Homografy v angličtině

Vydáno dne 12.02.2022

Článek o tzv. homografech v angličtině, seznámíme se se slovíčky, která se stejně píší, ale jinak čtou.



Homografy v angličtině

V tomto článku se seznámíme s dvojicemi slov, která se sice píší stejně, ale jejich výslovnost se liší. Takovým slovům se říká homografy (homographs) a mnohdy si na nich lámou zuby i pokročilejší angličtináři.

Běžné homografy

První skupinu homografů budou tvořit anglická slovíčka, která spolu nesouvisí a často mají historický původ zcela odlišný.

bass

bow

dove

lead

Pozn.: Minulý čas slovesa lead /li:d/ je led /led/, to se čte stejně jako podstatné jméno ‘olovo’, píše se ale jednoduše led.

row

sow

tear

wind

wound

Pozn.: Více v článku WIND: “wind” nebo “waind” ?.

READ a LIVE

Zmíníme ještě dva homografy, slovíčka, která všichni jistě dobře znáte.

read

live

Se slovíčkem live je to takto:

Pozor, podstatné jméno život je life/'laɪf/, píšeme f, čteme krátce a na konci vyslovíme neznělé /f/.

Pozn.: O rozdílu ve výslovnosti /laɪv/ a /laɪf/ se dočtete v článku o koncových znělých a neznělých hláskách Znělé a neznělé souhlásky na konci slov.

A co slovo lives? I zde máme homograf:

Pozn.: Více taky v článku LIVE, LIFE, ALIVE.

Náhodná podobnost

V této skupince budou dvojice slov, která jsou si podobná skutečně jen náhodou. Důvodem je, že přidáním koncovky k jednomu slovíčku vytvoříme slovo, které vypadá stejně, jako již existující slovo.

number

moped

sewer

putting

axes

Pro pokročilejší

Ještě několik homografů pro pokročilejší

buffet

minute

resume

Změna přízvuku a změna výslovnosti koncového s

Existuje obrovské množství slov, která bychom si mohli zařadit mezi homografy. Jejich podobnost ale není náhodná, jako u většiny výše uvedených dvojic. Zde totiž rozdíl ve výslovnosti spočívá v tom, zda je dané slovo sloveso či jiný slovní druh. Často je to rozdíl v přízvuku. Podívejte se na příklady:

Slovesa mají v takových dvojicích přízvuk na druhé slabice, podstatná jména na první. Změnou přízvuku se změní i některé samohlásky. Podrobnosti najdete v článku Posun přízvuku (nouns/verbs).

Druhou skupinkou slov, která patří do této kategorie, jsou slova, u nichž se na konci čte jinak koncové s:

Vidíte, že jako sloveso má takové slovo na konci ve výslovnosti /z/, jako jiný slovní druh končí souhláskou /s/.

Výše uvedené poznámky k přízvuku a koncovému s však nelze aplikovat automaticky jako obecné pravidlo. K těmto změnám dochází jen u některých slov. Budete-li na vážkách, podívejte se do kvalitního slovníku.

Závěrem

Se slovíčky, která jsme si v tomto článku představili, se budete více či méně často v angličtině setkávat. Dobře se je naučte, snažte se je používat v kontextu, ve větách. Memorování izolovaných slov pravděpodobně nebude moc přínosné, protože správná výslovnost těchto slov vždy záleží na významu, který může být patrný jen z kontextu.

Vedle homografů (slovíčka, která se stejně píší ale jinak vyslovují a mají jiný význam) dokážou studenty potrápit také homofony (slova, která se stejně vyslovují, ale mají jiný pravopis a význam) a homonyma (slova, která se stejně čtou i píšou, ale mají jiný význam). Více v článku Homonyma, homofony, homografy.

Přepis bublinkové nápovědy: