Help for English

Stolní hra pro děti

 

Zdravím. Prosím, doporučil by mi někdo fajn hru pro 9.leteho kluka na procvičování angličtiny? Zatím toho moc neumí, takže takový ten základ. Moc děkuju! Lucka

Tady je třeba upřesnit, zda byste potřebovala např. společenskou (stolní) hru pro více lidí nebo hledáte třeba počítačovou/mo­bilní hru.

Také bude určitý rozdíl v tom, jakým způsobem se až doteď s angličtinou setkával – zda přirozeným či „školním“ způsobem.

Mluví s ním / na něj někdo pravidelně nebo má příležitost vidět, jak někdo angličtinu používá? Dívá se na videa v angličtině? Navštěvuje nějaké aktivity, kde se mluví anglicky (herní skupiny v angličtině)?

Pokud byste chtěla, aby dítě v budoucnu nemělo s jazykem obvyklé „české“ potíže, doporučuje se ho s angličtinou napřed seznámit v mluvené podobě a teprve po jejím ustálení a upevnění mu představit podobu psanou. Vyhnete se tak zbytečným problémům s výslovností a porozuměním.

Více se dočtete např. v článku Audio-orální příprava – jak na angličtinu u malých dětí.

Pokud by Vás zajímaly další podrobnosti o tom, jak dětem efektivně zprostředkovat cizí jazyky, ať už je sami ovládáme či ne a proč se děti učí snadněji a rychleji než dospělí, podívejte se na obsáhlý článek Děti a cizí jazyky.

Jakékoli další dotazy rád zodpovím. 🙂

Ajajaj, omlouvam se, neupresnila jsem v otazce – jedna se o stolni spolecenskou hru. Jinak bratr ma anglictinu pouze druhym rokem ve skole, ale za tu dobu se naučili max. 30 slovíček, zadne mluveni, poslechy… ted jsem mu nasla serialy v AJ – Maly Sheldon a Prumernakovi, tak zacne sledovat. Plus teda jednou tydne chodi na hodinu anglictiny. Jinak moc dekuju za poslani odkazu, urcite mrknu. Zaujalo me, ze se doporučuje zacit s aj v mluvene podobě – tzn. naucit slovicka spravne vyslovovat, nemusi vedet, jak se pisi? To az pozdeji? Moc dekuju!

Ajajaj, omlouvam se, neupresnila jsem v otazce – jedna se o stolni spolecenskou hru.

U těch stolních her je často potíž v tom, že by bylo potřeba, aby alespoň někteří hráči ovládali jazyk na slušné úrovni, jinak si děti zafixují nejrůznější chyby či špatnou výslovnost. Ideálně by se při hře mluvilo anglicky. 🙂

Jinak pár her máme i tady na HFE
Conversation game (slovesa)
Question / Answer (game)
DO vs. MAKE (game)
Have you ever…? (game)

Zaujalo me, ze se doporučuje zacit s aj v mluvene podobě – tzn. naucit slovicka spravne vyslovovat, nemusi vedet, jak se pisi? To az pozdeji?

Přesně tak, cizí jazyk si mají děti ideálně osvojovat stejně jako jazyk mateřský. Tedy ne po slovíčkách, ale normálně v celých větách. 😁
Nejdřív poslech, potom (nápodobou) mluvení, teprve později, po zažití mluvené podoby přijde na řadu čtení a až dlouho potom psaní.
Opačný postup (který se bohužel stále používá na mnoha školách) je kontraproduktivní – dítě, které umí sotva číst česky má najednou používat úplně jiný systém přepisu a chce se po něm, aby pochopilo, že se slova nejen vyslovují jinak, než se píší, ale ještě s hláskami, které v češtině nemáme.

Mohu potvrdit, že to funguje i v praxi – vyzkoušel jsem to na svých dětech, které jsou nyní trojjazyčné. 🙂
Pokud by Vás to zajímalo více, přečtete si sérii článků o mých dětech.

V článku Děti a cizí jazyky, na který jsem odkazoval výše, najdete i odkazy na odbornou literaturu a články na toto téma, ale také odkazy na Facebookové skupiny, které se tím zabývají.
Je to tam rozděleno podle toho, zda je v rodině někdo, kdo jazyk ovládá nebo ne – protože i v rodině, kde nikdo neumí ani slovíčko v cizím jazyce, může snadno vyrůst dítě, které mluví podobně jako rodilý mluvčí. 🙂

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.