Help for English

Oxford Collocations Dictionary

ADVANCED Vydáno dne 20.01.2010

Recenze oxfordského slovníku kolokací (slovních spojení) pro pokročilejší studenty angličtiny.




OXFORD

Collocations Dictionary

for students of English


Verdikt: 90%

Obálka Oxford Collocations Dictionary

produktOxford Collocations Dictionary for students of English
popisslovník
(964 stran, černo-modro-bílý tisk, paperback)
úroveňB2-C2 (pokročilí)
vydavatelstvíOxford, 2009
cena*550,- Kč

*Uvedená cena byla platná v den vydání recenze.Vydavatelství však může ceny průběžně měnit.

Dnešní recenze je věnovaná skutečné lahůdce pro pokročilejší angličtináře, kteří usilují o to, aby se dokázali co nejpřirozeněji vyjadřovat. Mám tu pro vás pohled do nového oxfordského slovníku kolokací a věřím, že mnohé z vás tento titul nadchne.

O kolokacích jsme mluvili již mnohokrát. Kolokace je kombinace slov, která se v daném jazyce přirozeně objevují spolu. Klasickým příkladem je např. spojení make a decision. Nelze říci např. do a decision či give a decision, znělo by to nesmyslně nebo v lepším případě pouze nepřirozeně. Používat správné kolokace bývá jedním z posledních kroků k dokonalé angličtině, nestačí pouze dokonalá znalost gramatiky či široká slovní zásoba.

Oxford Collocations Dictionary je tu právě pro ty, kteří se nespokojí s průměrností, ale chtějí se svou angličtinou směřovat až na ten nejvyšší stupínek. Je vhodný všechny pokročilejší studenty, tedy od B2 (upper-intermediate). Pomůže např. i studentům připravujícím se na zkoušky FCE, CAE, CPE, IELTS a další.

Oxfordský kolokační slovník NENÍ klasický slovník. Je to slovník, který je určen k produktivnímu využití. Co tím myslím? Běžné slovíky většinou pomáhají něco pochopit, vysvětlují slovíčka, ilustrují význam na příkladech atd. Slovník kolokací je ale určen k něčemu jinému. Pomáhá nám lépe se vyjadřovat, obzvláště písemnou formou. Píšete např. školní práci a potřebujete napsat, že silnice byla ucpaná. Znáte slovo CONGESTED a tak napíšete "the road was congested". Když si najdete slovíčko CONGESTED v tomto slovníku, zjistíte, že můžete napsat např. "the road was heavily congested" nebo "severely congested" apod. Začnete-li psát eseje či referáty s pomocí tohoto slovníku, rozdíl bude ihned znát. Vaše práce bude lépe ohodnocena a vy se při práci s ním naučíte mnoha dalším výrazům a různým způsobům vyjádření toho, co již "znáte".

Oxford Collocations Dictionary nepreferuje ani britskou ani americkou angličtinu, uvádí kolokace používané v obou variantách a na případné neshody upozorňuje. Zjistíte tedy, že některá běžná spojení v jedné z nich budou na druhé straně oceánu znít nepřirozeně. Slovník dále uvádí jak kolokace ve formální angličtině, tak spojení hovorová.

Jako další oxfordské slovníky, i tento čerpá s tzv. OXFORD ENGLISH CORPUS, což je obsáhlá databáze textů z nejrůznějších zdrojů. Tímto je zaručeno, že informace nalezené ve slovníku jsou spolehlivé a že daná spojení se skutečně v angličtině takto používají.

Kolokace jsou dnes již součástí všech kvalitních slovníků. Ty jsou ale primárně určeny k jiným účelům a proto se jim nemohou věnovat v takovém rozsahu a tak podrobně jako Oxford Collocations Dictionary.

 

Hesla v Oxford Collocations Dictionary

Abyste si dovedli práci se slovníku lépe přestavit, podívejme se na několik hesel z náhodně vybrané stránky.

 

Oxford Collocations Dictionary

Oxford Collocations DictionaryOxford Collocations Dictionary

 

Věřím, že tato ukázka mluví za vše. Vidíte, že u hesel je doplněná informace o slovním druhu a jednotlivé kolokace jsou potom uspořádány do skupin podle typu (vazby s přídavnými jmény, slovesy, předložkami atd.). U mnoha spojení je uvedena i příkladová věta.

Ještě několik dalších hesel ze stejné stránky:

 

Oxford Collocations Dictionary

Oxford Collocations Dictionary

Oxford Collocations Dictionary

 

Takto podrobně rozepsaných najdete ve slovníku 9,000 hesel! Tato hesla obsahují přes čtvrt milionu nejrůznějších kombinací slov a cca 75,000 příkladových vět pro ilustraci.

 

Study Pages

Uvnitř slovníku je 16 stran fotokopírovatelných cvičení, která vám pomohou naučit se slovník efektivně používat. Postupně si prakticky osvojíte práci se spojeními s přídavnými jmény, podstatnými jmény, slovesy atd. Dále jsou zde cvičení na kolokace spojená s různými tématy, např. kriminalitou, vzděláním, politikou, penězi apod. Ke všem cvičením je samozřejmě i klíč.

 

CD ROM

Jako bonus pro nás nakladatelství Oxford University Press připravilo elektronickou podobu celého slovníku na CD-ROM. Kromě toho, že obsahuje celý text tištěné verze knihy, nabízí mnoho dalších prvků:

1) Výkladový slovník obsahující všechna hesla v knize včetně výslovnosti - najdete-li si tedy v kolokačním slovníku např. spojení GENUINELY DEMOCRATIC a neznáte slovo GENUINE, stačí dvakrát kliknout a toto slovíčko máte ihned vysvětlené.

