Did I asked you questions?

mám potíže přeložit větu „Ptal jsem se tě?“ a nevím, jak by se měla přeložit. mám 2 řešení: a)Did I asked you questions? b)Did I asked you? (není-li nutno říkat questions=otáz­ky) Děkuji

Pozor na 2× použítý minulý čas , nesmí se objevit!
Did už je v minulém čase,tak významové sloveso už je jen v infinitivu 

Záleží na kontextu
Have I asked you? Zeptal jsem se tě? (stahuje se to k přitomnosti)
Did I ask you? (Zeptal jsem se tě ? ( třeba včera , v minulosti)

EDIT:
questions bych zde nepoužíval
Třeba:
Did he ask you something – Zeptal se tě na něco?
Has he asked you something? Zeptal se tě na něco? (Teď , před chviličkou, přítomnost)
ALE co se bězně používá je např:
Can I ask you a question(s) ? (v případě množného čísla bez členu , kdybych mě tu někdo opravoval )
etc 

Cheerry: Naprosto správně! . Díky, ušetřil jste mě reakce na výše položený dotaz… To by se totiž dostala ke slovu cholerická stránka mé povahy, která chyby podobného typu moc nerozdýchává.

EDIT.: Cheerry – jen taková zajímavost: 2× použitý minulý čas se v jednoduché větě samozřejmě objevit nesmí. Výjimka je ovšem vazba USED TO, kde lze v otázce a záporu použít “did/didn´t use to” i “did/didn´t used to”

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 12 lety

Cheerry: Naprosto správně! . Díky, ušetřil jste mě reakce na výše položený dotaz… To by se totiž dostala ke slovu cholerická stránka mé povahy, která chyby podobného typu moc nerozdýchává.

EDIT.: Cheerry – jen taková zajímavost: 2× použitý minulý čas se v jednoduché větě samozřejmě objevit nesmí. Výjimka je ovšem vazba USED TO, kde lze v otázce a záporu použít “did/didn´t use to” i “did/didn´t used to”

Ale chybama se člověk učí. Jen do toho. Hlavní není chyby nedělat, ale opravit je. A k tomu slouží zdejší fórum a nebo ještě lépe škola. No more comments 

Jinak nevím, jestli znáte VÝKLADOVÝ SLOVNÍK, ale pokud budete chtít vědět jak které slovo použít, vyhledáte si ho tam. http://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/dictionary/ask

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Jakub Ryba vložený před 12 lety

Ale chybama se člověk učí. Jen do toho. Hlavní není chyby nedělat, ale opravit je. A k tomu slouží zdejší fórum a nebo ještě lépe škola. No more comments 

Jinak nevím, jestli znáte VÝKLADOVÝ SLOVNÍK, ale pokud budete chtít vědět jak které slovo použít, vyhledáte si ho tam. http://oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/dictionary/ask

Nejsem si jist, zda jste mě dobře pochopil. Já jsem nepsal, že dělám takovéto chyby, já jsem psal, že mi spíš dělá problém udržet nervy na uzdě, když takové chyby někde vidím. Např. minulý týden jsem spolužačce radil s jedním cvičením, a zjistil jsem, že ona v 9.třídě neví, jak se řekne “večer” a “do školy” !! No, myslel jsem, že mě klepne. 

Na základní škole jsem taky radil kamarádovi , když se mě při písemkách furt ptal na minulý časy sloves, tak jsem z toho jednou vybouchl 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Daniel Müller vložený před 12 lety

Nejsem si jist, zda jste mě dobře pochopil. Já jsem nepsal, že dělám takovéto chyby, já jsem psal, že mi spíš dělá problém udržet nervy na uzdě, když takové chyby někde vidím. Např. minulý týden jsem spolužačce radil s jedním cvičením, a zjistil jsem, že ona v 9.třídě neví, jak se řekne “večer” a “do školy” !! No, myslel jsem, že mě klepne. 

A vy znáte zakladatele tohoto vlákna osobně?
Já myslím, že to Jakub napsal dobře a pochopila jsem to v obecné rovině.
Zakladatele vlákna neznám, nevím, jak dlouho se AJ učí, jaké má podmínky, atd., proto bych si netroufla soudit a rozčilovat se.
Jiná situace je určitě ve třídě mezi kamarády.

Jinak pro komentáře, které se netýkají dotazu a směřujete je na jednoho člověka, slouží soukromé zprávy.

Vyjádření Chocolatky je naprosto a stoprocentně výstižné. Zamykám. Toto fórum neslouží jako aréna pro kohoutí zápasy. Pokud chcete odpovídat, držte se prosím tématu, zbytečně tím znepřehledňujete vlákno. Děkuji.

Vlákno je zamčené. Nelze do něj přispívat.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.