stop- forget + - ing or to

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Adam555 vložený před 12 lety

veľmi ma metie tom čo mám nepísané v knihe, tá hovorí, že pre udalosti, ktoré sa už stali používame -ing a pre tie, ktoré sa ešte stanú pop. ich nemáme zabudnúť urobiť použijeme to.

Ano, tak to je správně: I forgot to feed the cat. Zapoměl jsem (např. včera odpoledne) že mám nakrmit kočku (než večer odejdu z domu). Tzn: I didn't remember to feed the cat. = Nevzpoměl jsem si, že ji mám (v budoucnu) nakrmit.

no a tam by potom nemalo byť teda -ing ak napr. včera dopoludnia? ked teda pre udalosti, ktoré sa stali používam -ing

Nene, včera dopoledne jste sice na něco zapoměla, ale na něco, co jste měla teprve udělat. Nebo např. Two weeks ago, I forgot to tell her the truth. Je to sice v minulosti, před dvěma týdny, ale zapoměl jsem na něco, co jsem měl teprve u dělat…už rozumíte jak je to myšleno? Je to to samé jako bych řekl: Don't forget to tel her the truth. (nezapomeň co máš udělat).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Scorpio vložený před 12 lety

Záleží co tou větou chcete říct: I forgot to feed the cat = Zapoměl jsem nakrmit kočku. I forgot feeding the cat = Zapoměl jsem, že jsem ji nakrmil. (to bych asi ani v praxi nepoužil)

No to já v praxi docela často, když mám tendence dávat psovi krmení ještě jednou :-). Jejda já jsem mu už dával :-).

Odkaz na příspěvek Příspěvek od swimmer vložený před 12 lety

No to já v praxi docela často, když mám tendence dávat psovi krmení ještě jednou :-). Jejda já jsem mu už dával :-).

Jo tak tento kontext už mě taky napadl :-) :-)

Nedržte se příliš té poučky “stalo se / teprve se stane”, protože pak to budete vztahovat na současnost, ale vy to máte přitom vztahovat na bod v minulosti, kdy proběhlo forget/remember:

I remembered to feed the cat = vzpomněl jsem si a pak jsem ho nakrmil

I remembered feeding the cat = pamatoval jsem si, že jsem tu kočku před tím nakrmil, že jsem ji už nakrmil, pamatoval jsem si něco, co se dělo dřív

I forgot to feed the cat = zapomněl jsem a nenakrmil (vlastně jsem si nevzpmněl, abych ji pak nakrmil, takže jsem ji nenakrmil)

I forgot feeding the cat = zapomněl jsem, že jsem před tím kočku nakrmil, tak jsem ji třeba nakrmil znovu

Více v článku.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.