present perfect /past simple

Je podla vas v tychto kontextoch prijatelný iba past simple alebo by bol možný aj present perfect?

1. Don´t rush me! You asked / have asked me a question, and I´m thinking about my answer.
  2. Where did you learn / have you learnt Spanish? You speak it fluently.

Bolo to v testovych ulohach a ako jedinu variantu kluc uviedol minuly cas, ale studenti reaguju aj variantou s present perfect. Ako by ste odôvodnilil Dik.

1. Podle mě je možné použít obě dvě varianty :-)
2. Tady bych volil minulý čas. Mluví plynule a my se ptáme na minulost, kde se tak dobře naučil španělsky.

PS: U 2 Vám u předpřítomného času vypadlo learnt :-)
Kdyžtak přemýšlím, tak by asi šel i tvar s předpřítomným.
Kde jsi se naučil španělsky? (naučil se jí a umí jí, trvá to do teď)

U obou otázek by šly oba časy přece.. EDIT: tak dívám se po internetu a zřejmě nešli. Ale zajímalo by mě jak to tedy někomu vysvětlit..

Odkud tenhle test pochází / z jaké učebnice jestli tak?

U dvojky bych volil minuly cas. Je to jako bych se nekoho ptal Where did you buy the car? Nic na tom nemeni to, ze to auto ma do ted.

Odkaz na příspěvek Příspěvek od Jakub Ryba vložený před 11 lety

U obou otázek by šly oba časy přece.. EDIT: tak dívám se po internetu a zřejmě nešli. Ale zajímalo by mě jak to tedy někomu vysvětlit..

Odkud tenhle test pochází / z jaké učebnice jestli tak?

Gateway B2

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.