Help for English

Inverze podmětu a slovesa

 

Nie som si isty kedy tu inverziu možem použit.
napriklad veta : Never have I seen something so beautiful.
Kedy je dobre tu vetu použiť a kedy naopak nie, ak by som bol napr.: spisovateľ je to na mojom uvaženy alebo je to pri zdvoraznovani vety alebo?…
Ta vety sa da napisať aj normalny spôsobom, takže ktory použiť kedy?
Ďakujem

Inverzi pouzijes v situacich, kdy chces byt formalni. Tedy predevsim proza a poezie. Taky treba nejake oficialni dokumenty apod. Bezne v hovoru snad nikdy (ikdyz uz jsem vyjimecne taky slysel). Nevim co myslis „zduraznenim vety“, ale odpoved bude pravdepodobne ne.

Já myslím, v článku o inverzi podmětu a slovesa (přísudku), viz www.h4e.cz/2006102501, je to dost přesně popsané, kdy se inverze používá. Ale pokud je o to zdůrazňování, myslím, že chápu, co myslíte. Ono to na mě taky působí tak, že když v knize narazím na inverzi, že měl autor v úmyslu vyzdvihnout třeba ve větě Only then did I realize that they had lied to me. to, že si to uvědomil právě v ten daný okamžik, a svádí to k tomu začít používat český model slovosledu… Tak to ale není. Doporučuji si ještě jednou (či vícekrát) přečíst ten článek, popřípadě další na toto téma. :-)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.