Help for English

Učíme se anglicky na britském satelitu

ALL LEVELS Vydáno dne 04.11.2009

Jak se lze učit anglicky pomocí satelitní televize, tipy a rady, jak si satelitní televizi pořídit apod.



Učíme se anglicky na britském satelitu

Určitě jste již vyzkoušeli některé anglicky mluvící média (televizní seriály, filmy, rádia, online televize, webové stránky) pro získání nových zkušeností. Dnes se V tomto článku se seznámíte s další cestou pro vaše zdokonalování a to prostřednictvím britského satelitu.

Satelitní příjem už dávno není nic nového, příjem se začal rozmáhat od dob pádu minulého režimu a dnes je z mnoha důvodů stále populárnější. Ovšem v tomto článku se nebudeme zabývat příjmem českých a slovenských programů - ne že by nebylo možné přijímat zároveň naše i zahraniční kanály, ale ze zkušeností vím, že vás bude lákat sledování našich kanálů, anebo některý další člen vaší domácnosti se bude chtít dívat na naše kanály a blokovat tím získávání nových zkušeností.

Co můžeme čekat

V ČR a SR je možné přijímat jedinou satelitní pozici s velkou koncentrací anglicky mluvících kanálů a to z Velké Británie.

Ve Velké Británii je satelitní příjem velmi populární a v současnosti existují tři hlavní proviedři satelitního vysílání - SKY, VIRGIN a FREESAT.

Budeme představovat právě FREESAT. A jak již jméno napovídá, příjem je zdarma. Naštěstí v roce 2008 se uvolnilo mnoho zajímavých kanálů právě pro tuto službu. Všechny nejzajímavější kanály skupin BBC a ITV (což jsou dvě hlavní domácí dominantní televizní skupiny) jsou právě distribuovány zdarma. Bohužel právě příjem kanálů těchto skupin (celkem asi 30), by jste v ČR či SR potřebovali parabolickou anténu o průměru 140-320cm! (Podrobnosti: Viz druhá mapka na stránce http://www.satcure.co.uk/2d/fprint.htm Čím víc na východ tím větší průměr.)
Budeme se zabývat pouze standardním příjmem na běžnou 80cm parabolu.

Jaké kanály je tedy možné volně sledovat v ČR a SR?

Na stadardní paraboly o průměru 80cm je to celkem cca 250 televizních kanálů. Neradujte se. Číslo je to sice vysoké, ale kanálů vhodných pro diváka studujícího angličtinu, bude asi jen 20-30. Možná i více - je otázkou co Vás zajímá.

TV průvodce aneb představení nejzajímavějších stanic

Zpravodajství

Celkem vysílá asi 10 zpravodajských stanic. Složení vysílání je podobné našemu zpravodajskému kanálu ČT24.

Nejzajímavější zpravodajství nabízí kanál BBC World News. Tento kanál mě osobně ze všech zpravodajských kanálů nejvíce zaujal, oceňuji moderní, výstižné a přitom nepopulistické zprávy. Naopak třeba kanál CNN, který jsou původem z USA, má docela odlišné pojetí oproti jiný evropským médiím. Kanál SkyNews bych přirovnal ke zprávám z BBC, má také kvalitní zpravodajství. O dalším kanálu jste již určitě slyšeli a možná ho znáte nedávné doby z našeho kanálu ČT2, jedná se o kanál EuroNews, což je multifunkční celo evropský zpravodajský kanál, vysílající ve všech důležitých evropských jazycích a tím se stává nejuniverzálnějším evropským zpravodajským kanálem. Na tomto kanálu spolupracuje většina státních (veřejnoprávních) televizních služeb.

Další zajímavé kanály jsou France 24 a Russia Today. Na těchto dvou kanálech mne v reportážích zaujali zahraniční korespondenti. Většinou když vstoupí do vysílání mluví s typickém přízvukem pro svůj rodný jazyk a přitom mluví anglicky. Toto je velmi zajímavá zkušenost - zvyknout si na přízvuk jiného ne-anglicky mluvícího příslušníka.

Zpravodajské kanály mají zřejmě nejtěžší úroveň angličtiny se kterou se v takové koncentraci v televizi můžeme setkat.

Je pro Vás snadné porozumět téměř všemu v sitcomech a jiných seriálech? To Vám tu nebude nic moc platné. Právě ze zpráv jsem se naučil nejvíce slov, spojení, přirovnání a obratů na které zkrátka jinde nenarazíte. Možná znáte ranní výuku angličtiny v české televizi A Pharse A Day - vychází právě z těchto zdrojů.

Filmy a seriály

Čeká tu na nás asi 20 kanálů vysílajících filmy nejrůznějších témat, a seriálů.

Pokud máte doma kabelovku nebo placený satelit možná znáte kanály Zone Reality, Zone Thriller, Zone Horror a Zone Romantica. Všechny tyto kanály na Vás čekají.

