Help for English

UTF-8

 

Dobrý den,
nevím zda je to vinou generování kódu pro tisk nebo z jiné příčiny, ale stránky [rservice.php.htm] jsou generovány se znakovou sadou UTF-8 v tagu [head].
Nicméně není to UTF-8, ale windows1250, takže když to prohlížeč
interpretuje jako UTF-8, objeví se paznaky.
Se znakovou sadou windows1250 v hlavičce to fuguje normálně.

V čem je chyba ?

Celý problém je v tom, jakým způsobem je browser informován o kódování WWW stránky, kterou zobrazuje. Tato informace může být uvedena na více místech.

1) Pří stahování WWW stránky spolu browser a WWW server komunikuji přes HTTP protokol. Pomocí něho může server informovat browser o použité znakové sadě v zasílaných datech (zasílané WWW stránce).

2) Kódování může být specifikováno v samotné WWW stránce, tj. přímo ve zdrojovém HTML kódu dané stránky pomocí tagu <meta http-equiv=„Content-Type“ … />.

Pokud je informace o znakové sadě poskytnuta oběma způsoby, browser upřednostňuje 1), tj. zobrazí WWW stránku ve znakové sadě, kterou mu sdělil WWW server a informaci obsaženou přímo ve zdrojovém dokumentu dané stránky ignoruje.

Pokud není ale informace 1) poskytnuta (nedochází ke komunikaci s WWW serverem), např. v případě prohlížení stránky uložené na lokálním disku, řídí se browser podle informace 2). Ač jsem to sám nezkoušel, tato situace nastane zřejmě i při tisku WWW stránky, tj. tiskárna získá informaci o znakové sadě ze zdrojového dokumentu stránky.

Verze článků pro tisk mají ve zdrojovém kódu chybně uvedenu znakovou sadu, tj. místo správné windows-1250 je uvedena UTF-8. Tato informace je při online prohlížení stránek ignorována a browser zobrazí stránku korektně (WWW server sděluje browseru, že stránka je v kódování windows-1250). Avšak v případě offline prohlížení (tisku) je obsah stránky zobrazen (vytisknut) v UTF-8, což je samozřejmě špatně.

Ačkoliv neznám redakční systém použitý na tomto webu, po chvilce googlení jsem zjisitl, že by chyba mohla být ve špatném nastavení tagu <meta http-equiv=„Content-Type“ … /> v šablonách generovaných WWW stránek. Tj. misto je zřejmě v šabloně uvedeno .

Informaci jsem získal googlením výrazu:

kódování tisk site:http://www.phprs.cz/forum/

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.