časová souslednost

Dobrý večer, kdy nedochází k časové souslednosti u nepřímé řeči? Kromě případů, kdy sloveso není v hlavní větě v minulém čase a v případě, kdy je stav neměný.

Děkuji

Dobrý večer, než začnu s vysvětlováním, články Nepřímá řeč #1 a Nepřímá řeč #2 jste četla? :-)

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 13 lety

Dobrý večer, než začnu s vysvětlováním, články Nepřímá řeč #1 a Nepřímá řeč #2 jste četla? :-)

ano, četla. Konkrétně by mě zajímalo, jestli dochází k časovému posunu

• pokud je sloveso v hlavní větě v trpném rodě v minulém čase.....
  • platí-li časová souslednost pro všechna slovesa v minulém čase…

ano, četla. Konkrétně by mě zajímalo, jestli dochází k časovému posunu pokud je sloveso v hlavní větě v trpném rodě v minulém čase.....

Ano, dochazi:

A: “I was beaten up by some guys in our school.”
A said that they had been beaten up by some guys in their school.

platí-li časová souslednost pro všechna slovesa v minulém čase…

Asi nerozumim dotazu. Casova souslednost plati pro jakekoliv sloveso.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Karel vložený před 13 lety

ano, četla. Konkrétně by mě zajímalo, jestli dochází k časovému posunu pokud je sloveso v hlavní větě v trpném rodě v minulém čase.....

Ano, dochazi:

A: “I was beaten up by some guys in our school.”
A said that they had been beaten up by some guys in their school.

platí-li časová souslednost pro všechna slovesa v minulém čase…

Asi nerozumim dotazu. Casova souslednost plati pro jakekoliv sloveso.

They were told: " You have got a nice house." sloveso v hlavní větě v trpném rodě. They were told that they had a nice house. Je správně?

Ano, takto je to v poradku.

Avsak: zde je jedno jestli prvni “hlavni veta” je v trpen rode nebo jakemkoliv jinem tvaru. Pri posunu se nemeni protoze odkazuje jiz na “danou minulost” a je pouze prevest druhou hlavni vetu.

Napriklkad: A told to B: I really like your new house. – A told to B that they really liked their new house.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.