Co na nich můžete sledovat napovídají již jejich názvy. Pro každého se něco na těchto kanálech najde, mají bohatou skladku vysílání.

Dalšími filmovými kanály jsou True Movies 1 a 2, movies4men 1 a 2 a True Entersteiment. Opět bohatá skladba vysílání.

Na kanálech Stream 0 až 6 vysílají nepravidelně zábavné pořady apod. z aktuálního dění.
Jen chci zdůraznit, že pokud čekáte filmovou skladu jako na kanálech HBO, tak budete čekat marně. Program kanálů HBO bude vždy placený a nikoliv lacině.

Dle mé zkušenosti se lidé nejprve zeptají jestli tam bude HBO. Proto jsem již na to trochu alergický. Bavíme se o službě, která je neplacená.

Zájmové kanály

Nepočítal jsem kolik přesně kanálu je specializovaných na nějaké konkrétní téma, proto budu recenzovat hlavně dva z nichž jeden je i u nás docela známý.

Travel Channel - je cestovatelský kanál který vysílá i v českém dabingu u nás a můžete s ním inspirovat blízkými i vzdálenými destinacemi pro dovolenou. Možná budete i překvapeni jak je možné strávit dovolenou, než sluněním se na pláži.

Horse and Country - jak název napovídá je kanál určen milovníkům koní. Ve Velké Británii na venkově má dodnes chov koní neodmyslitelné místo.

Sportovní kanály

Není zde definován žádný kanál, který by non-stop vysílal jen sport. Natož sport jediného typu. Na kanálech Stream 0 až 6, hlavně na 4,5,6 vysílají přenosy či záznamy z aktuálních sportovních údalostí.

Dětské kanály

Máte-li doma sviště, bude na něj čekat asi 5 dětských kanálů. Budou mu stačit znalosti na úrovni mírně pokročilého studenta angličtiny. Dle mého názoru se člověk nejvíce naučí když je dítě.

Pro menší je tu kanál TinyPop, pro větší POP, POPgirl, Kix.

Ostatní kanály

Pokud si kladete otázku co dávají na ostatních kanálech, zde je stručný průřez, kde sami můžete posoudit zdali by Vás zajímalo ještě něco jiného.

Hudební kanály - je jich asi 20, a hrají velké možnství současných stylů. Ovšem učit se jazyk ze songů je možné. Ale ne všemu je rozumět. Vždyť kolikrát nerozumíme co to zpívají naši vlastní interpreti.

Erotické kanály - je jich asi 30, možná víc, typicky lehce oděná slečna na gauči láká diváky k hovoru.

Teleshopingové kanály - je jich asi 20, možná 30, pokud znáte QVC (v EU asi nejrozšířenější teleshopingový kanál) prodávají ve studiích formou šou pořád nějaké zboží - elektroniku, šperky, bytové doplňky. Někdy je to zajímavé a obchodní pojetí skutečně funguje. U nás jediný pokus s televizí takového charakteru - Top.TV po
téměř dvou letech zkrachoval v roce 2007.

Náboženské kanály vycházející z křesťanství (především evangelistické a protestantské) - zde to nebudu dále rozvádět, mohu české věřící ubezpečit, že o nic nepřichází. Vysílání je na naše poměry až příliš inovativní a hlavně ubírá se jiným směrem.

Arabské kanály vycházející z islámu - určeno pro komunity z arabského světa.

Co obnáší pořízení

Jednoduchá satelitní sada Vás vyjde mezi 2500-3000Kč. V první řadě se vyhněte supermarketům! Ať vás lákají na jakékoliv slevy a akce, jen výjmečně je v nabídce kvalitní zboží. Někdy se mi zdá, že se předhánějí kdo nabídne větší šrot.

Satelitní sada není něco si dáte zítra na snídani. Pořizujete ji tedy na dobu delší. A pokud si pořídíte nekvalitní zboží, nebude prodejce hlupákem - ten na tom leda vydělá, Vy budete tím hlupákem, co si pořídil neklavitní zboží a bude s ním mít jen problémy.

Nakupujte ve specializovaných obchodech.

Instalace satelitní techniky provádí specializované firmy po celé republice a počítejte že instalace průměrně stojí 1500Kč. Instalaci si také můžete provést sami, pokud ale nemáte zkušenosti s instalací satelitní techniky máte zhruba 10% šanci že to sami zvládnete. Pokud jste navíc technický antitalent, budeme se bavit o zázraku.
Je důležité se nejprve informovat u firmy která bude instalovat satelitní přijímač, zdali Vám rovnou dodá i satelitní sadu. Vyskytují se i firmy, které montují pouze zboží u nich zakoupené nebo i cizí zboží, ale za vyšší cenu instalace.

