Help for English

Listening

 

Zdravím, Chci se zeptat, máte někdo zaručené tipy, které vám pomohly rozumět rodilým mluvčím?? Jasně, všude slyším poslouchat, poslouchat,… Bohužel progres je minimální.. Co pomohlo vám, abyste rozuměli britským seriálům?

Mně pomohlo především pochopení toho, jak rodilí mluvčí vyslovují:
Především
http://www.helpforenglish.cz/…v-anglictine
http://www.helpforenglish.cz/…v-anglictine
http://www.helpforenglish.cz/…-slaba-slova

Co jsem se začal řídit výše popsaným, zlepšil se můj poslech výrazně během velice krátké doby.

Samozřejmě i ostatní věci ohledně výslovnosti jsou důležité:
http://www.helpforenglish.cz/vyslovnost

Jiná věc je slovní zásoba – když slovo neznám, neporozumím, ani kdybych ho viděl napsané. Ale to je asi jasné. ;-)

Pokud se zatím v seriálech skoro vůbec nechytáte, tak zkuste pro začátek nějaká videa s lektory, kteří vysvětlují např. gramatiku. Tím zabijete dvě mouchy jednou ranou. Moje oblíbená stránka je www.engvid.com , ale existuje víc podobně zaměřených webů. Také se můžete podívat na youtube na Daily English Dictation http://www.youtube.com/watch?…
Pokud se rád díváte na soutěže typu superstar nebo talent v české televizi, tak si najděte na youtube britské nebo americké verze.
U seriálů někomu vyhovuje si pustit kousek bez titulků ( i několikrát ), snažit se pochytit jednotlivá slova, když to nejde, tak ve vlc si video zpomalit na 90% a teprve nakonec pro kontrolu si pustit anglické titulky.
U písniček si ze začátku vybírat zpěváky, kterým je dobře rozumět, např. Barbra Streisand.
Hodně také pomáhá tzv. aktivní poslech – t.zn. nahlas opakovat slova a věty při sledování pořadů.
To je asi tak všechno.

Jen mé doplnění ke zpěvákům, kterým je dobře rozumět, co zmiňoval ericc. Odpusťte mi prosím jistou formu propagace mých oblíbených skupin, ale opravdu si myslím, že je dobře rozumět Kryštofu Michalovi, resp. tedy Portless či bývalým Support Lesbiens.

I nerodilým mluvčím je občas potřeba rozumět. Zde
http://www.eurovisionsports.tv/ibu/#…
si každý může vyzkoušet, jak dobře rozumí finské biatlonistce Kaisa Mäkäräinen ve videu, které připravili organizátoři před dnešními závody SP v Kontiolahti.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.