Test na iDnes.cz

Dobrý večer,
vyzkoušel jsem si tento test na výše zmíněném serveru a zdá se mi, že jsem narazil na nějaké nesrovnalosti – konkrétněji řečeno, věty č.4 a 30, které mi systém vyhodnotil jako špatně zodpovězené, přitom bych řekl, že jsem odpověděl správně.

Věta č.4
She’s the .............­............ girl in the class.

1. cleverer
  2. cleverest
  3. most clever

Odpověděl jsem za c), systém však “prohlásil” že to je špatně, správně je prý b).

Věta č.30
We had .............­............ very bad weather on our holiday.

1. a
  2. the
  3. some

Už ty možnosti jako takové se mi zdají divné, já bych do mezery nedoplňoval nic. Nicméně, z možností jsem vybral a). Opět to bylo “špatně”, správně mělo být c).

U “clever” je častější tvar “cleverest”, ale i “most clever” je přijatelný a používaný tvar.

Neurčitý člen u “weather” být nemůže, neboť se jedná o podstatné jméno nepočitatelné. Buď nulový člen, což je v tomto případě přirozenější, nebo z výše uvedených možností jedině “some”.

Dotaz: Je spojení “on our holiday” skutečně správně? Někde jsem četl (tuším, že na tomto serveru), že spojení “on holiday” je pevné a nelze mezi něj nic (ani přivlastňovací zájmeno) vkládat (podobně jako např. “by bus”, apod.). Čili mělo by být: “He is on holiday this week.” / “They went on holiday last year.” a nemělo by být: “He is on his holiday this week.” / “They went on their holiday last year.”?

Díky za případnou odpověď. ;)

č. 4 – slovník mluví jasně.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.