Help for English

DO vs. MAKE (game)

PRE-INTERMEDIATE Vydáno dne 15.03.2014

Dnes nabízíme učitelům do hodin jednoduchou hru na procvičení použití sloves DO a MAKE. Hru si ale pochopitelně můžete zahrát i doma.



DO vs. MAKE (game)

Většina studentů (včetně začátečníků) již ví, že české sloveso “dělat” se dá v angličtině přeložit dvěma způsoby. Také většinou už ví, že si nemohou sami zvolit, které sloveso použijí. Jde totiž o kolokace a tato spojení se proto musí jednoduše naučit.

Na náhledu výše vidíte 80 kartiček se slovíčky, která se pojí buď s jedním nebo druhým slovesem. Stačí na náhled kliknout a otevře se soubor PDF, který si můžete vytisknout.

Díky hornímu řádku je přehledně vidět, kam které slovo patří, ale když kartičky rozstříháte, začne to být pro studenty “zajímavější”.

Jak kartičky používat

S hromádkou kartiček se dá pracovat různě. Zde je pár tipů:

  • Hra ve skupinách:

    Rozdělte studenty do skupin a každé připravte seznam všech slovíček rozstřižených včetně hlavičky s barevným MAKE a DO. Vyhrává ta skupinka, která správně zařadí slovíčka do správného sloupce. Nemusíte jim říkat, kolik má být v každém sloupečku celkem slovíček.

  • Hra pro celou třídu:

    Učitel vytahuje postupně z hromádky promíchaných kartiček jednotlivá slova a ukazuje je postupně studentům (v určitém pořadí). Vyvolaný student musí říct MAKE nebo DO a přečíst slovíčko z kartičky.

  • Vymýšlení vět:

    Každý student si vybere náhodně 3 – 5 kartiček a vytvoří z těchto slovíček písemně věty, kde použije jak správně MAKE nebo DO, tak se pokusí přidat další text.

  • Samostudium:

    Na vystřižené kartičky se z druhé strany dopíše MAKE nebo DO. Student si sám vybírá náhodně kartičky a správnou volbu slovesa si překontroluje otočením. Bokem si pak odkládá ta slova, kde udělal chybu.

Rada a závěr:
Tento seznam lze používat u studentů úrovně elementary a výše. Jen je třeba si slovíčka projít a zvážit, zda jsou pro konkrétní skupinku studentů všechna slovíčka vhodná a případně dát do hry jen některé kartičky.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

PRE-INTERMEDIATE

MAKE vs. DO

Dnešní cvičení se zaměřuje na používání sloves MAKE a DO v ústálených spojeních.
PRE-INTERMEDIATE

Sloveso DO jak ho (možná) neznáte

Sloveso DO má mnoho významů. Méně známé je ale například spojení “It will do” nebo “I could do with some sun”. Rozumíte jim?
PRE-INTERMEDIATE

MAKE or DO

Cvičení, které odhalí hloubku vašich znalostí při používání MAKE a DO.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno DO vs. MAKE (game) 14 14995 Od IM poslední příspěvek
před 10 lety