I don't blame

Vím že překladače na internetu překládají kolikrát špatně, ale dokonce i od kantorů jsem slyšel že fráze don't blame znamená že se něčemu nedivíte. Ale naopak jsem zas slyšel že to není pravda a blame se používá jen jako vina. Jak to tedy je? Děkuji 

LINGEA LEXICON 5
blame verb

1. sb for sth vinit, obviňovat koho z čeho, dávat vinu komu za co

Don't blame yourself for it. – Neobviňuj se z toho., Nevyčítej si to.

2. sth on sb svést co na koho, vinit koho z čeho
  3. not blame sb for sth nemít komu co za zlé, nevyčítat komu co (chápat něčí chování ap.)

noun
for sth vina, provinění, odpovědnost za co put the blame on sb – svést to, svalit vinu na koho, vinit koho

phr
not to blame sth on sb – nesvádět co na koho
be to blame for sth – být zodpovědný, moci za co, mít na svědomí co Who is to blame? – Čí je to vina?, Kdo za to může?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od JohnnieWalker vložený před 12 lety

Vím že překladače na internetu překládají kolikrát špatně, ale dokonce i od kantorů jsem slyšel že fráze don't blame znamená že se něčemu nedivíte. Ale naopak jsem zas slyšel že to není pravda a blame se používá jen jako vina. Jak to tedy je? Děkuji 

Ano, např: ‘I don’t blame you' by šlo použít ve významu nedivím se ti/nevyčítám ti to.
Nahlédněte do výkladových slovníků, tam to najdete.

To že se blame používá ve významu divit se je naprosto běžné a časté a velmi často s modálním can/could!
Can you blame her? Divíš se jí?

Děkuji za upřesnění A jak by jste vy osobně řekli že se něčemu nedivíte?

Odkaz na příspěvek Příspěvek od JohnnieWalker vložený před 12 lety

Děkuji za upřesnění A jak by jste vy osobně řekli že se něčemu nedivíte?

Tradičně It's no surprise. That does not surprise me at all.

Případně se dá použít No wonder she failed, she didn't study. (anpř) – Není divu, že neuspěla, vždyť se neučila.

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.