I learn/I'm learning English.

Chtěl bych se ujistit, zda toto chápu dobře.

1. Když chci říct, že se (doma) učím angličtinu (např již 6 let, ale tu dobu trvání nechci ve větě uvést) tak použiju:

** I learn/study English.**

Použití present simple si zdůvodňuju tím, že je to můj koníček a není to žádná přechodná doba, pravděpodobně se ji budu ještě dlouho učit. Vidím to stejně jako I play tennis. = my hobby.

2. Ten samý případ jako v 1., ale vím, že tento rok, až udělám zkoušku, a s učením se po 6 letech seknu. Bude to pořád I learn/study, nebo I'm learning/I'm studying?

3. Jsem na škole a v tomto semestru máme angličtinu, příští rok už ale ne. Bude I study nebo I'm studying English…? Dle mého I'm studying English.

4. Jsem na škole zaměřené na anglický jazyk již třetím rokem, celkem z pěti. Mám použít I study English nebo I'm studying English?

5. Kvůli práci jsem nastoupil do jazykového kurzu, jsem tam již půl roku a nevím jak dlouho tam ještě budu, opět: I study nebo I'm studying?

Je mi jasné, že když mám např. rozestavěný dům, klidně dva roky, tak použiju I'm building my own house. Ale v těchto specifických příkladech trochu váhám.

Jak to vidíte?

edit: prosím o opravu překlepu v nadpisu, děkuju.

1 . I study English – koníček
2 . bez kontextu těžko říct
3. I am studying English this year.
4. I am studying – určité období 5 let <1 – 5>
5. Osobně I am studying.

1. I study English, it's my hobby.
2. I study English, tohle není situace kdy končí nějaký kurz, nebo škola, čili to, že s tím seknete je pravděpodobné, ale né dané. I study English on my own but when I pass the exam at the end of the year, I think I won't continue.

3. 4. 5. ve všech se mi daleko víc vnucuje I'm taking English (course). A s tím časem, ono je přeci možné se zeptat (I attend University) – What do you study? I study English there (it's my main subject) and I'm taking French this semester.. Pokud to je časově ohraničené třeba tím rokem ve škole, tak průběhový.

A ve všech případech to může značně ovlivnit kontext, třeba i tu jedničku. (My hobby is maths but I have taken up English recently and I'm studying it 8 hours per day.)

Tak to vidím

Pětka volá po předpřítomném průběhovém!

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 12 lety

Pětka volá po předpřítomném průběhovém!

To ano, pokud bych chtel sdelit, jak dlouho. Ale ja nechci. 

Přítomný průběhový se používá v případě, že víš začátek i konec, což není případ popsaný v č.5. A nerozumím, o co ti vlastně jde. Popíšeš situaci, na kterou sedne jeden konkrétní čas jako ulitý, ale snažíš se tam vecpat jiný, který se tam nehodí. 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Lucka Skrčená vložený před 12 lety

Přítomný průběhový se používá v případě, že víš začátek i konec, což není případ popsaný v č.5. A nerozumím, o co ti vlastně jde. Popíšeš situaci, na kterou sedne jeden konkrétní čas jako ulitý, ale snažíš se tam vecpat jiný, který se tam nehodí. 

Já myslím, že v 5) mluví Scorpio o situaci, kdy se ho někdo zeptá, co všeobecně dělá a tak, a on řekne:
I play tennis and swim. Yeah, and I'm studying English.

Čímž vyjadřuje, že to není jeho běžná záliba / činnost, ale něco dočasného. Pokud jsem to dobře pochopil, nechce ani říkat, jak dlouho tam chodí. Ten časový údaj tam byl pro ilustraci.
Ale možná se pletu. 

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Franta K. Barták vložený před 12 lety

Já myslím, že v 5) mluví Scorpio o situaci, kdy se ho někdo zeptá, co všeobecně dělá a tak, a on řekne:
I play tennis and swim. Yeah, and I'm studying English.

Čímž vyjadřuje, že to není jeho běžná záliba / činnost, ale něco dočasného. Pokud jsem to dobře pochopil, nechce ani říkat, jak dlouho tam chodí. Ten časový údaj tam byl pro ilustraci.
Ale možná se pletu. 

Tak nějak, kdybych uvedl čas jak dlouho, tak je to bez debat. Takže když to to trvá zatím jen nějaký ten týden nebo pár měsíců a vypadá to, že je to jen ‘přechodně’ tak I'm studying English…Am I right? 

Děkuju všem za komenty.

Ahá, tak tahle situace, už to chňápu. Tak to je jasný. Jde o temporary action, nemýlím-li se.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.