Help for English

Slovní zásoba

 

Ve Wikipedii jsem se dočetla toto :

"Angličtina má extrémně bohatou slovní zásobu a schopnost přijímat nová slova. Jelikož však na rozdíl od ostatních velkých jazyků neexistuje žádný regulační úřad jež by nová slova „přijímal“, je velmi problematické určit jejich počet a odhady se tak pohybují spíše ve sféře definic než kalkulací. Novotvary vznikají především v lékařství, vědě a technologiích, ale i v dalších oblastech. Jednotlivé slangy se neustále vyvíjejí. Často se navíc uplatňují slova přinesená komunitami přistěhovalců.

Druhá editace Oxford English Dictionary, zahrnuje 600 000 slov, ale editoři Merriam Webster's Third New International Dictionary, Unabridged předpokládají, že celkový počet je mnohem vyšší. Global Language Monitor po zkombinování oxfordského slovníku a dalších slovníkových zdrojů odhadl, že angličtina v současnosti obsahuje přibližně 990 000 slov."

Čeština prý obsahuje přibližně 250 000 – 300 000 slov.

To není moc povzbudivé, čistě teoreticky by tak člověku, který se naučí denně 100 nových anglických slovíček (mluvím hypoteticky, neberu v potaz opakování i možnost či spíše nutnost praktického upotřebení jazyka) trvalo nějakých 27 let než by se naučil celé slovní zásobě…

Lze alespoň přibližně určit jaká je slovní zásoba průměrného rodilého mluvčího a jak rozsáhlá je tedy potřebná znalost slovní zásoby někoho, kdo může říci, že skutečně umí velmi dobře anglicky?

V knize English Vocabulary in Use (by Michael McCarthy and Felicity O'Dell) od nakladatelství Cambridge University Press je v první lekci několik otázek ohledě anglické slovní zásoby i s odpověďmi. Píše se tam toto:
Q: How many words are there in English?
A: At least 500,000
(toto číslo je pravděpodobně podhodnoceno -určení počtu slov v jazyku je však prakticky nemožné a i odhady se mohou velmi lišit). Ze seminářů lexikologie vím, že například i definovat, co to je „slovo“ může být velmi komplikované.

Q: Winston Churchill was famous for his particularly large vocabulary. How many words did he use in his writing?
A: 60,000

Q: How many words does the average native English speaker use in his/her everyday speech?
A: 5,000

Q: How many words make up 45% of everything written in English
A: 50

V těchto teoretických úvahách je důležité rozlišovat aktivní a pasivní slovní zásobu. Je mnoho anglických slov, která znát nepotřebujeme vůbec; jiným slovům stačí porozumět, když je čteme nebo slyšíme. Nejdůležitější skupinou jsou slova, která bychom měli být schopni sami aktivně používat.

 

Příspěvky mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé. Pokud máte účet můžete se přihlásit.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek Help For English za ně nenese zodpovědnost.