Help for English

Oxford Practice Grammar - Basic

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 25.09.2006

Novinka na trhu: Oxford Practice Grammar, učebnice s cvičebnicí anglické gramatiky ve třech úrovních (základní, středně pokročilí, pokročilí). V této recenzi se zaměříme na úroveň BASIC.



Norman Coe, Mark Harrison, Ken Paterson:

Oxford Practice Grammar

(Basic)


Verdikt: 85%

Obálka Oxford Practice Grammar

produkt
Oxford Practice Grammar (basic)
popis
učebnice
(296 stran, barevný tisk, paperback), + CD-ROM

vydavatelství
Oxford University Press, 2006
cena
395,- Kč


Jednou z hlavních starostí začínajících studentů angličtiny bývá gramatika. Cvičení v učebnici, kterou používají, však obvykle nestačí k důkladnému procvičení, a tak zajisté přijde vhod další kvalitní gramatická učebnice a cvičebnice.

Tématem této recenze bude Oxford Practice Grammar - Basic nakladatelství Oxford University Press. Je to první díl nové třídílné série učebnic, Basic, Intermediate, a Advanced, která vás provede všemi úskalími anglické gramatiky a dovede vás až na zmiňovanou úroveň advanced (C1).

Oxford Practice Grammar - Basic je určena studentům na úrovni Elementary a Pre-Intermediate, tedy pro pokročilejší začátečníky a mírně pokročilé. Pokrývá veškerou důležitou gramatiku, která je potřeba pro každodenní používání angličtiny, a jejíž znalost je zapotřebí např. pro složení cambridgské zkoušky PET.

Organizace učebnice

Gramatické lekce

Látka učebnice je systematicky členěna do 109 lekcí, z nichž každá zabírá jednu dvojstranu knihy. Více než polovina první stránky prezentuje danou látku, a zbytek dvojstrany obsahuje cvičení.


Zmenšenina stránky

Vysvětlovaná gramatika je rozdělena do podbodů, které se věnují různým aspektům gramatického jevu. Látka je srozumitelná díky krátkým pravidlům, a ta jsou doplněna přehlednými tabulkami, ilustracemi, a vzorovými větami.

Nově probrané gramatické struktury si ihned můžete procvičit ve třech až pěti různých úkolech. V některých vás bude čekat pouhé rozhodnutí, zda je věta správně či špatně, jinde budete chyby opravovat, doplňovat správné tvary, přepisovat věty, měnit slovosled, atd. Tak se daný gramatický jev můžete skutečně důkladně naučit a procvičit si ho.

Výhodné je, že s knihou můžete pracovat v libovolném pořadí, tedy není nutné začít lekcí číslo jedna a pokračovat postupně až na konec knihy. Pravděpodobně k tomu není ani určena. Není třeba probrat nejprve všechny anglické časy a až později se věnovat např. základním anglickým předložkám. Stačí si tedy najít tu část gramatiky, se kterou máte problémy, a tu si nastudovat a procvičit. A pokud si sami nejste jisti, kde konkrétně chybujete, nesmírnou výhodou je souhrnný test po každých cca 8 až deseti probraných lekcích. Pro vyhledání potřebné lekce také můžete použít index v zadní části knihy.

Testy

Mezi lekcemi tedy naleznete navíc jedenáct souhrnných testů, které se zaměřují na látku probranou v několika předcházejících lekcích. Díky tomu si vždy po prostudování určitého okruhu (např. přítomné časy, předložky, modální slovesa, atd.) můžete otestovat, do jaké míry vše již umíte.

Každý test zabírá jednu dvojstranu a nabízí podobné typy cvičení jako jednotlivé lekce (tj. doplňování, přiřazování, vybírání z možností atd.).

Dodatky

Za poslední lekcí a posledním testem naleznete čtyři dodatky, které se zaměřují na problémy spojené s pravopisem, pravopisnými změnami v různých časech, nepravidelnými slovesy, nepočitatelnými podstatnými jmény apod. Tím se totiž lekce zabývaly jen okrajově.

Klíč

Samozřejmostí je klíč ke všem cvičenim a testům. Kniha je totiž především určena pro samostudium.

Výstupní test

Na úplném konci učebnice se nachází závěrečný test obsahující 120 otázek (multiple choice - výběr z možností a, b, c, d). Tyto otázky se postupně zaměřují na všechny gramatické jevy, které učebnice pokrývá. Samotný test je členěn do oddílů (podle látky, které se daná část testu věnuje).

Practice-Plus CD-ROM

Obálka Oxford Practice Grammar CDSoučástí knihy je nosič CD-ROM, díky kterému si gramatiku budete moci procvičovat i na svém PC. Program se neinstaluje, stačí vložit nosič do mechaniky počítače a můžete začít procvičovat. Design je příjemný a obsah zajímavý.

