Dobrý večer, kdy nedochází k časové souslednosti u nepřímé řeči? Kromě případů, kdy sloveso není v hlavní větě v minulém čase a v případě, kdy je stav neměný.
Děkuji
Dobrý večer, kdy nedochází k časové souslednosti u nepřímé řeči? Kromě případů, kdy sloveso není v hlavní větě v minulém čase a v případě, kdy je stav neměný.
Děkuji
Dobrý večer, než začnu s vysvětlováním, články Nepřímá řeč #1 a Nepřímá řeč #2 jste četla? ![]()
Dobrý večer, než začnu s vysvětlováním, články Nepřímá řeč #1 a Nepřímá řeč #2 jste četla?
ano, četla. Konkrétně by mě zajímalo, jestli dochází k časovému posunu
ano, četla. Konkrétně by mě zajímalo, jestli dochází k časovému posunu pokud je sloveso v hlavní větě v trpném rodě v minulém čase.....
Ano, dochazi:
A: “I was beaten up by some guys in our school.”
A said that they had been beaten up by some guys in their
school.
platí-li časová souslednost pro všechna slovesa v minulém čase…
Asi nerozumim dotazu. Casova souslednost plati pro jakekoliv sloveso.
ano, četla. Konkrétně by mě zajímalo, jestli dochází k časovému posunu pokud je sloveso v hlavní větě v trpném rodě v minulém čase.....
Ano, dochazi:
A: “I was beaten up by some guys in our school.”
A said that they had been beaten up by some guys in their school.platí-li časová souslednost pro všechna slovesa v minulém čase…
Asi nerozumim dotazu. Casova souslednost plati pro jakekoliv sloveso.
They were told: " You have got a nice house." sloveso v hlavní větě v trpném rodě. They were told that they had a nice house. Je správně?
Ano, takto je to v poradku.
Avsak: zde je jedno jestli prvni “hlavni veta” je v trpen rode nebo jakemkoliv jinem tvaru. Pri posunu se nemeni protoze odkazuje jiz na “danou minulost” a je pouze prevest druhou hlavni vetu.
Napriklkad: A told to B: I really like your new house. – A told to B that they really liked their new house.
Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.