Help for English

Oxford Wordpower Dictionary

INTERMEDIATE Vydáno dne 16.03.2006

Recenze jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro studenty.



Oxford Wordpower Dictionary

Verdikt: 95%

produkt
Oxford Wordpower Dictionary
popis
slovník (794 stran, černo-modro-bílý tisk, několik barevných stránek, paperback) doplněn elektronickou verzí slovníku na CD-ROM
vydavatelství
Oxford University Press
cena
350 Kč

Dobrý výkladový slovník je jedna z nezbytných věcí, které student angličtiny nutně k životu (a studiu) potřebuje. Výběr takového slovníku není snadný, v odborném knihkupectví totiž narazíte na desítky různých slovníků vysoké i nízké úrovně. V této recenzi se dočtete o slovníku Oxford Wordpower Dictionary od nakladatelství Oxford University Press, a možná, že po přečtení již do knihkupectví půjdete 'najisto'.

Hlavním rysem tohoto slovníku je ta skutečnost, že byl vytvořen především pro studenty angličtiny na úrovni Intermediate a Upper-Intermediate. Je to již třetí vydání, které ještě více reaguje na potřeby studentů, než jeho dva předchůdci. Nejen že hesla jsou psána snadno pochopitelnou angličtinou, ale slovník obsahuje množství dalších prvků, které skutečně zaručí, že slovník je do maximální možné míry "student friendly". Dalším kladem je přiložený CD-ROM a v neposlední řadě i nízká cena.

již Vám ale slovník nabízí cokoli, nejdůležitější stejně vždy bude, abyste nalezli všechna hesla, která potřebujete, a abyste výkladům slov rozuměli. Tento základní požadavek je v tomto titulu splněn stoprocentně. Hesel a podhesel obsahuje více než 40000, takže běžnému studentu plně postačí, a po větším slovníku občas sáhne pouze pokud bude pracovat s odborným textem. Výklad slov je psán jasně a srozumitelně a u každého hesla je uveden jeden či více příkladů použití ve větě či slovním spojení. Samozřejmostí jsou i základní gramatické vlastnosti slov, jako např. jiné tvary slova, se kterou předložkou se pojí atd. Některá slova jsou dokonce doplněna ilustrací. Díky tomu nalezneme v Oxford Wordpower vše, co potřebujeme.

Kromě výborně psaných hesel má Oxford Wordpower Dictionary ještě řadu předností. Obsahuje více než 70 stran navíc s následujícími prvky:

  • Pracovní listy, ve kterých se naučíte a procvičíte si práci se slovníkem
  • Barevné stránky plné dalších ilustrací k určitým okruhům slovní zásoby, např. zvířata, sporty, apod.
  • Další stránky věnované určitým tématům či okruhům slovní zásoby (přehledy, černobílé ilustrace apod.)
  • Studijní stránky, kde najdete např. poznámky o výslovnosti, frázových slovesech, idiomatických spojení, předložkových vazbách, tipy a triky pro psaní esejí, dopisů apod.
  • Gramatické stránky, které pokrývají základní jevy anglické gramatiky
  • Přehled nepravidelných sloves
  • Výslovnost názvů měst, států apod.
  • a další
Dalším praktickým prvkem je přiložený CD-ROM, na kterém najdete celý slovník v elektronické a snadno použitelné podobě. Zde je navíc každé slovíčko slovníku namluvené rodilými mluvčími britské i americké angličtiny. Jeho klady jistě ocení ti, kteří tráví více času surfováním na internetu, chattování, či čtení/psaní e-mailů v angličtině. Pokud si totiž otevřete tento slovník, bude vám stačit označit kdekoliv v textu dokumentu (v internetovém prohlížeči, v e-mailu, či textovém editoru) neznámé slovíčko, a slovník Vám ho sám vyhledá.

Na CD-ROM ale najdete i další věci, jako např. další slovník Oxford Wordfinder Dictionary, Oxford Genie, a také hry a aktivity pro procvičení jazyka. Vše je opět do maximální možné míry vytvořeno tak, aby student byl co nejvíce spokojen, a to jak po stránce vzdělávací, tak po stránce uživatelské.

Pojďme si tento slovník otevřít a na některé prvky se podívat.


Výklad je psán srozumitelnou angličtinou



Vysvětlení slova bývá doplňeno praktickou ilustrací



Ani fotografie nejsou výjimkou



Opravdu důležitá slova jsou označena klíčem



Gramatické poznámky jsou přehledné a jasné



Barevné fotografie pro větší názornost



Barevné ilustrace



Celkové hodnocení:
Je možné jakémukoliv produktu udělit 100%? Existuje něco, co je tak dobré, aby to nemohlo být ještě lepší? Vylepšovat se dá přeci stále. Je to tedy pouze z tohoto důvodu, proč od udělení tohoto nejvyššího hodnocení upouštím. Oxford Wordpower Dictionary je však slovník velmi kvalitní, a ať v něm listuji jakkoliv, nemohu přijít na žádná negativa, na žádně věci, které bych autorům mohl vytknout.

Pokud tedy přemýšlíte nad koupí nějakého výkladového slovníku, Oxford Wordpower je tím pravým. Nejen, že pro vás bude velkým přínosem při vyhledávání hesel, ale také pravděpodobně zjistíte, jak zajímavé je prostě číst si slovník.

Externí Odkazy:
OUP: Oxford Wordpower - Informace o slovníku Oxford Wordpower na stránkách vydavatelství Oxford University Press


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Oxford Wordpower s 10% slevou.
Oxford Wordpower (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

Oxford Essential Dictionary

Recenze výkladového slovníku pro začínající a mírně pokročilé studenty.
ALL LEVELS

Jak na to: Používáme slovník

Se slovníky se každý jistě setkal, mnozí ho používají každý den. Umí s ním ale také správně pracovat? V tomto článku se dočtete o typech slovníků, k čemu se jaký slovník nejvíce hodí, jak se pracuje s výkladovým slovníkem, a naleznete zde také rady ohledně koupě vhodného slovníku.
INTERMEDIATE

Oxford Idioms Dictionary

Recenze slovníku OXFORD IDIOMS Dictionary for Learners of English.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oxford Wordpower Dictionary 18 34895 Od pula poslední příspěvek
před 9 lety