LENGTH / WIDTH / DEPTH / HEIGHT

Vydáno dne 05.08.2018

Slovíčka v nadpisu jsou podstatná jména, která vznikla z přídavných jmen LONG, WIDE, DEEP, a HIGH. Studenti však často chybují v jejich pravopisu a výslovnosti.



LENGTH / WIDTH / DEPTH / HEIGHT

V dnešním krátkém článku si připomeneme tvoření podstatných jmen z přídavných jmen. Konkrétně se budeme bavit o slovech délka, šířka, hloubka a výška.

Pozn.: Pokud vás zajímají i další přípony užitečné pro vytváření různých slovních druhů, máme zde čtyřdílný seriál o příponách (suffixes) 1, 2, 34.

Dnešní slovíčka length/'leŋθ/, width/'wɪdθ/, depth/'depθ/ a height/'haɪt/ vznikla z přídavných jmen long, wide, deep a high.

Problém je však v tom, že u všech dochází často k “záludné” změně ve výslovnosti i pravopisu. Navíc první tři slovíčka (length/width/dep­th) vznikají jinak, než poslední (height).

Na grafice výše vidíte pravopisné změny. Také si všimněte výslovnostních změn. Výsledná podstatná jména jsou ve výslovnosti většinou “kratší”.

Koncové -th vs. -ht

Studenti často u všech slovíček vyslovují na konci /θ/. Pozor ale na poslední z nich:

Podobné případy

Podobně jako některá dnešní slůvka se chovají například:

strong/'strɒŋ/strength/'streŋθ
broad/'brɔ:d/breadth/'bredθ/
warm/'wɔ:m/warmth/'wɔ:mθ/
true/'tru:/truth/'tru:θ/

Tip na závěr

Vezměte si nyní tužku a kousek papíru a napište si pod sebe slovíčka long, wide, deep a high, nebo si nakreslete otevřenou a zavřenou krabici.

Nechte si papír ležet na stole a zítra během dne se k němu vraťte a bez otevření našich stránek si k těmto přídavným jménům (nebo do vašeho obrázku) zkuste napsat správné tvary podstatných jmen.

Přepis bublinkové nápovědy: