Help for English

Doprava v NY v USA

 

Zdravím,

chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost s cestováním v skrze New York – taxi jsou sice pohodlné ale pokud vím drahé a naopak subway (metro? ) levná ale komplikovanější.

Konkrétně třeba dostání se z letiště (JFK) na Manhattan apod…

Tedy nějaké postřehy?

Díky

Tohle mě taky zajímá. Budeme bydlet v hotelu u letiště a jestli jsem to dobře pochopila, airtrain všude v areálu JFK nás povozí zadarmo, ale v okamžiku přestupu na normální metro zaplatím 5 dolarů. Jedna jízda metrem mě vyjde cca 2,50, takže od našeho “bydliště” až na Manhattan zaplatíme 7,5 každý. Nevím, jestli už se tak pro čtyři lidi vyplatí taxi. Další možnost je dovézt se k metru linkovým autobusem, ale tam tápu ještě víc. Uvítám jakékoli rady zkušenějších…

Info hledám hlavně na oficiálních stránkách “dopravního podniku” New Yorku: http://www.mta.info/

Osobně jsem v New Yorku nikdy nebyla, ale znám skvělé stránky o cestování do US a v US. Kluk, co web spravuje, byl v NY několikrát. Tady jsou dva odkazy na cestování metrem ve městě, které nikdy nespí.

http://chcidoameriky.cz/…-cennych-rad

http://chcidoameriky.cz/…jine-cislici

Užijte si krásný výlet

Díky za odkazy!

Taky děkuju

Takže: u vstupu do metra jsou vending machines, kde se dá za 1 dolar koupit nová metrocard a okamžitě nabít na libovolnou částku (cashem nebo kartou), jedna jízda vyjde na 2,50. Při dobití nad určitou částku (něco přes 11dolarů, nevím přesně) se ještě připočte pár centů jako bonus. Jednu kartu můžou prý používat i 2 lidi dohromady, ale to jsme nezkoušeli. Komu je líto toho vstupního výdaje 1 dolar, může kartu pořídit u obchodníka bez poplatku (místa prodeje viz mta.info). Mapu metra mi dali na recepci v hotelu. Z letiště jsme si připlatili 5 dolarů za přestup z airtrainu na metro – už jsme to neřešili – a jeli jsme z Jamaica station linkou E až na Manhattan (cca půl hodiny)

Fajn Geo! Aspoň to nemusím psát já, pěkně shrnuto. :-) Jen dodám, že já jel z Port Authority na Manhattnu (4 bloky od Times Square) a krom černocha za přepážkou, kterému jsem za 15 minut nerozuměl ani fň, mě jízda na JFK (přes Jamaica Station) stála cca 9 dolarů.

A ještě můžu doplnit na co jsem se dříve ptal :-D – taxi je opravdu drahá záležitost pro normálního čecha, z JFK na Manhattan kolem 40 dolarů, lepší je z letiště využít Super Shuttle (rozvážkový van více lidí naráz) za cca 20 dolarů (+ cca 3 tip) ale jak jsem se poprvé v NY bál sám využít Subway, tak ted mi je líto těch peněz, protože přes den je to rozhodně bezpečné a nejlevnější no a taky nejpohodlnější, pokud není narváno..

Taxi z JFK do Brooklynu nás stálo 75 dolarů, z Brooklynu na La Guardiu pak 80 (včetně tipů). Ale jeli jsme čtyři, tak to tak nebolelo :)

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.