2) Tisíce interaktivních cvičení a aktivit - toto je opravdu výborná funkce. Je málo výukových programů, které by nabízely kvalitní aktivity pro pokročilé angličtináře. Na CD-ROM najdete tyto typy aktivit:

Missing word - Program vám napíše pět různých vět, kde v každé chybí totéž slovo. Vaším úkolem je přijít na to, které slovo to je. Podobný úkol je součástí některých cambridgských zkoušek, např. CPE.

Crosswords - Řeknete si "křížovka, to už tu bylo"... Mohu ale říci, že "ne, nebylo". Do křížovky totiž doplňujete slova, která vyhovují vždy dvěma příkladovým větám. I ti nejpokročilejší si zde protáhnou mozkové závity a naučí se nové kolokace.

Drag and Drop - Klasické cvičení na doplnění vět pomocí slovíček v nabídce. Slovíčka do vět jednoduše přetáhnete myší.

Prepositions - Obtížnou skupinou kolokací jsou kolokace s předložkami. A právě na to je zaměřeno toto cvičení. Do vět doplníte z nabídky vhodnou předložku.

Split Sentences - Jak název napovídá, jedná se o věty které byly rozdělené na dvě části. Vaším úkolem je přijít na to, které dvě části k sobě vždy patří.

Oxford Collocations Dictionary CD-ROM

 

3) "Genie" je funkce, která vám umožní sledovat kolokační slovník při práci s internetem nebo při psaní v MS Word. Stačí myší ukázat na slovíčko ve své eseji a "genie" ho okamžitě vyhledá. To by byla vynikající funkce, kdyby ovšem nebyla vázaná pouze na Internet Explorer a na MS Word. Používáte-li např. prohlížeč Firefox či editor OpenOffice, tento prvek nevyužijete. To je jistě velká škoda, obzvláště v době, kdy lidé mají stále větší tendenci používat nejrůznější alternativy zaběhlých produktů Microsoftu.

CD-ROM nemusí po instalaci zůstávat v mechanice, což je určitě dobrá zpráva pro ty, kteří podobné aplikace rádi pravidelně používají. Nic totiž nemůže být otravnější, než před každým použití slovníku prohledávat šuplíky a skříňky a hledat, kam jsme to CD jen mohli založit. Oxford University Press na toto naštěstí mysleli.

Nalezená hesla si přímo z programu lze vytisknout, zkopírovat apod.

Trochu nepřehledné je scrollování v hlavní části slovníku. Když si totiž otevřete nějaké heslo, které se nevejde na stránku a chcete si text posunout pomocí kolečka myši nebo posuvníku, slovník začne posunovat celá hesla a tak zcela ztratíte místo, kde jste četli naposledy. Posun stránky níže musíte tedy provádět např. pomocí šipek na klávesnici.

 

Celkové hodnocení

Tímto slovníkem jsem byl rozhodně mile překvapen. Není to určitě titul, který musí být na poličce každého angličtináře, určitě ho nevyužije každý. Pokud jste ale na úrovni Upper-Intermediate či Advanced a rádi byste radikálně zlepšili svoji především psanou angličtinu, Oxford Collocations Dictionary může být tím pravým. Stoprocentně se stane vaším dobrým pomocníkem, kdykoliv budete psát nějakou esej, článek, referát apod.

Autoři se úkolu zhostili skutečně prakticky a výsledkem je kniha, se kterou se pracuje velmi dobře, je přehledná a přitom dostatečně podrobná. Zcela nový rozměr jí dodává i přiložený CD-ROM, díky němuž je vyhledávání kolokací ještě příjemnější a rychlejší. Aktivity na něm obsažené jsou vhodné a přiměřeně náročné i pro pokročilé studenty.

Není to tedy titul pro každého. Naopak, většině z vás pravděpodobně bude stačit kvalitní výkladový slovník, kde jsou základní kolokace uváděny. Chcete-li ale jít hlouběji, chcete-li se dostat dále, chcete-li psát anglicky ještě více přirozeně, koupi oxfordského kolokačního slovníku rozhodně doporučuji.

Jeho cena není nejnižší, ale rozhodně nelze říct, že je závratně vysoká - téměř 1000 stránek a CD-ROM k tomu? Rozhodně se vyplatí.

 

Oxford University PressExterní Odkazy:
Oxford University Press - Oficiální stránky nakladatelství OUP.


englishbooks.czEnglishbooks.cz
V tomto e-shopu zakoupíte Oxford Collocations Dictionary s 10% slevou.
Oxford Collocations Dictionary (www.englishbooks.cz)



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

UPPER-INTERMEDIATE

Merriam-Webster's Advanced Learner's Dictionary

Recenze amerického slovníku pro studenty angličtiny, Merriam-Webster's Advanced Learner's English Dictionary.
PRE-INTERMEDIATE

Oxford studijní slovník

Recenze oxfordského výkladového slovníku angličtiny s českým překladem.
INTERMEDIATE

Oxford Wordpower Dictionary

Recenze jednoho z nejlepších výkladových slovníků pro studenty.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Oxford Collocations Dictionary 13 19649 Od Jakub Ryba poslední příspěvek
před 11 lety