Help for English

Quarrel: Slovní bitky na Xbox či iPhone

INTERMEDIATE Vydáno dne 07.02.2012

Recenze skvělé hry pro herní konzolu Xbox 360 nebo iPhone.



 

Quarrel!

WORD WAR

hra pro Xbox 360 a iPhone

 

Verdikt: 95%

Quarrel (XBLA)

produktQuarrel!
popisvideo hra pro Xbox 360 nebo iPhone
úroveňstředně pokročilí až pokročilí (B1-C2)
výrobceDenki
cena*124,- Kč (verze pro Xbox)

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Ceny se však mohou průběžně měnit.

Recenzí počítačových her či videoher nenajdete na našich stránkách mnoho. Tentokráte jsem ale neodolal a rozhodl se orecenzovat hru Quarrel! pro herní konzolu Xbox 360. Hra je dostupná i ve verzi pro iPhone.

O co v ní jde?

O slovní bitky. A to doslova.

V jádru se jedná o tvoření slov z nabídnutých písmen, podobně jako je tomu např. ve hře Scrabble. Každé písmeno má hodnotu určitého počtu bodů (podle jeho frekventovanosti v angličtině) a součtem všech hodnot v rámci slova, které vytvoříte, získáváte celkové skóre. Za slovo QUARREL by tedy hráč dostal 26 bodů.

Quarrel

Pokud si ale myslíte, že to je vše, jste na omylu. Hra Quarrel! je daleko důmyslnější.

Souboj probíhá na hrací ploše rozdělené na barevná území podle počtu hráčů. Hrát můžete proti počítačem ovládaným hráčům nebo online proti přátelům či náhodným soupeřům.

Quarrel

Na každé území je přidělen určitý počet figurek. Hráč, který je na tahu, potom může z každého svého území zaútočit na sousední soupeřovo území nebo případně přesunout jednotky na jiné své území. Pokud se rozhodne zaútočit, začíná ona zmíněná slovní bitka.

Oba hráči mají úkol sestavit slovo s co největší hodnotou z osmi nabídnutých písmen. Ovšem délka slova je limitovaná počtem figurek. Útočí-li tedy hráč se třemi figurkami na území, které je obsazeno čtyřmi figurkami, útočící hráč může postavit slovo na tři písmena, zatímco protivník má výhodu - smí postavit slovo o jedno písmeno delší.

Quarrel

Ten, kdo postaví slovo s větší hodnotou, vyhrává a zabírá protivníkovo území.

Quarrel

Cílem hry je potom obsadit všechna území na hrací ploše a vyřadit tak všechny protivníky.

To je základní princip, na kterém tato hra funguje. Prvků ve je v ní pochopitelně více (zajímání vězňů, přivolávání posil...). Pokud při první hře zvolíte 'tutoriál', vše Vám bude podrobně vysvětleno.

 

Rodilí mluvčí vs. studenti

Hra byla původně vytvořena pro rodilé mluvčí, ale středně pokročilí a pokročilejší studenti ji hravě zvládnou. Počítačem ovládaní spoluhráči mají poměrně kvalitně vytvořenou AI (umělou inteligenci). Setkávat se zde budete se spoluhráči různých úrovní. Nejjednodušší je farmář Dwayne, který tvoří slova spíše jednodušší a vše mu trvá déle. Následuje Caprice, která je na tom lépe... uvidíte sami, kolik protivníků dokážete zvládnout. Záleží hodně na Vaší slovní zásobě i schopnosti luštit anagramy.

Výbornou funkcí je, že ve hře běží slovník, který Vám vždy řekne, co znamená Vámi sestavené slovo, protivníkovo slovo i anagram, kterého bylo v dané bitce použito (osm nabízených písmen v jednom souboji totiž VŽDY dá dohromady alespoň jedno osmipísmenné slovo). Když tedy protivník sestaví slovo, které vy neznáte, dole na obrazovce ho máte vysvětlené (samozřejmě anglicky).

Quarrel

Slovník COLLINS, kterého hra využívá, samozřejmě obsahuje snad úplně vše, co v angličtině existuje. Ne všechna slova, s nimiž se zde setkáte, jsou v angličtině běžná.

 

Celkové hodnocení

Hru Quarrel! mohu doporučit z několika důvodů. Je poměrně snadno hratelná, koncept je jednoduchý ale přitom silně návykový. Studentům angličtiny nabízí hravé a zajímavé procvičení angličtiny. Díky možnosti hrát proti soupeřům s různou umělou inteligencí si hru rádi zahrají jak méně pokročilí, tak ti, kteří jsou již v angličtině zběhlí. Za zkoušku stojí i možnost hry s přáteli online.

Hra bohužel nenabízí možnost lokálního multiplayeru, tedy není možné, aby proti sobě hráli dva hráči na jednom Xboxu.

Zajímavá je i cena. Ač se jedná o novou hru, na Xbox Live Marketplace ji seženete jen za 400 Microsoft bodů, což vychází na 124 Kč. (Nové hry obvykle stojí 800-1200 MSP.) Pokud byste si nejprve chtěli vyzkoušet demo hry, najdete ho tamtéž.

Pokud nemáte ani Xbox ani iPhone, budeme doufat, že se hra brzy dostane i na jiné mobilní platformy či na PC.

 



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

STARTER

SONGBOX Vol.1 - anglické písničky pro nejmenší

Recenze skvělého hudebního DVD s anglickými písničkami pro ty nejmenší.
STARTER

SHOPPING LIST - anglická hra pro nejmenší

Recenze výborné anglické hry pro ty nejmenší.
STARTER

Insey Winsey Spider - anglická hra pro děti

Recenze výborné anglické stolní hry pro děti.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Quarrel: Slovní bitky na Xbox či iPhone 4 10988 Od JiM_cz poslední příspěvek
před 12 lety