Obsahuje tři sekce:

Listen and speak
Zde si budete moci gramatiku procvičit pomocí poslechu vět, ke kterým budete vybírat tu nejvhodnější ze tří nabízených požností. Také se zde budete moci zapojit do konverzací a svůj hlas nahrát.

Read and write
Zde budete moci interaktivním způsobem opravovat chyby ve větách.

Test and Review
V této sekci si na čtyřech testech o padesáti otázkách (multiple choice - výběr z možností a, b, c, d) otestujete svoji znalost gramatiky. Po dokončení testu se dozvíte celkové výsledky a budete odkázáni na příslušné lekce v učebnici, které by vám měly pomoci vyhnout se pro příště chybám.


Náhled obrazovky PLUS CD ROM
Tento program je opravdu kvalitní a přínosný. Jako jediný zápor bych viděl, že je málo 'user-friendly'. Vše je ovládáno myší (ani otázku např. nelze odkliknout tlačítkem ENTER), při vpisování do textového pole (opravování chyb ve větách) program nereaguje na všechny klávesy, na které jsou uživatelé zvyklí (např. klávesy HOME a END). Dále je často matoucí, co přesně je do tohoto pole nutné vepsat (zda pouze slovo na které jste klikli, či celou frázi apod.). V prvním cvičení si však pravděpodobně na ovládání zvyknete a při další práci budete již postupovat bez problémů.

Hodnocení knihy

Ihned na první pohled můžeme říci, že Oxford Practice Grammar - Basic je kniha opravdu velmi zdařilá. Látka je v ní dobře uspořádaná a poměrně srozumitelně zpracovaná. I graficky působí celá kniha celkem dobře a přehledně. Naleznete v ní opravdu velké množství gramatických jevů, a vždy dostanete dost příležitostí si vše procvičit, ať již pomocí cvičení přímo v lekci, souhrnným testem na konci oddílu, cvičením na CD-ROM či díky závěrečnému výstupnímu testu.

Pokud jste však teprve na začátku studia angličtiny, narazíte na poměrně složitou slovní zásobu. Proto jsem úroveň učebnice označil spíše jako Pre-Intermediate (nižší středně pokročilí). Titulek knihy basic sice napovídá tomu, že se jedná o učebnici pro začínající či mírně pokročilé začátečníky, ale není tomu tak. I u celkem snadno pochopitelné gramatiky naleznete ve cvičeních mnoho slovíček, které běžný začátečník nezná. Myslím si, že pokud se snažíte pochopit gramatiku, je zbytečnou přítěží listovat přitom neustále ve slovníku. Proč je např. u jednoduchých místních předložek ve cvičení použito slovo 'equator' (rovník) skutečně nechápu. Neshledávám potom mezi úrovněmi BASIC a INTERMEDIATE zas tak velký rozdíl, co se týče obtížnosti slovní zásoby. Každá z knih v této sérii byla totiž napsána jinými autory a proto není zaručena taková návaznost mezi jednotlivými díly.

Druhý nedostatek vidím v tom, že někdy jsou gramatická pravidla podána až příliš krátce. Podle některých (dle mého názoru) nelze jev moc dobře pochopit. Např. opět v lekci s místními předložkami je velice stroze prezentováno použití předložky AT. Myslím si, že pro pochopení používání této předložky nestačí říci, že "AT používáme pro body (např. AT THE BUS STOP) ..." Jak to pochopit? Proč je autobusová zastávka brána jako bod? Samozřejmě by to chtělo další vysvětlení. Takových nejasných bodů nalezneme v učebnici více. Autoři naštěstí tento nedostatek kompenzují množstvím příkladových vět.

Závěrem

Po důkladném prostudování knihy tedy lze trochu polevit z počátečního nadšení. I přes několik zmíněných negativ však tento titul doporučuji, protože kladné stránky rozhodně převažují. Díky tomu, kolik pokrývá látky a kolik cvičení nabízí, ji mohu zcela jistě zařadit mezi ty nejkvalitnější.

Externí Odkazy:
OUP: Oxford Practice Grammar - Informace o Oxford Practice Grammar na stránkách vydavatelství Oxford University Press


englishbooks.cz Englishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Oxford Practice Grammar - Basic s 10% slevou.
Oxford Practice Grammar - Basic (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

INTERMEDIATE

Oxford Practice Grammar - Intermediate

Novinka na trhu: Oxford Practice Grammar, učebnice s cvičebnicí anglické gramatiky ve třech úrovních (základní, středně pokročilí, pokročilí). My vám nabízíme recenzi této knihy.
ELEMENTARY

Oxford Practice Grammar - česká verze

Učebnice/cvičebnice anglické gramatiky Oxford Practice Grammar pro začátečníky existuje také v české verzi. Více informací v této recenzi.
ELEMENTARY

Oxford Word Skills (Basic)

Recenze nové oxfordské učebnice slovní zásoby pro začátečníky a mírně pokročilé.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oxford Practice Grammar - Basic 1 16217 Od Matěj poslední příspěvek
před 14 lety