Není satelitní přijímač co jiný satelitní přijímač

Rád bych Vám představil jeden přijímač - Optibox PVR Ready, který je z nové generace přijímačů s možností připojení a záznamu na datového média - počítačového flash disku nebo externího pevného disku přes USB port, který znáte z klasických počítačů a notebooků apod. Obyčejný satelitní přijímač jej totiž nemá. Pokud chcete nahrávat vysílání máte jedině možnost propojit satelitní přijímač s videorekordérem (VHS, DVD).

Možnost koupit si obyčejný satelitní přijímač a zároveň třeba DVD rekordér (který bude stát dalších třeba 5000Kč) nepřináší velké výhody. Když se nebudu dále zmiňovat o ceně rekordéru, upozorním na nehodnocení kvality záznamu kompresí DVD rekordéru (úbytek kvality na cca 80%, ale setkal jsem se i daleko horší kvalitou na cca 60%).

Sat

Přijímač Optibox PVR Ready stojí cca 1700Kč a je tak dražší o cca 500Kč oproti základním modelům bez záznamu přes USB. Díky tomu, že zápis (nahrávání) pořadů jde přímo na USB disk nedochází k vůbec žádnému znehodnocení kvality záznamu, což je velká výhoda. Funkce jako nahrávání v zadanou dobu (kdy jste např v práci) přijímač samozřejmě umožňuje.

Záznamy je možné sledovat nejen na televizoru, ale i na počítači. Kde můžete záznam jednoduše nakopírovat do počítače. Pokud máte notebook tak si své záznamy můžete brát kdekoliv s sebou. Rychlost záznamu je 3Mbity za sekundu, tedy 22MB za minutu. (Cena flash disků dle kapacity od 150 do 800Kč)

Na 1GB flash disk nahrajete 45minut záznamu.
Na 2GB flash disk nahrajete 90minut záznamu.
Na 4GB flash disk nahrajete 180minut záznamu.
Na 8GB flash disk nahrajete 360minut záznamu.

Požadujete-li větší kapacitu sáhnětě po externím disku. (Cena externích disků dle kapacity od 1400 - 2000Kč)

Na 250GB externí disk nahrajete cca 170hodin záznamu.
Na 320GB externí disk nahrajete cca 230hodin záznamu.
Na 500GB externí disk nahrajete cca 350hodin záznamu.

Obyčejný záznam není jediná zajímavá funkce kterou nabízí, více již video recenze.

K přijímači doporučuji si pořídit audio sestavu 5.1 pro ponoření se do zvuku hlasu. Je také možnost pořídit si jednoduše sluchátka, ale je to nevhodné pro sledování filmů apod. Začnou tlačit. Až budete mít praxi s poslechem běžného anglického hlasu (nemluvím o různých výukových audio CD u učebnic a knih pro výuku jazyka) nebudete mít problém poslouchat klasicky z reproduktorů v televizoru. Mě se prostorový
zvuk osvědčil, abych si zvyknul na "cit poslechu řeči". Narážím na výslovnost či "spojování" slov ve větách.

Investice která se vrátí

Zkušenosti, které získáte investicí do pořízení satelitního kompletu, se velmi rychle vrátí. Pokroky se dostaví již za pár týdnů, a co teprve za pár měsíců. Anglické kanály se stanou součástí vašeho života. Lidé bydlící v pohraniční kdekoliv u nás, ale i ve světě, rozumí cizím jazykům ze sousedních států. Právě jednou z příčin je, že zahraniční televizní vysílání zasahuje do pohraničí sousedních států.

Na závěr upozorním na časový posun. Nezapomínejte, že pokud jsi poznačíte, že něco začíná třeba v 8PM, je to u nás o hodinu více.

Možná se vám bude hodit televizní program, který naleznete zde http://uk-tv-guide.com/
Klikněte na odkaz z hlášky

It looks like you haven't yet chosen a provider and region which means the channels might not be right for you.
Click here to select country/provider/region.

Vyberte United Kingdom, pak freesat a nakonec London. Tím se nebudou zobrazovat placené kanály.



Online angličtina od autorů Help for English!

Bezkonkurenční online angličtina za 169 Kč měsíčně.
Přečtěte si více informací nebo si ji hned zdarma vyzkoušejte.

Pokračovat můžete zde:

ALL LEVELS

Jak na to: Slovní zásoba

Co to znamená opravdu znát slovíčko? Jak se slovní zásobu efektivně učit? Spousty nápadů, jak se učit anglická slovíčka jinak než klasickým překladovým systémem.
ALL LEVELS

Učíme se anglicky s televizními seriály

Článek o tom, jak lze používat televizní seriály pro učení angličtiny.
UPPER-INTERMEDIATE

Grammar Theme Park: Studying English

Gramatický test, ve kterém se všechny věty týkají nějakého konkrétního tématu, tentokráte je to studium jazyků.
Komentáře k článku
Téma Přísp. Přečteno Poslední příspěvek
Nepřečteno Učíme se anglicky na britském satelitu 11 25744 Od chipmunk poslední příspěvek
před 6 lety