz
V tomto e-shopu zakoupíte knihu PET Practice Tests Plus 2 s 10% slevou.

Přepis bublinkové nápovědy: