Help for English

Oxford studijní slovník

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 16.11.2010

Recenze oxfordského výkladového slovníku angličtiny s českým překladem.




OXFORD

Studijní slovník

výkladový slovník angličtiny s českým překladem


Verdikt: 100%

Obálka Oxford studijní slovník 

produktOxford studijní slovník
popisslovník
(1094 stran, černo-modro-bílý tisk, barevná příloha, paperback)
úroveňA2-B2 (mírně a středně pokročilí)
vydavatelstvíOxford, 2010
cena*395,- Kč

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

Používání slovníku už ke studiu cizího jazyka neodmysliteně patří. Slovníků jsem Vám už prostřednictvím stránek Help for English doporučoval nesčíslně a podíváte-li se na starší recenze, určitě si povšimnete, že se zatím jednalo výhradně o jednojazyčné výkladové slovníky. V tomto se bude dnešní recenze zásadně lišit. Mám tu totiž před sebou vůbec první oxfordský slovník, ve kterém jsou ČESKÉ PŘEKLADY slov.

Tato novinka umožňuje i těm, kdo potřebují dvojjazyčný slovník, čerpat z dlouholeté oxfordské tradice ve vytváření kvalitních studijních slovníků (první studijní slovník pro pokročilé se objevil již před více než 60 lety).

Slovník není psán úplně nově. Slovníková hesla jsou téměr doslovně převzata z klasického oxfordského slovníku pro studenty (Oxford Student's Dictionary) s tím, že ke každému heslu je doplněn český ekvivalent.

Oxford studijní slovník

Student se tak dozví, jak dané slovo lze přeložit do češtiny, a navíc má po ruce přesnou definici slova v angličtině včetně ukázky použití v příkladových větách (některé příkaldové věty jsou rovněž přeloženy, jak vidíte např. u hesla ENJOY výše), upozornění na kolokace a další vazby apod. Samozřejmostí je i fonetický přepis výslovnosti.

Navíc byly přeloženy informativní rámečky upozorňující na časté chyby, rozdíly mezi slovy apod.

Oxford studijní slovník

To ale samozřejmě není všechno. Po cca 800 stranách anglické výkladové části následuje 200 stránek česko-anglického slovníčku. V této části je informací o slovech skutečně minimálně, slouží k tomu, aby si zde student vyhledal příslušný anglický ekvivalent k českému slovu a ten si potom ověřil v hlavní výkladové části slovníku. Slovník se díky tomu výborně hodí i pro psaní anglických slohových prací, překládání apod.

 

Co všechno se student dozví o slovíčku?

  • výslovnost
  • klíčová slova (patří slovo mezi tzv. Oxford 3000 - tři tisíce nejdůležitějších anglických slov?)
  • informace o slovním druhu a gramatických vlastnostech (počitatelnost, nepravidelné tvary, používání předmětu u sloves apod.)
  • český překlad
  • příklady použití slova ve větách či vazbách, tučně zvýrazněné jsou kolokace, vazby s předložkami apod.
  • informace o frázových slovesech, idiomech apod.
  • informace o synonymech, antonymech apod.

 

 

Oproti jiným slovníkům, OXFORD studijní slovník má jen velice málo doplňujících prvků. Možná jste zvyklí na mnoho různých příloh o anglickém psaní, o stylistice, o gramatice, o rozdílech mezi britskou a americkou angličtinou apod. Zde těchto doplňků najdete pomálu. Uprostřed knihy na vás čeká 16 barevných stránek věnujících se anglicky mluvícím zemím a také tématickým okruhům jako jsou sporty, jídlo apod. Na konci slovníku je již jen několik málo přehledů zaměřených na čísla, zeměpisné názvy a nepravidelná slovesa.

To, co schází knize, je mnohonásobně vynahrazeno na přiloženém CD-ROM. Po instalaci tohoto slovníku na Váš počítač již můžete snadno vyhledávat v anglické výkladové části i v česko-anglické části slovníku. Navíc tu na Vás čekají nahrávky všech slov v britské i americké angličtině, nejrůznější testy, cvičení a hry, pomoc, jak správně psát slohové práce v angličtině a mnoho dalšího.

Ve slovníku na CD-ROM si navíc můžete vypnout překlady do češtiny, a lze ho tedy využívat jako klasický výkladový slovník. To je dle mého názoru velmi důležitá funkce. 

Překladový vs. výkladový slovník

Je takový slovník lepší, než slovník pouze výkladový (bez češtiny)? To rozhodně nelze tvrdit. Výkladové slovníky bez češtiny jsou zcela klíčovým nástrojem k tomu, aby člověk mohl studovat angličtinu v angličtině, aby se odpoutal od doslovných překladů, aby se naučil "myslet v angličtině". Studijní slovník, o kterém píšu v této recenzi, toto rozhodně nemůže suplovat.

Ne všichni se ale učí anglicky stejným způsobem, se stejným cílem. Možná potřebujete "jen" složit nějakou zkoušku z angličtiny, možná potřebujete projít několika semestry angličtiny ve škole... třeba jste na začátku studia a nevěříte si natolik, abyste používali jednojazyčný slovník... Naučit se "myslet anglicky" je složitý proces, který vyžaduje hodně času a úsilí, a ne všichni jsou ochotni a schopni toto obětovat. Potom je Oxfordský studijní slovník právě pro Vás.

Celkové hodnocení

Takový slovník byl na našem trhu již velmi dlouho potřeba, i když snahy vytvořit podobný slovník tu v minulosti již byly (např. na svou dobu zcela převratný slovník Password vydaný Mladou frontou v roce 1991). Síla nového oxfordského studijního slovníku je ale v tom, že je založen na britském národním korpusu (vše, co se zde budete učit, se skutečně v současnosti používá v psaném či mluveném projevu) a samozřejmě ve velmi kvalitně zpracovaných heslech (definice, příkladové věty, vazby, výslovnost...)

Slovník doporučuji všem začátečníkům, mírně prokročilým a středně pokročilým studentům angličtiny. Nebudete již muset listovat levnými slovníčky, u nichž si nikdy nemůžete být jistí správností údajů. Nebudete již muset používat ani různé pochybné online databáze správných i nesmyslných překladů, které tolik studentů bohužel stále používá. Studijní slovník Vám totiž dá mnohem více.

O tom, že se skutečně jedná o slovník pro studenty, napovídá i cena knihy. Za necelých 400 kč máte v ruce více než 1000 stran slovníku a k tomu praktické CD-ROM. Této investice myslím určitě nebudete litovat, protože se slovník jistě stane Vaším každodenním pomocníkem.

Slovník je vhodný pro přípravu na zkoušky PET, FCE či novou českou maturitu.

 

Oxford University PressExterní Odkazy:
Oxford University Press - Oficiální stránky nakladatelství OUP.


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Oxford studijní slovník s 15% slevou.
Oxford studijní slovník (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Oxford Wordpower Dictionary

Recenze jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro studenty.
INTERMEDIATE

Oxford Idioms Dictionary

Recenze slovníku OXFORD IDIOMS Dictionary for Learners of English.
PRE-INTERMEDIATE

Oxford Essential Dictionary

Recenze výkladového slovníku pro začínající a mírně pokročilé studenty.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oxford studijní slovník 39 46047 Od Aillas poslední příspěvek
před 9 lety